RESSACA INSTITUCIONAL DE LA COPA

La xiulada porta cua

Antiviolència decideix avui si imposa alguna sanció tot i que apunta als grups que la van incitar

3
Es llegeix en minuts
JORDI TIÓ / BARCELONA

La Copa ja és història per al Barça i els culers, pendents ara del triplet, però hi ha una altra final que segueix disputant-se als despatxos de Madrid per la clamorosa xiulada que va rebre l'himne d'Espanya i l'entrada del rei Felip VI a la llotja del Camp Nou. No era la primera vegada que una gran esbroncada acompanyava els compassos de la marxa reial (ja va passar a Mestalla, el 2009, i al Calderón, el 2012), però sí que, aquesta vegada, el Govern central sembla decidit a no passar per alt el que considera «un atac a la democràcia i als símbols de tots els espanyols», segons la nota emesa per l'Executiu mentre encara es disputava el partit i encara ressonaven les parets de l'estadi. Per això, la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l'Esport es reuneix avui per determinar si imposa alguna mena de sanció disciplinària o econòmica.

«INCITACIÓ A LA VIOLÈNCIA» / Miguel Cardenal, president del Consell Superior d'Esports (CSD), ja va advertir per carta al Barça i l'Athletic, abans del partit, que podrien ser sancionats en cas que es produís una nova xiulada a l'himne. Fonts pròximes a Antiviolència, però, consideren que, en última instància, la responsabilitat no és tant dels clubs, i fins i tot de la federació (organitzadora i responsable de la final) sinó dels «grups que van incitar i van afavorir la protesta», sense especificar quins malgrat que sí que Antiviolència assegura «que estan identificats». La Comissió entén que els xiulets a l'himne van ser «una incitació a la violència» ja que considera que «va incomodar» milers d'espectadors a l'estadi i que aquesta situació «hauria pogut propiciar una reacció violenta».

Decideixi el que decideixi avui Antiviolència, tant la Generalitat com el Govern basc es van pronunciar ahir donant el seu suport al Barça i l'Athletic, respectivament. De fet, Artur Mas ja va donar la seva opinió tot just acabar el partit i després de tenir coneixement de les intencions del Govern espanyol. «Els demano que s'ho repensin. No es pot fer el ridícul», va afirmar el president.

Ivan Tibau, secretari general de l'Esport, va manifestar ahir que «la Generalitat estarà al costat del Barça» i es va estranyar de la rapidesa del comunicat del Govern central. «Els clubs van actuar perfectament abans del partit i intentar buscar culpables és molt complicat. Amb amenaces abans del partit, l'única cosa que s'aconsegueix és una xiulada monumental», va reflexionar Tibau, que va afegir que a la llotja havia vist «molt més tranquil el rei Felip VI que els membres del Govern espanyol. Veu les coses diferents i amb més fredor».

REACCIÓ BLAUGRANA / També l'Executiu basc va defensar l'entitat de San Mamés. «És un error pretendre sancionar els clubs per una decisió de les seves aficions per expressar una opinió crítica sobre la situació política». El Govern de Vitòria considera que «no és el camí la urgència de l'amenaça als clubs la manera d'abordar una qüestió sociopolítica que mereix altres reflexions».

Notícies relacionades

També el Barça, a través de Carles Vilarrubí, vicepresident de l'àrea institucional, va irrompre davant un possible càstig. «Si hi ha sanció, hem de ser reactius. En definitiva, érem un equip visitant, un element passiu», va reflexionar el directiu a RAC1, i va afegir que el club ja va fer «el que tocava fer» abans del partit. «Vam dir públicament que la nostra posició era la de respecte a les institucions, a les persones i als himnes. No ens tocava anar més enllà», va sentenciar en referència a les advertències expressades en la carta del Govern central abans de la final.

PEDRO SÁNCHEZ TRUCA AL REI / PP i PSOE van mostrar el seu rebuig absolut a la xiulada. «Molts no entenen encara que la democràcia es basa en el respecte a les idees, valors i símbols que uneixen els espanyols», va dir Carlos Floriano, vicesecretari d'Organització del PP. Pedro Sánchez, líder socialista, va trucar ahir a Felip VI per expressar-li el seu suport. El PSOE va expressar la seva repulsa a través d'una nota: «La convivència democràtica exigeix respectar els símbols, fins i tot per part d'aquells que no els senten com a propis. La falta de respecte només afegeix tensió».