Cassola mediterrània
¿Què se n’ha fet de... la sarsuela?
El que va ser el plat més popular dels ‘merenderos’ de la Barceloneta ha desaparegut gairebé per complet de les cartes dels restaurants
Només en locals emblemàtics com Can Culleretes, el 7 Portes i Los Caracoles resisteix com a testimoni d’una Barcelona que ja no existeix
Es tracta d’una recepta laboriosa, que admet tota mena de peix i marisc i que es podia convertir en òpera si s’hi afegien trossos de llagosta

A la primavera de 1991 es van enderrocar els últims ‘merenderos’ de la Barceloneta i, amb les últimes escomeses del buldòzer, començava també el procés d’extinció del que havia sigut un dels seus plats més exitosos: la sarsuela de peix i marisc.
Un plat d’altres temps i d’una altra Barcelona, quan els Jocs Olímpics encara no l’havien posat sota els focus del món. Una recepta eminentment popular i mediterrània, de diumenge sobre la sorra, que permetia adaptar-la a les possibilitats econòmiques de cada família a l’hora d’escollir els ingredients.
Newsletter Cata Mayor

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.
El fumet, la picada i la salsa són elements estructurals, i després s’hi pot afegir més lluç que rap (arrebossat amb farina i passat per la paella), o més musclos que escamarlans, a més d’anelles de calamar, cloïsses, llagostins... Això ja depenia de cada casa i de cada xiringuito, tot i que l’ideal és l’equilibri. Al llibre ‘Barcelones’, de Manuel Vázquez Montalbán, escrit el 1987 i reeditat el 2018, fa referència a aquest plat i revela com passava a «convertir-se en òpera» quan la gent demanava que s’hi afegissin uns trossos de llagosta.
La sarsuela també apareix esmentada el 1972 a ‘El libro de la cocina española. Gastronomía e historia’ de Nèstor Luján i Joan Perucho, que la inclouen en l’apetitosa llista de plats barcelonins per excel·lència al costat de receptes com el bacallà a la llauna, el capipota, l’escudella, l’arròs amb conill, les sardines fregides i les truites amb mongetes... La qüestió és, ¿té cabuda aquest plat a la Barcelona del segle XXI, tan cosmopolita, tan oberta a altres cuines, tan experta en cuina japonesa, hawaiana o peruana però cada vegada menys en la seva pròpia història?
No és cert, no obstant, que hagi desaparegut per complet de les cartes dels restaurants, ja que resisteix en locals emblemàtics com Can Culleretes (dedicada a l’avi Sisco), el 7 Portes i Los Caracoles del carrer d’Escudellers. Més enllà dels restaurants històrics de la ciutat, ¿pot existir una segona oportunitat per a aquesta recepta de sabor de mar, d’espina a la boca, de closques amuntegades i de migdiada a l’ombra?
A favor de la seva tornada
Notícies relacionadesLa sarsuela és un plat que transmet una inequívoca essència mediterrània, que forma part de la història de Barcelona. Una recepta amb fons, però també flexible i amb capacitat per adaptar-se a les circumstàncies. Una mica de memòria no va malament en aquests temps líquids.
En contra
Es tracta d’un plat que requereix certa elaboració a la cuina i potser no encaixa bé amb els temps actuals. A més, acostumats que tot sigui cada vegada més fàcil de menjar, massa espines i closques pot desincentivar el comensal.
- Selectivitat La nova selectivitat s’estrena a Catalunya amb un descens de notes i aprovats
- Les tres millors puntuacions
- Tempesta judicial i política Pardo de Vera va adjudicar a dit 605.000 € a una empresa vinculada a la trama Cerdán
- Apunt Parlem de ‘Huijsenbauer’
- En el ple El TC declara constitucional l’amnistia del procés amb els vots de la majoria progressista
- FUTBOL Joan Garcia sobre la seva arribada al Barça: «Tenia sentiments una miqueta estranys, però tinc molt clar que era el pas a fer»
- Maltractament a gent gran La Fiscalia de Barcelona investiga una vintena de cuidadores i familiars per abús econòmic d’avis
- UN ASSAIG CLÍNIC Un virus modificat, la nova esperança contra un dels tumors cerebrals malignes més freqüents en nens
- En dos anys Barcelona farà un simulacre d'onada de calor de 50 graus per avaluar la resposta de la ciutat
- Després de l’aval a la llei Junts demana al TC que utilitzi «mesures coercitives» contra el Suprem si no aplica ja l’amnistia