Club Entendre-hi + Animals i plantes

Plantes enfiladisses amb flor: tipus i cures

Plantes enfiladisses amb flor: tipus i cures
4
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les plantes són éssers vius que produeixen el seu propi aliment mitjançant un procés anomenat fotosíntesi. A través d’aquest capten l’energia procedent de la llum del sol i converteixen el diòxid de carboni i l’aigua en sucres que aprofiten com a font d’energia per al seu desenvolupament.

Mitjançant aquest procés converteixen també aquest diòxid de carboni que absorbeixen en oxigen.

Múltiples utilitats

Però a més de servir per purificar l’ambient –l’ésser humà i els animals fan el contrari quan respiren: inhalen oxigen i expulsen diòxid de carboni–, ens alimenten –pràcticament tot el que mengem prové de les plantes, ja sigui de forma directa o indirecta–, són medicinals, ens proporcionen energia –combustible a través de fusta o rostolls de fulles secs–, materials per fabricar instruments musicals, mobles, barcos, o fins i tot cases –o fibres per fer paper, roba, cordes i sogues–, contribueixen a distribuir i purificar l’aigua –movent-la de la terra a l’atmosfera en el procés anomenat transpiració–, serveixen d’adob, per enriquir el sòl agrícola que ens proporciona aliments–, són vivenda per a nombrosos animals..., i, finalment, tot i que no menys important, són ornamentals i proporcionen color, llum i bellesa en qualsevol lloc o racó que se situïn.

Sobretot, les plantes enfiladisses, ideals per a tota mena de jardins o balcons, però molt útils, especialment quan no hi ha gaire espai, ja que aprofiten l’espai vertical millor que cap altra, amb el plus que també serveixen per tapar parets, reixes i proporcionar una cortina natural i bonica amb què preservar la intimitat.

Notícies relacionades

Sense oblidar que també són un element que proporciona frescor davant la calor estivals, sobretot quan es reguen.

Hi ha moltes plantes enfiladisses amb flors atractives que poden utilitzar-se per adornar o tapar una paret o filat, però en seleccionem cinc de les que creixen més ràpid:

Flor de lluna

Coneguda també com dama de nit i flor de vinya, la Ipomoea alba és una de les plantes enfiladisses de creixement més ràpid. Les seves flors blanques amb tocs grocs s’obren des del capvespre fins al fer-se de dia, i es transformen en un increïble espectacle nocturn. En forma de campana i d’agradable perfum, floreixen a la primavera i fins a començaments de tardor, i la seva flor dura tot l’any. Pot créixer en qualsevol tipus de terra, ja sigui argilenca o sorrenca, però el reg ha de ser freqüent perquè mai s’eixugui per complet. És a dir, a l’estiu dues o tres vegades a la setmana i una sola vegada a l’hivern.

Xuclamel

També coneguda com mare-selva o lligabosc, engloba un total de 526 espècies de ‘Lonicera caprifolium’, tot i que només 108 són espècies reconegudes i solen ser plantes enfiladisses de fulla caduca amb un creixement ràpid i que requereixen semiombra. Necessita un reg regular i una terra ben drenada. Floreix durant tot el període càlid, normalment primavera i estiu, amb flors que proporcionen una agradable aroma que és més intensa de nit. Les flors poden tenir diversos colors depenent de l’espècie.

Clemàtide

Malgrat que la clematis terniflora no és una planta enfiladissa que creixi a molta altura, sí que s’estén de forma horitzontal i a gran velocitat, cosa que garanteix una cobertura total de parets, reixats o qualsevol superfície en temps rècord. Resistent a gairebé qualsevol tipus de clima, es caracteritza per tenir flors amb molta fragància, de color blanc i en forma d’estrella, similars a la flor de campaneta, que omple tot el jardí amb una embriagadora aroma en els mesos de les estacions que inclouen el final de l’estiu i el principi de la tardor. Comença a morir quan comença a fer fred, en l’època d’hivern.

‘Campsis radicans’

També anomenada ‘gessamí de Virgínia’, és una planta enfiladissa de creixement ràpid i enèrgic que dona unes flors ataronjades grans i vistoses en forma de trompeta. L’època de floració és entre primavera i estiu. Necessita una terra fèrtil i no dura, i una exposició al sol i reg moderades; és a dir, pot créixer en sol i ombra i sobreviure a condicions de calor o fred, i fins i tot sequera. Els colibrís se senten fortament atrets per aquesta planta, per això, si en tens exemplars als voltants, no dubtis que vindran al teu balcó o jardí a disfrutar de les teus gessamís.

Buguenvíl·lea

És una planta espinosa i de creixement vigorós, molt apreciada per la seva espectacular floració (de colors fúcsies, roses, blancs...) i perquè no exigeix gaire manteniment. Pot arribar als 8 metres d’alçària i si el clima és suau i càlid, pot florir durant tot l’any (excepte hivern). A l’estiu tolera temperatures de fins a 38ºC però és sensible a les gelades: aguanta temperatures de 5ºC però a –3ºC o inferiors mostra danys. És convenient posar-li guies perquè s’enfili de forma ordenada.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí us explicarem tot allò relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registra't a Entre Tots i escriu-nos per explicar-nos les teves inquietuds o compartir les teves experiències.