Cavalls de Champions

Els millors genets de salts se citen la setmana que ve a Barcelona per intentar conquistar la Copa de les Nacions

El concurs del Reial Club de Polo, amb 2,3 milions d'euros en premis, s'ha convertit en un dels més prestigiosos

Raquel Gatell iScooby entrenen els salts al Reial Club de Polo de Barcelona.

Raquel Gatell iScooby entrenen els salts al Reial Club de Polo de Barcelona. / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
EMILIO PÉREZ DE ROZAS / BARCELONA

Tot té el seu ritual. Tot sona a grandesa. Oblidats temporalment els Jocs Olímpics i la Copa del Món de futbol, l'esdeveniment més sonor, visual, espectacular, inspirador que pot experimentar-se en aquests moments és, sense cap mena de dubte, la Champions de l'hípica. «El que la setmana que ve viurem tots -nosaltres, els nostres cavalls, Barcelona, que és la meva ciutat, el Polo, l'organització, l'hípica mundial, els aficionats d'arreu del món- és la Champions de l'hípica, el màxim, l'espectacle per excel·lència».

La barcelonina Paola Amilibia serà, juntament amb Sergio Álvarez (número 27 del món i fill del mític Luis Álvarez de Cervera), Pilar Lucrecia Cordón (filla del metge segrestat pel Grapo), Manuel Añón i Eduardo Álvarez, una de les estrelles de l'equip espanyol de salts que al llarg de tot l'any s'ha guanyat brillantment l'honor de formar part dels 18 finalistes mundials que del 9 al 12 d'octubre competiran al CSIO més impressionant de la història, on se citen els 18 millors països del món en l'especialitat, els 90 millors genets i, per descomptat, també els 180 millors cavalls i eugues de la terra. Seran quatre dies en què genets, amazones, cavalls i eugues volaran, a més d'1,60 metres, per sobre de la terra. És la Champions de quatre potes.

«El nostre -explica l'afectuosa i atenta Paola- és un món de parelles, de binomis. El meu corser i jo. Jo i ell. Ella i jo. Sense ell o sense ella, ja puc ser bona, ja, que ni guanyo, ni brillo, ni serveixo». La barcelonina estarà al Reial Club de Polo amb la seva meravellosa Prunella. «Sempre dic que Prunella és la dona perfecta. Sòbria, elegant, complidora, sacrificada, atenta, reservada, molt regular, complidora. No falla mai. La vaig comprar a Normandia i és un encant. Divina». Res a veure, explica, amb Donatella, a qui ja va jubilar. «Donatella era la meva estimada». Ja ho veuen, Paola simultaniejava la dona perfecta amb l'amant. «Donatella tenia un punt, o molt, de perversa. Cridava l'atenció, li encantava que la mimessin, que la piropegessin. Era revoltosa, rockera, explosiva. Era una creguda, xuleta», afirma.

A les quadres del Polo hi seran els millors dels millors, competint per diversos trofeus però, molt especialment, per la Copa de les Nacions, que és la Champions dels salts. També es disputarà, però ja a títol individual, el Gran Premi Ciutat de Barcelona, on genets i cavalls volaran i acariciaran salts dissenyats i creats al llarg dels últims anys en honor a la capital catalana. Hi haurà el salt dedicat a Gaudí, el del fanal de passeig de Gràcia, el de la Sagrada Família i, encara sense estrenar, el que recorda al drac de la Casa Batlló. «Som els únics que mirem d'innovar, de fer alguna cosa diferent, ja que la resta dels concursos hípics es disputen sobre salts molt comuns, que fins i tot es repeteixen», comenta Daniel Garcia Giró, director del CSIO de Barcelona.

Premis milionaris

Aquesta Champions de quatre potes és possible gràcies al patrocini de grans companyies com Longines però, sobretot, Furusiyya (art de l'equitació en àrab), un fons d'inversió saudita que dedica milions d'euros a transmetre la cultura àrab vinculada al món del cavall. Només en premis, Barcelona repartirà 2.350.000 euros, quan fins fa molt poc aquesta quantitat només arribava als 350.000 euros.

No cal dir que l'esdeveniment, que ha captivat televisions d'arreu del món (més de 150 canals oferiran el concurs en directe), es tancarà amb una clausura a l'estil Jocs Olímpics, amb l'espectacle Córdoba ecuestre, que barreja l'art del flamenc amb la doma clàssica, i també amb un concert a càrrec del cantant nord-americà Aloe Blacc.

El binomi perfecte

Tot plegat arribarà després de saber qui són els nous reis del salt o, com explica Paola, quina parella regna sobre les altres. «Aquest és l'esport més igualitari que existeix. Aquí no hi ha guerra de sexes ni res que s'hi sembli. Aquí competim homes contra dones, cavalls contra eugues, complets contra castrats. I puc assegurar-te que quan guanyes, quan ho fas bé, quan disfrutes, els nostres animals són els primers que ho saben, que ho palpen, que ho celebren. Ells són els primers que detecten que han tingut una actuació brillant», assegura. En aquest viure dia a dia amb els equins, Paola assegura que el moment de la separació és el més dolorós. «Quan el teu cavall arriba al final de la seva vida esportiva, et fa mal l'ànima perquè tems que no en tornaràs a trobar un altre com ell. I, sovint, ni amb tot l'or del món el trobes. Impossible».

Els millors del món

Notícies relacionades

Expliquen que aquest afecte, aquest afecte pels cavalls -que Barcelona intenta difondre al llarg de l'any a través de la Bar-celona Equestrian Challenge i el seu divertit Pony Park, pel qual passen anualment gairebé un centenar de col·legis i més de 5.000 nens-, és el que fa de la ciutat un punt de trobada únic a tot el món, d'una enorme tradició.

I aquí se citaran, la setmana que ve, no només aquest exel·lent equip espanyol, sinó també campioníssims com els alemanys Ludger Beerbaum i Marcus Ehning i l'holandès Jeroen Dubbeldam, així com cavalls únics com ara Golck's London, adquirit per l'austríac Gaston Glock per 8,6 milions d'euros després de quedar-se'l un banc arran de la fallida de l'empresa propietària; Codex One, el corser que només competeix a l'estiu i que viu envoltat d'eugues a l'hivern engendrant nous campions, i Zenith, el campió mundial, especialitzat només en la Champions i que detesta els petits tornejos.