A Sagrada Família

Barcelona compra un altre bloc de pisos a l'Eixample per tanteig i retracte

L'edifici està situat al carrer València i compta amb 10 pisos i quatre locals

El edificio de la calle Valencia 419 que el ayuntamiento ha comprado mediante tanteo y retracto.

El edificio de la calle Valencia 419 que el ayuntamiento ha comprado mediante tanteo y retracto.

3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Ajuntament de Barcelona ha tornat a exercir el dret de tanteig i retracte per comprar un bloc de pisos, com va fer amb la Casa Orsola. L'edifici que ara adquirirà també està a l'Eixample, tot i que aquesta vegada al barri de la Sagrada Família, més concretament al carrer València 419, cantonada amb el carrer Sardenya. La finca, a la qual el consistori invertirà 4,8 milions d'euros incloent el cost de la rehabilitació necessària, disposa de deu habitatges i quatre locals.

Ho ha anunciat aquest divendres en roda de premsa la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet. L'edifici té tres pisos buits -que es podran destinar a les famílies inscrites al Registre de Sol·licitants d'Habitatge amb Protecció Oficial-, cinc amb contractes de lloguer en vigor, un en situació de lloguer de renda antiga i un altre amb pròrroga forçosa. Pel que fa als locals, els quatre estan llogats, un d'ells en règim de renda antiga.

L'edifici compta amb una planta baixa i cinc plantes i tots els habitatges tenen una superfície aproximada de 95 metres quadrats. La finca no presenta problemes estructurals, segons va concloure la inspecció realitzada pels serveis tècnics de l'Institut Municipal de l'Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), però recomanen la rehabilitació de la façana posterior i de cinc habitatges.

Un 28% per sota de la mitjana del mercat

L'objectiu de l'ajuntament és "preservar i blindar" aquesta finca per garantir el dret a l'habitatge a la ciutadania en aquest context de crisi. El govern municipal assegura que està centrat a ampliar el parc públic d'habitatge protegit de la ciutat "per totes les vies possibles", quelcom que permet l'eina del tanteig i retracte en aquelles operacions que possibilitin guanyar nous habitatges en zones denses on és més difícil construir de nou. En especial, el consistori vol prevenir el risc d'exclusió residencial "en un barri on els processos de gentrificació són cada vegada més presents".

La compra d'aquest bloc de Sagrada Família s'efectua dins de la partida pressupostària proposada per ERC en els pressupostos de 2025 destinada al tanteig i retracte. En aquest cas, l'ajuntament invertirà un total de 4.830.500 euros. És la suma dels 4.017.000 euros de la compravenda i dels 813.500 euros dels treballs de rehabilitació. Aquest import total significa que el metre quadrat surt a 3.481,19 euros, gairebé un 28% per sota de la mitjana del barri de la Sagrada Família, situada en els 4.817,75 euros per metre quadrat.

Reforç del tanteig i retracte

Notícies relacionades

La mediàtica compra de la Casa Orsola mitjançant tanteig i retracte va posar en el punt de mira aquesta fórmula, que dona prioritat a l'Ajuntament de Barcelona en la compra d'un edifici o solar quan el propietari el posa en venda. El govern municipal aposta per seguir usant aquesta eina per ampliar el parc públic d'habitatge a la ciutat, especialment en zones denses on és difícil construir de zero. L'Eixample és un d'aquests casos, on hi ha un bon nombre de finques en circumstàncies similars. La prova d'això és aquest nou cas a Sagrada Família.

Amb la vigència de la declaració d'àrea de tanteig i retracte prorrogada sis anys més des del passat novembre, el consistori ha fet un pas més treballant en una nova ordenança que eleva els criteris per reforçar la seva solidesa i incorporar millores d'ofici. Sense gaire enrenou, el text de la futura normativa es va aprovar de manera inicial a la Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de març. Després d'aquest primer tràmit haurà de passar pel ple per aprovar-se de manera definitiva.