FASES DE LA DESESCALADA

Els zoològics i els aquaris podran reobrir al 50% a la fase 3

La distància entre els treballadors i els clients durant tot el procés d'atenció al client serà d'almenys un metre

35292435 59

35292435 59 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

3
Es llegeix en minuts

Els zoològics, els aquaris i els centres recreatius turístics podran reobrir al públic amb una limitació de l’aforament total al 50 per cent en la fase 3 de la desescalada. De moment, només les illes de La Gomera, El Hierro, La Graciosa i Formentera, entren demà a la fase 3 de la desescalada.

Així ho estableix l’ordre publicada aquest dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat per a la flexibilització de determinades restriccions d’àmbit nacional, establertes després de la declaració de l’estat d’alarma en aplicació de la fase 3 del pla per a la transició cap a una nova normalitat.

La publicació fixa que aquestes instal·lacions hauran de limitar l’aforament a una tercera part pel que fa a les atraccions i els llocs tancats; i les zones comercials hauran de complir les condicions i mesures d’higiene i/o prevenció establertes pel Ministeri de Sanitat.

Els hotels i allotjaments turístics dels centres recreatius turístics hauran de complir les condicions per a la reobertura de les seves zones comunes establertes al BOE per a la fase 3.

Aforament màxim reduït

El document ordena que els centres recreatius turístics, els aquàtics i els zoològics exposin al públic l’aforament màxim de cada local i assegurin que aquest, així com la distància de seguretat interpersonal de dos metres, es respecta a l’interior.

Per això, hauran d’establir sistemes que permetin el recompte i control de l’aforament, de manera que aquest no sigui superat en cap moment, i que també haurà d’incloure els treballadors.

Així mateix, l’ordre assenyala que l’organització de la circulació de les persones i la distribució dels espais s’haurà de modificar, quan calgui, amb l’objectiu de garantir la possibilitat de mantenir la distància de seguretat interpersonal de dos metres.

Preferiblement, sempre que el centre disposi de dues o més portes, es podrà establir un ús diferenciat per a l’entrada i la sortida, reduint així el risc de formació d’aglomeracions, afegeix la publicació.

Controls manuals

Als centres recreatius turístics, aquàtics i zoològics que disposin d’aparcaments propis per als seus treballadors i clients, quan l’accés a les instal·lacions amb els lectors de tiquets i targetes de treballadors no es pugui fer de manera automàtica sense contacte, el BOE fixa que s’haurà de substituir per un control manual i continu per part del personal de seguretat, per fer un millor seguiment de les normes d’aforament.

En el seu cas, i tret que «estrictes» motius de seguretat recomanin el contrari, l’ordre remarca que les portes que hi hagi en el recorregut entre el pàrquing i l’accés als establiments o els vestuaris dels treballadors, estaran obertes per evitar la manipulació dels mecanismes d’obertura.

Quant a les mesures relatives a la higiene, s’haurà de garantir la distància de seguretat interpersonal de dos metres entre els clients a les zones de cua i per pujar i baixar de les atraccions, amb marques a terra, o mitjançant l’ús de balises, cartells i senyalització.

En els espais interiors també s’haurà de respectar la distància de seguretat, no havent de reobrir les seccions interiors i activitats on no es pugui mantenir.

La publicació del BOE també incideix en què els centres recreatius turístics, els zoològics i els aquaris hauran de posar a disposició del públic dispensadors de gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat virucida autoritzats i registrats per Sanitat, en qualsevol cas a l’entrada de cada servei d’entreteniment, que hauran d’estar sempre en condicions d’ús.

Dos metres de distància

A més, la distància entre els treballadors i els clients durant tot el procés d’atenció al client serà d’almenys un metre quan hi hagi elements de protecció o barrera, o de dos metres sense aquests elements.

En el cas dels serveis que no permetin el manteniment de la distància de seguretat interpersonal, s’haurà d’utilitzar l’equip de protecció adequat al nivell de risc que asseguri la protecció tant del treballador com del client.

Notícies relacionades

Els centres recreatius turístics, els zoològics i els aquaris que obrin al públic en la fase 3 hauran de dur a terme, almenys dues vegades al dia, una neteja i desinfecció de les instal·lacions, amb una especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents com les atraccions, les màquines d’entreteniment, els panys de les portes, els taulells, els passamans, les màquines dispensadores, els terres, els telèfons, les aixetes i altres elements de característiques similars.

Igualment, hauran de fer una neteja i desinfecció dels llocs de treball en cada canvi de torn, amb una especial atenció a les atraccions, els taulells i taules, les mampares en el seu cas, els teclats, els terminals de pagament, les pantalles tàctils, les eines de treball i altres elements susceptibles de manipulació, fent una atenció especial als que facin servir més d’un treballador.