Club Entendre-hi + Animals i plantes

Aeschynanthus o pintallavis: cultiu i cures de la planta enfiladissa d’interior amb flors més bonica

Aeschynanthus o pintallavis: cultiu i cures de la planta enfiladissa d’interior amb flors més bonica
4
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La manera més fàcil i còmoda de tenyir de color una llar és amb plantes resistents a la calor i al fred. Tot i que també és fàcil fer-ho amb plantes que tinguin flors acolorides i lluminoses tot l’any.

L’Aeschynanthus o planta pintallavis no és planta d’exterior i ni tan sols té flors tot l’any, ja que el seu cicle natural de floració és «des de finals de primavera fins al setembre, més o menys», segons indica Joan Abellán, majorista especialista en flors de Mercabarna.

No obstant, és una de les plantes enfiladisses d’interior més boniques del món.

Etimologia del nom

Aeschynanthus, el seu nom científic pràcticament impronunciable (se sol adaptar a Esquinantus), deriva de les paraules gregues αισχυνη, aischyne = «vergonya», αισχυνω, aischynō = «cosa de què avergonyir-se», i ανθος, anthos = «flor». Un altre origen, tot i que sembla menys probable, diu que prové de αίσχυνειν , aischýnein = «deformació , distorsionar» i άνθος, anthos = «flor». Les dues derivacions fan referència a l’estranya forma de la corol·la, de la qual emergeix tímid un pètal del mig.

El que és clar és que el seu nom comú –pintallavis o lipstick, en anglès– ve donat perquè la seva flor té una base més fosca de la qual sorgeixen els pètals, com si fos un pintallavis. El seu color, vermell passió –tot i que també pot ser porpra o groga–, i la seva forma tubular fan la resta.

Les flors d’aquesta planta desprenen una agradable fragància i broten en forma de ram. La planta té, a més, gruixuts fulls bicolors: color verd clar pel revés i d’un verd més intens i fosc per l’anvers.

Tardor propícia

La tardor no és l’època ideal per cultivar les llavors d’aquestes plantes, perquè per arrelar requereixen temperatures suaus i no tenir condicions meteorològiques adverses. No obstant, i a causa de les suaus temperatures d’aquesta tardor en particular, aquestes dates no són del tot hostils perquè floreixin aquestes curioses llavors, l’època ideal de les quals de sembra és l’estiu.

La tardor sí que és, no obstant, una bona època per plantar els esqueixos, igual com la primavera. I de fet, tot i que els seus brots encara no estan disponibles a tots els vivers o centres de jardineria de Barcelona, sí que és probable que ho estiguin en dues o tres setmanes.

A Catalunya no hi ha producció de planta pintallavis o Aeschynanthus, una espècie que sí que es cultiva als Països Baixos i a Almeria, plantades en hivernacle o bé cobertes amb plàstic.

En realitat, són varietats que necessiten «molta humitat ambiental i de 15ºC d’ara endavant», assegura Abellán, ja que són «d’origen subtropical», matisa el majorista especialista en flors de Mercabarna.

Claror sense sol directe

Per subsistir ben maques són plantes que requereixen «molta claror: la falta de llum els farà perdre la flor fins i tot no s’obriran. Però, alhora, ha de ser sense exposició directa al sol. A més d’això, un reg moderat, que quedi el substrat sec», explica Abellán.

Es poden ruixar les fulles amb un polvoritzador d’aigua –millor sense calç–, però no les flors. I és convenient abonar la planta cada dues setmanes amb fertilitzant mineral des de principis de primavera fins a mitjans d’estiu.

L’Aeschynanthus no necessita poda, n’hi ha prou amb eliminar les branques pansides.

Aranya vermella

Notícies relacionades

No obstant, cal anar amb compte perquè són plantes que poden ser atacades per l’aranya vermella, una de les plagues més temudes degut, sobretot, a la seva alta capacitat de propagació i reproducció.

De menys d’un mil·límetre de mida, tot i que se’n diu aranya és, en realitat, un àcar, que també pertany a la família dels aràcnids. Aquest diminut bitxo s’alimenta de les plantes pintallavis succionant amb els seus estilets la saba de les fulles, tiges i flors. Malgrat el seu adjectiu, també pot ser de color groguenc, bru o verdós, depenent principalment del clima i l’alimentació. Pon els seus ous de color ambre, invisibles a simple vista, al revés de les fulles.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.