El partit del Camp Nou

El pacte de la grada es va firmar a la seu de Rosell

La Conselleria d'Interior felicita el club per enterrar l'acord, després de 2 expedients

Imatge d’una grada en un Espanyol-Barça disputat a Montjuïc.

Imatge d’una grada en un Espanyol-Barça disputat a Montjuïc. / REUTERS / GUSTAU NACARINO

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO
BARCELONA

El pacte per a la creació de la grada d'animació, projecte que ha quedat definitivament enterrat aquesta setmana, es va firmar el 16 de maig del 2010 a la seu electoral de Sandro Rosell. El president va rubricar l'acord amb 10 grups organitzats de joves, entre els quals hi havia els Boixos Nois, cosa que fins ara havien negat el president i la seva directiva. Les nombroses reunions i negociacions posteriors portades a terme a tres bandes entre la junta, les penyes i els Mossos d'Esquadra des d'aleshores no han fructificat. La Conselleria d'Interior va felicitar ahir el Barça per haver avortat aquella iniciativa.

L'incident d'una bengala encesa i llançada contra l'afició del Madrid al Camp Nou ha estat l'espoleta perquè la grada d'animació hagi quedat rebutjada. Però també ha servit perquè s'aclarís en part l'origen d'un projecte polèmic per la participació dels Boixos Nois. Rosell ho va negar públicament fins i tot quan Agustí Benedito, dies després, en plena campanya electoral, el va avisar que un radical participava en les reunions. Era, presumptament, Josep Lluís Sureda, un dels més antics dirigents del grup. I un dels firmants del document amb Rosell i altres representants de les altres nou penyes vinculades.

CONTRA LA VIOLÈNCIA / El pacte escrit, document que va fer públic Catalunya Ràdio, estableix totes les condicions del futur plantejament d'aquella grada, des de la seva organització fins al seu finançament, partint de la premissa de rebuig total de la violència. Participants en aquestes reunions van mostrar ahir la seva estranyesa perquè el club blaugrana no hagués reconegut abans l'existència i el contingut d'aquell precontracte precisament perquè se subratlla la voluntat pacífica del projecte. Moltes de les reunions es van celebrar a la seu de l'empresa de Carles Vidal o al despatx del seu advocat, Lluís Sabaté. Vidal era un qualificat portaveu dels aficionats, però els Mossos vetaven la seva participació. Hi havia altres noms més, molts amb antecedents de disturbis i incidents en estadis de futbol.

Notícies relacionades

PREEMINÈNCIA DELS BOIXOS / El document preveia l'autofinançament del grup aglutinador, Fanàtics, a través de la gestió d'un bar i la venda de marxandatge propi a la botiga del club. El procés de la negociació va derivar en una preeminència dels Boixos Nois. Segons va informar ahir la cadena SER, tenien el triple de representants respecte als altres grups i estaven en disposició d'ocupar llocs clau en l'organització del col·lectiu. Aquesta era la raó de la invariable oposició dels Mossos, de la qual era perfectament coneixedor el Barça. La policia va expressar el mes d'octubre passat les seves «objeccions» per la presència de grups que «han mantingut i mantenen actituds violentes» alhora que desaconsellava al Barça que seguís endavant amb el projecte.

El club, malgrat tot, no en va fer cas. A l'esquena dels Mossos, des del mes de gener estava venent entrades a 10 euros als col·lectius de la grada sense controlar el destinatari final. Els compradors pagaven un sobrepreu que servia per al finançament del col·lectiu. L'escàndol ha obligat el Barça a claudicar i els Mossos d'Esquadra han felicitat el club, que ara reforçarà les mesures de seguretat.