Contingut d'usuari Aquest contingut ha estat redactat per un usuari d'El Periódico i revisat, abans de publicar-se, per la redacció d'El Periódico.

"El conflicte entre pobles i nacions no hauria de ser un espectacle ni un joc"

"El conflicte entre pobles i nacions no hauria de ser un espectacle ni un joc"

Jehad Alshrafi / AP

Xavier Serra

A l’institut on treballo, quan dos alumnes es barallen, sovint se’ls sanciona a tots dos per igual: uns dies a casa. La mesura sembla equitativa, pràctica i dissuasiva però, ¿és justa? No és el mateix agredir que defensar-se, atacar que aturar una agressió. Aquest paral·lelisme educatiu em ve al cap quan penso en certs conflictes armats entre estats.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Algun empren un llenguatge simètric: “els combats”, “els enfrontaments”, “la guerra entre...”, i així difuminen certes responsabilitats. Ara bé, hi ha qui agredeix i hi ha qui es defensa, qui ocupa i qui és ocupat, etc. El dret internacional i la teoria de la guerra justa clàssica ho han estudiat: existeix el 'jus ad bellum' per defensar-se davant d’una agressió injusta. A veure, hi ha guerres que no comencen de manera simètrica.

Em revolten eslògans com “la millor defensa és un bon atac” o “si vols la pau, prepara’t per a la guerra”: són de mentalitat militarista, no pas de justícia. Responen a una visió tàctica, emocional, d’equip de futbol o de joc d’estratègia. Però el conflicte entre pobles i nacions, com la baralla entre adolescents, no hauria de ser un espectacle ni un joc. Cal ètica i cal també intel·ligència política. I coratge.

Aturar una guerra no és aturar el soroll: s'han de restaurar drets, reconèixer les agressions i reparar-les; i això, a l'institut -on som també líders en l'enfocament restauratiu- i arreu.

Participacions delslectors

Mésdebats