Líder del Dakar

Carlos Sainz guanya la primera etapa del Dakar 2023

El pilot madrileny és el primer líder de la carrera en cotxes, mentre que Daniel Sanders encapçala la classificació en motos després del seu triomf en l’etapa

2
Xavier Pérez

Cap de redacció Motor

Especialista en Periodista de motor centrat en el sector de l'automòbil i la motocicleta, així com en totes les árees d'economía relacionades amb la industria de l'automoció, la movilitat sostenible i l'electrifcació.

Ubicada/t a Barcelona

De principi a final. Aquesta és la idea. El Dakar no és competició per a febles mentals i després del component mecànic, tècnic i de recorregut n’hi ha un de molt més fort i important, que és tenir cap. Carlos Sainz (Audi) ho té tot i ho ha demostrat guanyant en la primera etapa del Ral·li Dakar 2023. El pilot madrileny va fer una jornada magistral remuntant posicions i acabant per davant del seu company d’equip Mattias Ekstrom i del francès Sébastien Loeb (Bahrain), que va quedar segon. Tampoc ho va fer malament Daniel Sanders (Gas-Gas) en la categoria de motos, que va guanyar l’etapa gairebé ‘in extremis’ amb només set segons sobre Pablo Quintanilla (Honda).

El recorregut d’aquesta primera etapa va portar els participants a un bucle de 367 quilòmetres d’especial i 234 quilòmetres d’enllaç. Sainz va ser molt constanttota l’estona i va completar l’especial en 3 hores 20 minuts i 41 segons després de superar alguns problemes. El favorit semblava Mattias Ekstrom (Audi) després del seu triomf en la prèvia i en els primers controls de pas anava per davant en la carrera, amb només 11 segons d’avantatge sobre Nasser al-Attiyah (Toyota), mentre que Carlos Sainz (que va sortir cinquè) va patir una punxada en els primers quilòmetres i cedia gairebé tres minuts davant el seu company d’equip.

Malgrat el contratemps, el pilot espanyol va haver de recórrer a taules i a cap per retallar les diferències. Ekstrom es va mantenir en la primera posició fins a mitja etapa, amb Guerlain Chicherit (GCK Motrosport) i Stephane Peterhansel al darrere. Sainz seguia a quatre minuts, però anava recuperant. En l’últim punt de pas l’espanyol ja es va situar tercer, a 58 segons de Sébastien Loeb (que havia anat escalant posicions), que anava segon i a menys de dos minuts del seu company Ekstrom. L’esprint final de 90 quilòmetres va ser espectacular i Sainz va acabar superant no només el francès (el va ficar 23 segons), sinó tamé el suec d’Audi, que li va acabar traient 47 segons.

Després de travessar la meta, Sainz va saber que era el primer líder del Dakar i demà sortirà amb 10 segons d’avantatge sobre Loeb i 33 sobre Ekstrom.

Abandonament de Sunderland

En motos assistim a la victòria de Daniel Sanders (Gas-Gas), que es va imposar en una etapa accidentada en què el guanyador de l’any passat, Sam Sunderland (Gas-Gas), va acabar abandonant després de patir una sortida de pista. Sunderland es va estavellar després del primer punt de control al qual havia arribat amb deu segons d’avantatge sobre el xilè Pablo Quintanilla (Honda) i l’espanyol Joan Barreda (Honda). El pilot britànic va ser traslladat a l’hospital de Yanbu plenament «conscient i amb mobilitat completa», segons el comunicat mèdic.

Sanders va saber aprofitar les seves cartes i va anar millorant a mesura que transcorria l’etapa. Després dels 367 quilòmetres de l’especial, el pilot de Gas-Gas es va imposar amb set segons sobre Quintanilla, deu sobre Ricky Brabec i vint sobre Barreda. En la general, Sanders és el líder amb un minut d’avantatge sobre l’espanyol Joan Barreda i 1:15 sobre Brabec, que és tercer.