La recepta de la meva vida
Recepta de 'focaccia'
«És molt habitual a Itàlia; era un clàssic acompanyar la mare a la fleca i sortir amb un tros boníssim de 'focaccia' per berenar», comenta Stefano Mazza, xef de Last Monkey

focaccia /
«La focaccia va ser el primer plat que vaig cuinar de petit. Vaig passar de la massa de la plastilina a la de la focaccia de forma natural i lúdica, i des d’aleshores (com a bon italià), les masses i com hi incideix la fermentació em fascinen. És molt comú a Itàlia; era un clàssic acompanyar la mare al forn i sortir amb un tall de focaccia deliciosa per berenar. Aquesta recepta infal·lible no és complicada. Només necessita temps i carinyo. ¡Disfruteu-ne!», comenta Stefano Mazza, xef de Last Monkey.
DIFICULTAT: BAIXA
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
- 250 ml d’aigua tèbia
- 5 g de llevat fresc
- 7 g de sal
- 300 g de farina comuna
- Oli d’oliva verge extra
- Una branca de romaní fresc
PREPARACIÓ
1. En una tassa, dissoleu el llevat a l’aigua tèbia.
2. Mescleu en un bol la meitat de la farina amb la barreja d’aigua i llevat. No fa falta que quedi molt ben barrejat; si hi queden grumolls no passa res. Espereu dos minuts.
3. Afegiu-hi la sal i el que falta de farina, i mescleu-ho durant uns segons fins que la massa quedi fluida.
4. Ara ve la part important de la recepta: tapeu el bol amb film transparent i fiqueu-lo a la nevera. Deixeu-lo reposar durant 12 hores o, millor encara, tota la nit, perquè quedarà realment millor. L’endemà, unes dues hores abans d’enfornar, traieu-lo de la nevera i deixeu-lo a temperatura ambient. Si no es disposa de prou temps, en comptes de deixar-lo tant temps a la nevera es pot deixar el bol amb la massa durant dues hores a temperatura ambient, sempre tapat.
5. Cobriu tota la superfície d’una safata de forn amb dues cullerades d’oli. Aboqueu-hi a continuació la massa, i, amb els dits de les mans mullats d’oli, esteneu-la a la safata. La idea és fer-hi uns forats amb els dits. Segons la mida de la safata, quedarà més o menys alta i esponjosa. L’ideal és que, just a l’abocar la massa, aquesta mesuri dos centímetres d’alt. Tapeu-la amb paper film i deixeu-la reposar al motllo durant una hora a temperatura ambient.
6. Quan hagi reposat, prepareu una salmorra en un vas: barregeu-hi dos dits d’aigua, un dit d’oli i sal, i aboqueu-ho a sobre de la massa. Per aportar més gust a la focaccia, aconsello que hi poseu una branca de romaní fresc; queda genial.
7. Abans de posar-la al forn, cal escalfar-lo durant mitja hora a la potència màxima, uns 240 o 250 graus.
8. Deixeu-la al forn fins que la superfície estigui ben daurada, aproximadament durant uns 15 o 20 minuts. Sobretot, és important no deixar-la massa temps perquè llavors quedarà molt seca.
Notícies relacionades9. Pujarà una mica de volum, però és normal. Una vegada feta, deixeu-la refredar una mica... ¡i ja estarà llesta per menjar!
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Educació Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Apunt La sort va salvar Fermín
- Seguretat viària ¿Es podrà circular a més de 120 km/h? Els canvis que venen a les autopistes i autovies europees
- El Govern aprovarà l’embargament dimarts després de superar els esculls
- El Rei agraeix a Al-Sisi el seu paper per a un alto el foc a Gaza
- Natalia de Santiago, experta en finances: "A Espanya hi ha moltíssima aversió al risc, gent poruga que els ho transmet als seus fills"
- Cas Koldo El jutge manté pres Santos Cerdán tot i que avança que sortirà abans de complir sis mesos a la presó
- Tribunals Sandro Rosell davant la jutge del cas Negreira: «amb 250 euros per informe com podem comprar àrbitres»
- Urbanisme i educació Més de la meitat de les escoles de la metròpolis de Barcelona conviuen amb entorns «crítics» per a la salut dels nens
- Noves inversions La modernització dels aeroports catalans: més espai a la pista i millors accessos