Espanya i la seva vella guàrdia es guanyen ser als Jocs

El combinat espanyol, després de la seva decepció en l’Europeu, completa un preolímpic perfecte a Granollers culminat amb el seu tercer triomf, contra el Brasil (28-26).

jordi grífol

2
JORDI GRÍFOL

Només una catàstrofe inimaginable podia deixar sense Jocs Olímpics els Hispanos. Fins i tot perdent de 18 gols els valia. I els de Jordi Ribera no van permetre ni una mica de dubte, competint i guanyant l’últim enfrontament contra el Brasil de la mateixa manera que contra Eslovènia, amb parades – de Corrales aquesta vegada – i amb la màgia d’Alex Dujshebaev en atac (5 gols). La selecció espanyola d’handbol serà a París.

Amb un triomf contra una selecció brasilera que no serà als Jocs, els homes de Jordi Ribera tanquen un preolímpic perfecte, amb tres victòries i aclarint els dubtes del fiasco de l’últim Europeu.

La renda de 10 gols aconseguida contra Eslovènia (32-22) va donar a Espanya accés virtual als Jocs. El partit era un mer tràmit. Algun somriure s’escapava entre els jugadors espanyols durant l’escalfament, assumit com estava el bitllet. Al davant, un Brasil que no tenia més remei que guanyar per estar a París.

Si contra Eslovènia va ser Gonzalo Pérez de Vargas, contra el Brasil li va tocar a Rodrigo Corrales. Un o altre, tant li fa. Dues parades consecutives d’inici van evidenciar que Espanya no estava per especular.

El gegant meta gallec –sobresurt de la porteria amb els seus 2,02 m– parava una vegada i una altra (10 parades en el primer temps, 15/38 al final), deixant clar que la porteria espanyola és una de les més solvents de l’handbol. Solé ho va aprofitar (5 gols al descans), tot i que entre les exclusions de Serdio i Maqueda i la dura defensa brasilera, Espanya no va aconseguir ampliar l’avantatge, arribant igualats al descans (14-14).

A darrere, Ribera va ajuntar la vella guàrdia. Guardiola, Morros i Maqueda, que s’havia quedat fora en els dos primers xocs. Poc s’imaginaven aquests tres tornar a ajuntar els seus llargs braços en defensa després de mossegar el bronze a Tòquio 2021. Però el fiasco europeu i les lesions de Sánchez-Migallón i Kauldi Odriozola van fer que Ribera s’hi encomanés una altra vegada. I va ser aquest veterà mur i Dujshebaev en atac els que van frenar el lideratge de Da Silva (5 gols) i van obrir forat gràcies a un parcial de 0-4 (16-21).

La banqueta rival era un grapat de nervis. S’estava quedant sense Jocs Olímpics, i aquesta segona plaça quedava per a Eslovènia. El porter brasiler es va fer gran i s’esgargamellava a cada pilota escopida. Però davant, Corrales era el seu mirall i el veterà Guardiola fins i tot es va animar en atac per marcar els dos gols definitius. L’Espanya inesgotable, la de la vella guàrdia que no claudica, serà a París (28-26).

Espanya (14+14): Corrales (Pérez de Vargas); Solé (7, 4 p), Garciandia (2), Serdio (1), Guardiola (2), Cañellas (1) i Ángel Fernández (1) –set inicial–; Maqueda (1), Alex Dujshebaev (6), Morros (-), Casado (1), Antonio García (1), Tarrafeta (3), Daniel Fernández (2) i Javier Rodríguez (-).

Brasil (14+12): Rangel Luan (Mateus Buda); Hackbarth (4), Rodrigues (2), Moraes (1), Monte (1), Joao Pedro da Silva (5) i Dupoux (3, 1p) –set inicial–; Torriani (1), Abrahao (1), Petrus (-), Santos (-), Dutra (-), Langaro (2), Carvalho (2) i Oliveira (4).