Entrevista
Fito Páez: «Després del fracàs de les esquerres, el món està brutalitzat i tirant a la dreta»
El músic argentí obre aquest dissabte la seva gira ‘Tecknicolor España 25’ al Palau Sant Jordi, on combinarà les cançons del seu nou doble àlbum, ‘Novela’, amb el repertori de les seves quatre dècades de carrera

Fito Páez, en una imagen promocional /
Va començar a treballar a ‘Novela’ el 1988. ¿Com es pot conservar el sentit d’un projecte durant tants anys, quan el creador creix i evoluciona?
Sí, han passat 37 anys. Però de les 15 cançons originals, en van quedar vuit, i en vaig compondre 17 de noves. El que veig és que ets la mateixa persona finalment. Ho veig totalment semblant, tot i que ara les lletres són més col·loquials, rockeres, camperes, com diem a l’Argentina. Però el temps és una prova de foc. Una idea que suporta 40 anys és com el titani.
Vostè venia de fer un àlbum, ‘Ciudad de pobres corazones’(1987), amb un fons tràgic i real. ¿Aquí es tractava d’anar a una cosa més imaginària, menys terrenal, invocant l’amor com a gran vector de la humanitat?
Correcte, sí, hi ha una cosa que treballa 24 per set, que és l’inconscient, que treballa somiant. He après a deixar-lo volar, i així sempre han sortit les veritats més salvatges. Llavors estava començant a compondre l’àlbum ‘Ey!’, que va guanyar la mà a ‘Novela’, perquè era més urgent. Soc piscis, ¿veus? M’agrada anar d’una punta a l’altra, de la platja al mar.
¿Li van influir les òperes rock de The Who?
Vaig utilitzar el format de ‘Quadrophenia’ per explicar una altra història, però no és una òpera rock, on cada personatge té una veu. Aquí ho canto jo tot, i només hi ha una narradora al mig. Seria més a prop de l’audiollibre musical.
Les 25 cançons desenvolupen un relat al voltant d’una parella l’amor de la qual és propiciat per sengles bruixes i que es mou en un context social tendent al caos. ¿Aspira a portar això al cine, potser perquè la història s’entengui més?
Per descomptat, el format fílmic seria ideal i estic parlant amb productors d’aquí i d’allà, intentant no perdre l’espeficitat argentina, perquè m’estan oferint filmar-lo en altres països i jo vull que sigui en un poblet de l’Argentina. És clar, les coses no estan gaire bé allà: el govern acaba de tancar l’Institut Nacional de Cine. La recerca dels diners s’està fent complexa. Les plataformes posen molts controls i jo ja no tinc edat perquè algú controli el que estic fent. Mai ho vaig estar, i menys ara.
Va gravar ‘Novela’ a Abbey Road. ¿Buscava aquesta connexió beatle?
Va ser expressament, sí, perquè hi ha molt d’autobiogràfic a ‘Novela’, i els Beatles eren una matriu que no podia evitar per aconseguir certa autenticitat. Vam anar a capturar part del so, a utilitzar uns equips i uns micròfons específics.
¿El missatge de l’àlbum té a veure amb l’amor com a força capaç de precipitar fenòmens estranys?
Crec que sí, que l’amor és una matèria lligada al misteri, i que, si fa el mal, no és amor. És una força del bé, clarament. Els que hem viscut una vida intensa sabem de la seva importància. L’amor és una de les grans forces de la humanitat i, en la nostra permanent i clara tossuderia i nicietat, la tenim a l’últim calaix de l’armari.

Fito Páez /
En els últims anys ha llançat una trilogia instrumental, una reconstrucció d’‘El amor después del amor’, ara un doble àlbum conceptual... ¿Sent que ha aconseguit moure’s al marge de la quadrícula de la indústria musical?
Sempre va ser així: als 70, quan tots miraven Anglaterra, me’n vaig anar al folklore argentí a ‘Giros’ i ‘Yo vengo a oferir mi corazón’. Estar fora de la norma és estar amb tu mateix i què més pot desitjar un artista que seguir les lleis del seu cor. El rock and roll porta la picardia, la cosa va de dir ‘voy a salirme con la mía’...
¿Es continua identificant amb el rock and roll?
La cultura rock, com deia Bowie, és una cultura àmplia, on no es cancel·la ningú, i on poden viure Oscar Wilde, Borges, Charly García, John Lennon, María Moreno i Colette. I Mercedes Sosa i Joni Mitchell. És una cultura de llibertat. Thelonious Monk és rock and roll també. Tant si toques jazz, com folklore, o el que sigui, no importa, hi ha alguna cosa en l’actitud salvatge, rebel i displicent, si vols ‘canchera’ i sexi, que està en el rock and roll. No es transmet per sang. Ho tens o no ho tens.
«En l’augment del meu públic a Barcelona hi ha un factor ineludible, que és la diàspora argentina. Això ve creixent des de fa molts anys, i és trist»
En els últims anys, en les seves visites a Barcelona, ha passat d’actuar al Palau o l’Auditori a afrontar aforaments més grans. Ara debuta al Palau Sant Jordi. ¿A què creu que es deu aquest augment de públic?
A veure, hi ha un factor ineludible que és la diàspora argentina. Això ve creixent des de fa molts anys, i és trist, perquè arribes a Barcelona, i a altres ciutats del món, i veus com tota aquesta gent s’acosta allà, al foc, i és com una cerimònia: portes identitat, pertinença, i això és molt bonic, però després tot torna al curs normal, i aquestes famílies estan fora del seu terròs.
Parlava del tancament de l’Institut Nacional de Cine, a l’Argentina. ¿Com veu l’evolució del seu país amb el president Javier Milei?
Jo parlaria més aviat d’una perspectiva mundial, no tant del particular. Després del fracàs de les esquerres i els progressismes, el món està brutalitzat i tirant a la dreta, amb un element de dominació brutal que és el telèfon a la mà. Això em sembla més global que argentí. Perquè si parlem de l’Argentina, en tot cas és un vot que es va guanyar amb la llei. Els que hem viscut dictadures sabem que això val moltíssim.
¿Tot això té conseqüències en la música?
Per descomptat, i sobre això estic escrivint. A l’agost surt un llibre meu, ‘El hombre del torso desnudo’, i a l’hivern publicaré un assaig, ‘La música en tiempos de demencia masiva’.
¡Promet!
És un concepte que prenc, que robo, de Franco ‘Bifo’ Berardi. El llibre no està exempt d’humor i filosofa sobre la vinculació entre els poders financers, la política de la revolució tecnològica i el sentit oncològic de la música. És un còctel i tots caiem allà, i m’hi incloc, perquè aquí no hi ha bons ni dolents.
Notícies relacionades¿La música que avui està en l’ambient, que se sent d’una manera banal, és pitjor que la d’altres temps?
Hi va haver un moment en què la música popular era d’altíssima qualitat. Música que continues recordant, de Sinatra als Beatles, i Chabuca Granda al Perú, i Violeta Parra a Xile, i boleros, i son cubà... El meu pare, que era un treballador de classe mitjana cap avall, que pagava les estufes a quota, escoltava tota aquesta música i me la va inculcar a mi. Ara hi ha un desconeixement, no es fan melodies, i la melodia és l’element musical que porta la idea i l’emoció. No se sap harmonia, i l’harmonia és el que ajunta la part amb el tot. Però no és la música res més. És la política, l’ésser humà, una elit que està manejat tot això per brutalitzar. Vivim un moment molt macabre i d’altra banda molt estimulant. A mi, aquesta època em fa pensar moltíssim, com mai.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Reacció a l'escàndol El PSOE expulsarà els militants puteros com a resposta als àudios masclistes d'Ábalos
- Incendi forestal a Girona: confinen els veïns de dos barris de la ciutat
- Comitè federal Sánchez reestructura el PSOE amb perfils connectats als seus gabinets en el Govern
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Entrevista Fito Páez: «Després del fracàs de les esquerres, el món està brutalitzat i tirant a la dreta»