La crònica de l’Elx-Espanyol: un golàs de Darder evita el fiasco contra el cuer

• Un fantàstic xut del capità en el minut 92 alleuja els periquitos i enfonsa el conjunt de Machín

• Multimèdia: Cent anys de Sarrià, un passeig per la nostàlgia de l’Espanyol

LALIGA

3

Un sensacional gol de Sergi Darder quan tot apuntava cap a unes tristes taules en el camp del cuer va provocar l’èxtasi en els 400 periquitos que es van desplaçar fins a Elx (0-1). Molts més van patir a casa en un partit en el qual la imatge blanc-i-blava va ser discreta. L’Elx de Pablo Machín, un dels tècnics de l’Espanyol en la temporada de l’últim descens, va ser superior durant molts minuts, però no va tenir encert davant un gran Pacheco. L’equip local es va quedar amb 10 en el tram final i Darder va propiciar una pujada amb el seu magnífic xut que permet als periquitos fer un saltiró a la taula.

El protagonista

Sense Joselu, que continua de baixa per lesió, havia de ser Darder qui salvés la papereta. L’Espanyol té una joia amb el migcampista balear, sempre implicat fins a l’últim sospir. En un partit en què feia falta fer un pas endavant, el capità va assumir la responsabilitat i va protagonitzar la victòria amb el seu quart gol a la Lliga, malgrat jugar amb unes molèsties al soli, tal com va revelar Diego Martínez al final de l’enfrontament.

Ni tan sols Edgar Badia, un dels millors porters del campionat malgrat militar a l’Elx, va poder arribar a desviar el llançament que va donar els tres punts a l’Espanyol. «Vull animar l’Elx. Nosaltres vam passar per això fa dos anys. Quan tot va en contra és molt fotut. Estic molt alegre pel gol i per tots els periquitos que han patit», va dir Darder. «Era un partit superimportant. Som una plantilla molt unida i solidària. Així ens anirà bé segur», va afegir.

La tàctica

Tres centrals i tres fitxatges que s’estrenaven com a titulars: Pacheco, Gragera i Denis Suárez. Aquestes van ser la principals novetats de Diego Martínez en la seva tàctica. L’entrenador gallec tenia baixes capitals en defensa, com César Montes, Cabrera i Calero. Malgrat comptar amb només un central pur del primer equip (Sergi Gómez), va optar per un sistema amb tres saguers en l’eix per compensar la disposició de Machín, sempre fidel al seu dibuix, aquest 3-4-1-2 que porta allà per on passa.

El preparador blanc-i-blau va ubicar Gragera i Oliván al costat de Sergi Gómez, que va trencar la seva ratxa particular de 30 partits sense guanyar (des de l’1-2 a Mestalla del 31 de desembre del 2021). El migcampista i el lateral esquerre van completar la línia de tres centrals amb Rubén Sánchez i Óscar Gil com a carrilers. Denis Suárez es va ubicar en la mitjapunta, on va tenir escàs protagonisme. Braithwaite va ser de nou la principal referència ofensiva en una cita més sense el lesionat Joselu, el ‘pitxitxi’ blanc-i-blau.

Marcatge a...

El porter desitjat per Diego Martínez es va estrenar a la porteria blanc-i-blava amb una nota excel·lent. Fernando Pacheco, de 30 anys, va arribar al club periquito en l’últim sospir del mercat hivernal. L’Espanyol va pagar 2,2 milions a l’Almeria pel meta, que aquest diumenge va debutar al camp de l’Elx. La seva actuació va ser clau per tancar amb clau i aspirar a la victòria.

Pacheco és el quart porter que veuen aquesta temporada els seguidors periquitos. A la Lliga van actuar abans el desastrós Lecomte i Álvaro, mentre Joan García va jugar a la Copa. L’arquer extremeny va segellar amb bona nota el seu debut, amb un total de cinc parades, entre aquestes, actuacions meritòries en rematades de Mascarell, Palacios i Gumbau. A l’hora de partit va donar l’ensurt per uns problemes a la cuixa, però va poder acabar el partit.

La polèmica

L’Espanyol va acariciar el gol en un parell de minuts marcats per les decisions arbitrals. Un gol anul·lat per fora de joc de Puado corroborat pel VAR (m. 34) i un penal reclamat sobre Óscar Gil per una càrrega al límit de Carmona (m. 36) van ser les accions que van enervar els blanc-i-blaus. En els dos casos sembla encertada la decisió presa pel madrileny Del Cerro Grande, que va expulsar Carmona per doble groga en el minut 82.

Els periquitos van trencar el seu pèssim balanç amb el col·legiat madrileny, amb qui no havien guanyat cap dels 11 anteriors partits que els havia arbitrat. L’últim triomf amb Del Cerro Grande datava del 26 d’agost del 2018 contra el València (2-0). Després de vuit derrotes i tres empats l’Espanyol va canviar el rumb de l’estadística superant l’Elx.