Revolució al futbol

¿Què és la Superlliga europea? Equips participants, quan comença, quins diners generarà...

  • Dotze grans clubs europeus, entre els quals, el Barça, Madrid i Atlètic, desafien la UEFA amb una nova competició

  • El projecte podria permetre ingressar prop de 7.000 milions d’euros en una Lliga tancada, amb només cinc convidats

  • El campió de la nova Superlliga cobraria 250 milions d’euros, més del doble de l’actual Champions League

Es llegeix en minuts

La Superlliga és una competició europea semitancada llançada aquest dilluns per 12 grans clubs del continent, entre els quals, el Reial Madrid, principal impulsor a través de la figura de Florentino Pérez; el FC Barcelona, i l’Atlètic de Madrid, i a la qual s’oposen frontalment tant la UEFA com la FIFA, així com les principals lligues i federacions nacionals.

Aquestes són algunes de les dades que es coneixen fins ara d’aquest torneig, ideat per reemplaçar l’actual Champions League, que ha provocat un sisme després de la confirmació oficial d’aquest projecte, revelat al seu dia per Josep Maria Bartomeu, que el va anunciar justament el dia en què va dimitir com a president del Barça.

Volen els clubs controlar d’inici al final tota la Superlliga, obtenint els màxims ingressos possibles, tant per l’acord que obtindrien amb els patrocinadors com pels drets de televisió.

¿Quins equips jugaran la Superlliga?

El nombre d’equips serà de 20, entre els quals, els 12 «clubs fundadors» revelats aquest dilluns més tres «fundadors» més, que encara cal definir, més cinc classificats cada any «sobre la base dels seus resultats de la temporada precedent».

Els clubs confirmats per a la primera edició de la Superlliga són Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, FC Barcelona, Reial Madrid, Atlètic Madrid, Juventus, AC Milan i Inter de Milà. S’espera que en els pròxims dies anunciïn la seva participació el Bayern de Munic, el Borussia de Dortmund i el París Saint-Germain.

¿Quin serà el format de la Superlliga?

Hi haurà una fase de grups amb deu equips en cada un, amb partits d’anada i tornada que es disputaran a meitat de setmana, sota el format d’un campionat.

Es jugarà el torneig en 18 jornades i 10 partits per cada una de les jornades. Hi haurà un total de 180 partits, repartits entre dimarts, dimecres i dijous.

Al final d’aquesta fase de grups, els tres millors equips de cada grup es classificaran per a quarts de final. El quart i el cinquè de cada grup es creuaran en dues eliminatòries anada-tornada per determinar les dues últimes places per a quarts.

Els quarts de final i les semifinals es disputaran amb eliminatòries d’anada i tornada. La final de la Superlliga, al maig en terreny neutral, es disputarà a un partit.

¿Quan començarà la Superlliga?

Els clubs fundadors desitgen que la Superlliga arrenqui «tan aviat com sigui possible», amb la perspectiva de fer-ho l’agost d’aquest mateix any, tot i que podria ajornar-se fins a l’estiu del 2022.

Queda per veure com encaixaria el nou torneig dins del ja per si mateix saturat calendari futbolístic, amb les competicions nacionals de cada país (Lliga, Copa, Supercopa i, en països com França i Anglaterra, Copa de la Lliga), tenint en compte, a més, que hi ha Eurocopa i Copa Amèrica.

Florentino, a l’arribada a una gala de la Pilota d’Or.

/ Afp

¿Qui dirigirà la Superlliga?

Fins al moment, l’únic que ha transcendit és que la presidència de la nova competició l’ostentarà Florentino Pérez, màxim dirigent del Reial Madrid, mentre que com a vicepresidents exerciran Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (copresident del Manchester United). Aquests tres clubs figuren entre els principals impulsors del projecte de la Superlliga.

¿Quants diners ingressaran els fundadors de la Superlliga?

Per començar, els 12 clubs fundadors rebran, en conjunt, «un pagament d’una sola vegada de 3.500 milions d’euros, dedicat únicament a emprendre plans d’inversió en infraestructures i compensar l’impacte de la pandèmia de la Covid», segons ha informat la mateixa Superlliga en el seu primer comunicat oficial. I es comprometen, a més, que «els pagaments de solidaritat seran més grans que els actualment generats pel sistema europeu de competició i es preveu que superin els 10.000 milions d’euros».

¿Quant volen obtenir per drets televisius?

Notícies relacionades

La idea dels promotors de la Superlliga és obtenir un contracte televisiu entorn dels 4.000 milions d’euros. Es desconeix, de moment, la plataforma que emetria els 180 partits del nou trofeu europeu. Un 65% d’aquests 4.000 milions estarien destinats als clubs fundadors, un 20% es repartirien en funció dels mèrits esportius i el 15% restant estarien distribuïts per aspectes comercials.

L’equip campió de la Superlliga rebria, per tant, 250 milions d’euros, més del doble del que obté el guanyador de la Champions League.