Anar al contingut

DUBTES SOBRE EL RECICLATGE

¿On s'ha de llençar un raspall de dents: al contenidor groc de reciclatge o al gris?

Ni un got trencat va a l'iglú verd ni un bric al blau: les empreses del sector expliquen com reciclar

Grups ecologistes qüestionen l'actual sistema per discriminar el que no es considera envàs

Sonia Gutiérrez

Una dona llença una bossa al contenidor de les escombraries orgàniques a Barcelona.

Una dona llença una bossa al contenidor de les escombraries orgàniques a Barcelona. / RICARD CUGAT

És una escena que es pot repetir en moltes cases: algú amb una deixalla a la mà, dubtant entre llençar-la a la galleda d'escombraries general o a la del plàstic. Si després d'uns segons de vacil·lació, decideix que, per exemple, un raspall de dents ha d'anar al contenidor groc perquè està fet de plàstic, o que un got trencat ha d'anar al verd perquè és de vidre, estarà cometent un de tants errors que es produeixen diàriament en la separació d'escombraries domèstiques, adverteixen les empreses que s'encarreguen del reciclatge.

El sistema de contenidors blau (per al paper), verd (vidre) i groc (plàstic i llaunes) es remunta a fa gairebé 20 anys, en aplicació d'una directiva europea que obliga les empreses que venen productes envasats a fer-se càrrec de la gestió d'aquests residus (sota el principi de qui contamina paga). I aquí està la clau que explica molts dubtes: els contenidors verds i grocs estan pensats només per al reciclatge d'envasos, que és el que les empreses paguen per mandat legal.

LES RAONS

Els productes que no siguin envasos o part d'un embolcall, encara que estiguin fets de vidre o metall, s'han de portar al punt net (o deixalleria) o al contenidor gris de restes. "Les plantes de reciclatge estan preparades per rebre envasos, no tots els productes són iguals, encara que siguin de plàstic, hi ha molts tipus de polímers. A més, a vegades tenen peces d'altres materials, que no es poden descompondre en aquestes instal·lacions", explica Nieves Rey, directora de Comunicació d'Ecoembes, entitat responsable dels més de 560.000 contenidors blaus i grocs que hi ha a Espanya.

RICARD CUGAT

Nous contenidors d'escombraries a Barcelona. 

En termes similars s'explica Félix Reneses, director de gerències i comptes clau d'Ecovidrio, que és l'entitat responsable dels contenidors verds: "Tots els envasos de vidre, ampolles, pots de menjar, ampolletes, etcètera, es reciclen al 100%, no obstant, materials com la porcellana, vaixelles, bombetes, vasos i objectes de vidre tenen una composició diferent" i han de rebre un tractament diferent.

Ecoembes i Ecovidrio gestionen el reciclatge d'envasos, paper i vidre, i fan d'enllaç entre les empreses responsables dels residus (fabricants de begudes i alimentació, drogueria, etcètera) i les plantes de tractament. Els ajuntaments s'encarreguen de les escombraries generals (contenidor gris) i l'orgànica (contenidor marró, més conegut a Catalunya, però encara no implantat en molts punts d'Espanya), així com dels punts nets. Altres productes, com piles, medicaments, mobles, etcètera, tenen els seus propis circuits de recollida selectiva.

ELS ERRORS MÉS COMUNS

Malgrat que en els últims 20 anys s'ha avançat molt en reciclatge, encara hi ha productes que segueixen acabant al contenidor equivocat. Hi ha pàgines d'internet didàctiques que inclouen fins i tot buscadors per tipus de producte per resoldre tots els dubtes (com la d'Ecoembes o la de l'Agència de Residus de Catalunya).

Aquests són els 10 errors més habituals en la separació de les escombraries domèstiques per reciclar:

 JOGUINES DE PLÀSTIC

Encara que siguin de plàstic, no van al contenidor groc perquè no són envasos. Alguns d'ells, a més, contenen altres materials, com components elèctrics. El més correcte seria portar-los a la deixalleria, ja que els plàstics de les joguines són de bona qualitat, es poden fondre i reincorporar-se al cicle productiu. Si no, s'han de llençar al contenidor de restes. "També hi ha diferents oenagés que recullen joguines usades per a obres socials", recorda Ecoembes.

RASPALLS DE DENTS

Igual que les maquinetes d'afaitar, encara que el seu material principal sigui el plàstic, no són envasos, i el seu destí correcte és la fracció de restes (contenidor gris). En el millor dels casos, se n'extrauran els materials reciclables abans de ser enviats a la incineradora o a un dipòsit. També van al contenidor gris altres productes sanitaris i d'higiene, com els bastonets i els discos de cotó, les tovalloletes humides, que causen seriosos problemes si es llencen al vàter, i els preservatius

BOMBETES

En cap cas van al contenidor verd, adverteix Ecovidrio. Si es tracta de bombetes de filament tradicionals, s'han de llançar al contenidor gris. Però si són bombetes de baix consum o fluorescents, val més portar-les a un punt net o a les botigues on es venen. Des d'allà són enviades a plantes especialitzades, se separen els materials de valor (vidre i metalls) dels perillosos o no recuperables. De l'alumini triturat se n'obté mercuri d'elevada puresa, amb què es poden fer piles o bombetes.

TAPS DE SURO

Si l'ajuntament ha implantat el sistema de recollida d'escombraries orgàniques, aquest és el lloc més adequat, ja que del suro se'n pot fer compost. Si no n'hi ha, per increïble que sembli s'han de portar al contenidor groc, perquè es consideren part d'un envàs. També van al groc les xapes metàl·liques i els taps de plàstic. El metall de les xapes es fon per fer envasos, peces d'automoció o eines, dels taps de plàstic en poden sortir altres envasos, galledes i mobiliari urbà.

VASOS DE VIDRE

Ni finestres, ni miralls, ni cendrers, ni vasos de vidre, cap d'aquests productes són envasos, i per això no han d'anar al contenidor verd, explica Ecovidrio. El vidre d'un got, per exemple, conté materials que el diferencien del dels envasos i necessita un tractament i una temperatura de fusió diferents. S'han de portar al contenidor gris o al punt net (però si el got és de plàstic, va al groc). Dels miralls se n'aprofita el plàstic i el vidre. Els vidres plans es trituren per tornar a fabricar vidre.

PAPER DE CUINA

Un dels errors més comuns és llançar al contenidor blau els tovallons de paper i els papers de cuina bruts, quan el contenidor on s'han de llençar és el de les escombraries orgàniques. De la mateixa manera, els mocadors de paper també es consideren residus orgànics, per això van al contenidor marró. No obstant, el paper d'alumini i el film transparent són embolcalls que s'han de llançar al contenidor groc. L'alumini es fon per reconvertir-se en altres safates i paper d'alumini.

BRICS

Encara que ho sembli, els envasos tipus bric no són cartró, o més ben dit, no són només cartró. També tenen entre els seus components el plàstic i l'alumini, de manera que és un error llençar-los al contenidor blau. El lloc correcte és el groc. A la planta de reciclatge se separen els diferents materials per a la seva correcta reutilització. En canvi, les palletes, un producte de plàstic que sol acompanyar els brics més petits, especialment de suc, no van al groc, sinó a la fracció de resta (contenidor gris).

BOLQUERS

Els productes de nadons generen bastantes confusions. Per exemple, un error habitual és llançar els bolquers al contenidor de l'orgànica, quan el seu lloc correcte és la fracció de resta o contenidor gris, com es fa amb les compreses i els tampons (l'Ajuntament de Barcelona ha emès avisos en aquest sentit). També han d'anar al contenidor gris els biberons i els xumets, encara que moltes persones els segueixin dipositant al groc per equivocació, adverteix Ecoembes.

GALLEDES DE PLÀSTIC

Les galledes, ja siguin per a neteja o per a la platja, no es dipositen al contenidor groc. S'han de deixar al contenidor gris de restes o, millor encara, portar-los al punt net, on se separaran els materials reciclables (plàstic i metall). Segueixen el mateix camí les paelles, les cassoles i altres estris de cuina, com els coberts. De l'alumini reciclat se'n poden fer noves eines i paelles. Un altre tipus de metall recuperat es pot utilitzar per fabricar peces d'automòbil.

SAFATES DE POREXPAN

Les safates de porexpan es consideren envasos i van al contenidor groc, igual que qualsevol altra safata, embolcall o bossa de plàstic, que inclouen des de les barquetes per a la carn, el peix o l'embotit envasat fins a les caixes triangulars per a sandvitx. També aniran al mateix contenidor groc les caixes petites de fusta que contenen fruita delicada, com les maduixes. En canvi, les safates de cartró típiques en hostaleria i restauració van al blau.

Des de sectors ecologistes, hi ha veus que critiquen l'actual model de contenidors. "És absurd que el sistema exclogui productes que poden ser reciclats pel mer fet de no ser envasos", afirma Víctor Mitjans, director d'Estudis de Retorna, una iniciativa que agrupa diverses entitats a favor del sistema de retorn d'envasos. "Hi ha plàstics bons que no es reciclen, no té sentit. Som líders a portar a l'abocador i cremar", afegeix per la seva part Julio Barea, responsable de campanya de Greenpeace Espanya.

El sistema de retorn d'envasos

Màquina de retorn d'envasos.

Un moviment defensa recuperar una pràctica que fins als anys 80 era molt comuna: tornar els envasos usats a la botiga i rebre uns cèntims (llavors eren pessetes) a canvi. Ara s'anomena sistema de dipòsit, devolució i retorn, conegut també per les seves sigles SDDR, i és una mica més complex, ja que també funcionaria amb màquines. En alguns països, com Alemanya, Dinamarca i els EUA, ja s'ha posat en marxa.

Retorna, integrada per diverses associacions, n'és la gran defensora. "No és un sistema excloent al dels contenidors, perquè només afectaria els envasos de begudes", explica Víctor Mitjans, director d'Estudis de Retorna, que també rebat l'argument que les llaunes i ampolles pujarien de preu: "És un dipòsit, com quan poses un euro al carro del súper". Julio Barea, de Greenpeace Espanya, assegura que, si s'implantés, "d'un dia per l'altre desapareixerien tots els envasos del carrer", ja que si un incívic deixés una llauna per terra, vindria un altre a recollir-la perquè serien com 10 cèntims llençats al carrer.

Ecoembes acusa aquest moviment "d'enganyar" la població. "A través d'una causa ambiental, hi ha una intenció de vendre màquines de recollida d'envasos", afirma Nieves Rey, de l'entitat responsable dels contenidors grocs. Darrere de la plataforma ecologista, assegura, hi ha una empresa noruega, Tomra, que podria guanyar fins a 420 milions d'euros si instal·la 20.000 màquines als comerços espanyols. Els 10 cèntims per envàs retornat, afegeix Rey, no són un premi, sinó una penyora, perquè els hauria pagat per endavant. "Mercantilitzarà el que ara és voluntari", postil·la.

Temes: Reciclatge

0 Comentaris
cargando