On Catalunya

problema mediambiental

'La platja' de DiCaprio tanca 5 mesos a l'any per massificació turística

El Govern de Tailàndia pretén que l'ecosistema de la badia, seriosament malmès per l'afluència de visitants i per les deixalles, es pugui regenerar amb aquesta clausura

la-playa-dicaprio

la-playa-dicaprio

1
Es llegeix en minuts

L'accés dels turistes a La platja paradisíaca Maya Bay, on es va rodar la pel·lícula de Danny Boyle protagonitzada per Leonardo DiCaprio, té els dies comptats. El Govern de Tailàndia ha decidit tancar-la al públic durant cinc mesos a l'any, de juny a octubre, coincidint amb la temporada de monsons, 18 anys després de l'estrena de la pel·lícula. També es planteja prohibir que les embarcacions puguin fins i tot accedir a la badia.

L'objectiu és frenar la massificació turística, que ha passat de 12 a 35 milions de persones en 10 anys. Amb aquesta mesura, s'espera que les aigües, els corals i la sorra es puguin regenerar de l'afluència de tantes persones, venedors, comerços i escombraries.

La massificació turística

No és la primera vegada que el Govern de Tailàndia prohibeix l'accés dels turistes a una de les seves platges. El 2016, l'illa de Koh Tachai també va ser clausurada per permetre'n la rehabilitació.

Tot i així, la decisió de posar candaus a Maya Bay té unes implicacions més profundes, perquè és una de les platges més icòniques i turístiques del país, i posa de relleu, una vegada més, el problema de l'administració d'un turisme sostenible. El sector turístic suposa el 20,6% del PIB de Tailàndia, segons dades del Consell Mundial de Turisme, i és una de les principals fonts de treball del país, ja que dpna feina al 15,1% de la població activa. 

Recuperar-se de l'estrall

La polèmica per la preservació d'aquest espai es remunta a la mateixa gravació de la pel·lícula de Boyle, quan els estudis de 20th Century Fox van ser demandats per alterar l'ecosistema de la zona per fer-lo més atractiu. La productora va moure les dunes de la sorra, va talar diversos cocoters i va eliminar herbes silvestres per ampliar la platja. El 2006, el Tribunal Suprem de Tailàndia va confirmar la sentència del Tribunal d'Apel·lació en què es reconeixia el dany mediambiental causat durant el rodatge.

Després del tsunami del 2004, que va deixar tota l'illa de Phi Phi Leh inundada, Maya Bay va quedar seriosament malmesa. Encara que la recuperació de la platja va ser ràpida, va comportar una acceleració del desenvolupament urbanístic, que ha substituït les selves naturals per grans blocs de ciment

Ara, els biòlegs apunten que el 80% de la barrera de coral que envolta l'illa es troba en mal estat, i recorden que tancar temporalment l'accés als turistes no serà suficient perquè l'ecosistema es pugui regenerar completament.

               Segueix Extra a Facebook

     

       

                     

Notícies relacionades