Federacions, polítics, exjugadors... Un clamor contra la Superlliga

  • Ja abans de l’oficialització aquest dilluns a la mitjanit de la Super League per part de 12 clubs anglesos, espanyols i italians, el projecte havia suscitat un rebuig total a gran part del món del futbol i responsables polítics

  • «Els clubs es veurien vetats per participar en qualsevol altra competició en l’àmbit nacional, europeu o mundial, i els jugadors podrien perdre la possibilitat de representar les seleccions nacionals», avisa la UEFA

  • «El president de la República celebra la posició dels clubs francesos de rebutjar participar en un projecte de Superlliga europea de futbol que amenaça el principi de solidaritat i el mèrit esportiu

Federacions, polítics, exjugadors... Un clamor contra la Superlliga
3
Es llegeix en minuts

Fins i tot abans de l’oficialització aquest dilluns a la mitjanit centreeuropea (22.00 h GMT) de la Super League per part de 12 clubs anglesos, espanyols i italians, el projecte ja havia suscitat l’hostilitat del món del futbol i de responsables polítics.

  • «Massa és massa» 

«Seguirem units amb l’objectiu de posar fi a aquest projecte cínic, un projecte fundat en l’interès personal d’uns quants en un moment en què la societat busca més que mai la solidaritat», va assenyalar la UEFA en un comunicat diumenge.

«Considerem tots els recursos possibles, en tots els àmbits, tant jurídics com esportius, amb l’objectiu d’impedir-ho. El futbol es basa en competicions obertes i en el mèrit esportiu, no pot ser de cap més forma», va afegir.

I va recordar les sancions possibles: «Els clubs es veurien vetats per participar en qualsevol altra competició en l’àmbit nacional, europeu o mundial, i els jugadors podrien perdre la possibilitat de representar les seleccions nacionals».

«Aquesta persistent preocupació d’uns quants pel seu únic interès ha durat massa. Massa és massa», va afegir la UEFA.

La FIFA va publicar un comunicat després de l’anunci dels promotors de la Super League per dir que desaprovava una «lliga separatista europea tancada, fora de les estructures del futbol».

«La FIFA desitja aclarir que es manté ferma a favor de la solidaritat en el futbol i un model de redistribució equitativa», va escriure la institució amb seu a Zuric. 

«Fa una crida a totes les parts implicades en aquestes converses a iniciar un diàleg tranquil, constructiu i equilibrat pel bé d’aquest joc», va afegir.

  • ‘Destruir un somni’ 

Per la Premier League, que organitza el molt rendible i seguit en l’àmbit mundial campionat anglès, «els aficionats de tots els clubs anglesos i a través d’Europa poden somiar que el seu equip pot escalar al cim i jugar contra els millors».

«Creiem que el concepte de Super League destruiria aquest somni», va afegir.

Per la Lliga Alemanya de Futbol, «l’interès econòmic d’uns quants clubs d’alt nivell d’Anglaterra, Itàlia i Espanya no ha de conduir a la creació d’una superestructura europea, seria particularment irresponsable i tindria un impacte irreparable en els campionats nacionals».

«Els somnis hegemònics d’una oligarquia tindrien com a conseqüència la desaparició d’un sistema europeu que ha permès al futbol un desenvolupament sense precedents al continent europeu», va afegir la Federació Francesa de Futbol i la Lliga Professional de Futbol del país gal.

  • «Un club vip» 

El projecte de Super League ha provocat reaccions polítiques, principalment de França i el Regne Unit.

«El president de la República celebra la posició dels clubs francesos de rebutjar participar en un projecte de Superlliga europea de futbol que amenaça el principi de solidaritat i el mèrit esportiu. L’Estat francès donarà suport a tots els procediments de la LFP (Lliga de Futbol Professional francesa), de la FFF (Federació Francesa de Futbol), la UEFA i la FIFA per protegir la integritat de les competicions federals, siguin nacionals o europees», va indicar l’Elisi, seu de la direcció d’Estat francesa, a l’AFP.

«Un sistema sense criteri esportiu d’accés que reuneix un club vip d’uns quants poderosos representa no només la negació del mèrit esportiu sinó també un autèntic perill per al món del futbol», va declarar la ministra delegada d’Esports, Roxana Maracineanu, en un comunicat transmès a l’AFP.

Pel primer ministre britànic, Boris Johnson, aquest projecte «seria molt nociu per al futbol». «Això colpejaria al mig del cor el nostre futbol nacional i suscitaria la preocupació dels aficionats al país», va escriure a Twitter.

  • «Fastiguejat»

L’exjugador del Manchester United i exinternacional anglès Gary Neville no es va mossegar la llengua al compartir la seva frontal oposició a aquesta nova competició.

Notícies relacionades

«Estic fastiguejat, és una vergonya absoluta», va afirmar.

«Els propietaris d’aquests clubs només van darrere els diners, són impostors i no tenen res a fer en el futbol en aquest país, amb els seus fans i els cent anys d’història. Això és de broma, ja n’hi ha prou. És un acte criminal contra els aficionats al futbol», va assegurar en declaracions a Sky.