HOMENATGE A VALLADOLID

Charo López: «L'únic que ens queda són els somnis»

La veterana actriu va rebre l'Espiga d'Honor de la Seminci amb un emotiu discurs, anhelant que la cultura «no es vegi contagiada com la salut»

zentauroepp55608033 fotodeld a  graf8332  valladolid  26 10 2020   la actriz cha201027092954

zentauroepp55608033 fotodeld a graf8332 valladolid 26 10 2020 la actriz cha201027092954 / Nacho Gallego

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’actriu Charo López va rebre aquest dilluns l’Espiga d’Honor de la Seminci (Setmana Internacional de Cine de Valladolid) amb l’anhel que la cultura «no es vegi contagiada com la salut», en un emotiu discurs en el qual va desitjar que cap dels seus companys de professió perdi la feina per la pandèmia.

«Quan la salut ens falla, l’únic que ens queda són els somnis. A això ens dediquem en aquesta professió, a complir somnis, mostrar la vida i reivindicar el que és just», va defensar l’actriu, amb la veu entretallada al recollir l’Espiga d’Honor de la 65a Seminci durant la gala del cine de Castella i Lleó. Charo López, nascuda a Salamanca, compleix aquest dimecres 77 anys, tot i que ningú ho diria, ja que sembla que el temps no passi per ella.

Després d’una carrera amb 61 pel·lícules, 40 sèries i 17 obres de teatre, l’Espiga d’Honor suposa per a López connectar amb «el més dolç i agraït» de la professió, en un moment de «preocupació, apatia i tristesa». «Ara, enmig d’aquesta pandèmia i de la crisi ferotge i cruel, el meu únic desig és que tots puguem continuar treballant, que els cines i teatres comptin amb el suport de les autoritats. Que la cultura en la totalitat de la seva expressió no es vegi contagiada com la nostra salut», va reclamar.

Juanma Bajo Ulloa, Charo López i el conseller Javier Ortega, en l’entrega de l’Espiga d’Or a l’actriu. / EFE

«Continuar lluitant»

Guardonada amb un Goya a millor actriu de repartiment el 1997 per ‘Secretos del corazón’, López va reiterar el recolzament als seus «companys», va mostrar la seva «eterna gratitud» al públic i va demanar «amb força i amb esperança, continuar lluitant». Va assegurar que en l’ofici «no tot depèn del talent i la perseverança, que són imprescindibles, però fa falta també sort», cosa que va associar a «treballar amb grans directors i personatges molt ben escrits».

Va acompanyar l’actriu el director de la seva última pel·lícula, Juanma Bajo Ulloa, realitzador de ‘Baby’, encara no estrenada, que va confessar que un dels seus desitjos des de l’inici de la seva carrera era treballar amb Charo López. «Mai ni en aquest món ni en l’altre, en aquest país ni en els altres, hi ha hagut una presència tan extraordinària com la de Charo López», va celebrar el realitzador, que va mostrar la seva «pena» per no haver treballat en més ocasions amb l’actriu.

Notícies relacionades

Va acudir a la gala el conseller de Cultura i Turisme, Javier Ortega, que es va referir a López com «una de les personalitats més entranyables i excel·lents de la cinematografia» i com «una dama de l’escena espanyola de tots els temps».

El conseller, que va fer entrega de l’Espiga d’Honor, va indicar que en la Seminci hi participen tres llargmetratges que compten amb finançament de la Junta de Castella i Lleó, un dels quals, el projectat al finalitzar la gala al Teatre Zorrilla, ‘Anatomía de un dandy’, documental centrat en la figura de Francisco Umbral.