Sis comarques ja arriben a l'objectiu europeu de reciclatge per al 2020

Osona, al capdavant, i la Segarra, el Montsià, el Pallars Sobirà, el Moianès i la Terra Alta regeneren el 50% o més de les seves escombraries urbanes

Els espanyols exigeixen més instal·lacions de reciclatge i un millor servei de recollida.

Els espanyols exigeixen més instal·lacions de reciclatge i un millor servei de recollida. / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

Sis comarques catalanes ja han aconseguit reciclar el 50% dels residus urbans que generen, un objectiu que la Unió Europea (UE) objectiu que la Unió Europeaté fixat per a l'any 2020. Osona és la comarca que més recicla, ja que durant el 2015 va recollir de forma selectiva el 60% dels seus residus, segons les dades donades a conèixer aquest dilluns per la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, dins del balanç estadístic del 2015 de la gestió de les escombraries a Catalunya.

Després d'Osona, les altres cinc comarques que han arribat al 50% en la gestió de residus són la Segarra, el Montsià, el Pallars Sobirà, el Moianès i la Terra Alta. També la comarca d'Osona és la que ofereix la millor qualitat en la recollida selectiva, ja que també encapçala aquesta classificació virtual una vegada extrets els elements impropis (els residus dipositats en contenidors equivocats). La segueixen el Pallars Sobirà i la Terra Alta.

3,7 TONES

El 2015 es van generar a Catalunya 3,7 milions de tones de residus municipals, xifra que suposa una mitjana d'1,35 quilos d'escombraries per habitant i dia. Són dades que representen un lleuger repunt respecte al 2014, en què la mitjana va ser d'1,33 quilos per habitant i dia. La memòria també precisa que del total de residus, l'any passat se'n va recollir un 39% (1,4 milions de tones) de forma selectiva. Aquest dada suposa un increment del 3,7% respecte a l'any anterior.

Notícies relacionades

La memòria destaca que en la fracció de "resta" (la que no es recull de forma selectiva) ha augmentat més d'un 11% la que es deriva a plantes de tractament mecànic i biològic, que permet recuperar una part dels materials. També ha disminuït un 15,6% l'entrada en abocadors com a destí primari i un 6,8% la que s'envia a incinerar.

RECUPERACIÓ ECONÒMICA

Les estadístiques de la gestió de residus de l'any passat també apunten a una certa recuperació econòmica. Destaca en aquest sentit l'augment de la recuperació de paper i cartró (298.134 tones per les 271.317 del 2014), ferralla, tèxtil i els residus procedents d'aparells elèctrics i electrònics. Tots ells són materials que en els últims anys havien registrat un descens de les quantitats recollides a causa de la recessió econòmica.

Temes:

Reciclatge