Augment de queixes

«Soc sord», «he de cuidar el meu fill»... Milers d’excuses per no ser en una mesa electoral el 23J

¿Com saber si m’ha tocat la mesa electoral?

¿Pots lliurar-te de la mesa electoral si tens un viatge el 23 de juliol?

3
Es llegeix en minuts
Efe / Paula Márquez

Les Juntes Electorals de Zona (JEZ) han començat a tramitar ja les milers d’al·legacions que han presentat els ciutadans designats per a les meses electorals del 23J i només a Madrid capital s’han rebut més de 5.000 excuses en menys de cinc dies.

Una allau de sol·licituds que va començar a presentar-se la setmana passada i la resolució de la qual es publica cinc dies després d’haver registrat l’al·legació.

Com a novetat, aquest any –ja que les eleccions generals coincideixen amb el període de les vacances estivals– es contempla la possibilitat de quedar eximit de la taula si s’ha contractat un paquet vacacional abans de la convocatòria electoral, que va ser el 30 de maig.

«Ha sigut una al·legació recurrent després d’haver sigut oficialitzada com una nova instrucció que va aprovar la Junta Electoral Central (JEC) de forma excepcional», comenta a EFE el secretari de la Junta de Zona de Madrid, José Gayo, que també avança que moltes d’aquestes al·legacions s’han desestimat «perquè estaven mal fonamentades o documentades i algunes eren molt posteriors a la data de la convocatòria».

Però no totes les excuses estan vinculades a les vacances. El perfil de les persones que presenten al·legacions a Madrid capital és variat, des de jubilats fins a joves, passant per dones embarassades.

Pedro Lafuente ha acudit a la JEZ de Madrid amb l’excusa de ser més gran de 65 anys, un dels requisits més clars per no ser present en la mesa electoral.

«En certa manera m’he sentit afalagat perquè s’han recordat de mi... mai m’havia tocat», assenyala EFE mentre el Jesús, de mitjana edat, explica que ha demanat absentar-se de la mesa com a suplent perquè fa un any que està de baixa per cinc lesions al braç.

«Estaba encantat»

«Jo estava encantat. És la primera vegada que em toca, però és clar un es veu limitat i he hagut de prendre aquesta decisió», incideix.

El secretari de la Junta de Zona de Madrid puntualitza que la resta d’excuses al·legades solen ser de persones que han d’atendre dependents, ja siguin gent gran o nens, o que tenen reconeguda alguna discapacitat. També dones embarassades, en lactància o ciutadans hospitalitzats.

Aquest és el cas del fill del Julián, qui ha sigut seleccionat per a la mesa per primera vegada però no podrà assistir-hi al trobar-se hospitalitzat: «com no vagi una ambulància a recollir-lo i portar-lo al col·legi electoral», diu fent broma.

«En comparació amb les eleccions del 2019, crec que estem en un nombre d’al·legacions una mica més alt que en aquella ocasió a hores d’ara», assenyala Gayo durant l’entrevista amb EFE després d’afegir que, en relació amb les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, el nombre d’excuses també ha crescut.

Comenta que els ciutadans acudeixen a l’oficina «amb bona disposició» tot i que recorda que la majoria d’excuses s’han enviat de manera telemàtica a través de les aplicacions que s’han habilitat a aquest efecte.

«Soc sord», «haig de cuidar el meu fill», «tinc un viatge programat», són altres de les 350 al·legacions que es presenten de mitjana a la JEZ de Madrid al matí, segons ha assenyalat Devi, auxiliar administratiu de Delegació de Govern que treballa en aquesta junta.

No obstant, indica que el número va baixant perquè les primeres al·legacions eren de presidents i vocals i ara reben excuses dels suplents.

El secretari de Zona de Madrid també puntualitza que no s’ha contractat més personal malgrat la previsió que hi pugui haver un «augment considerable» d’excuses en els pròxims dies i recorda que l’horari de l’oficina és ininterromput i que el personal d’administració compagina aquesta tasca amb la seva feina habitual.

La presentació d’al·legacions dura tot just cinc minuts, que és el que triga a presentar la documentació, i posteriorment serà estimada o desestimada pel personal corresponent.

En el cas que siguin estimades totes les excuses d’una mateixa mesa electoral, tant president com vocals i suplents, Gayo adverteix: «s’elegiria algun dels que anessin a votar per confeccionar la mesa».

Notícies relacionades

Des que l’interessat rep la notificació per formar part de la mesa té un termini de set dies per presentar al·legacions.

Si posteriorment qualsevol dels designats no hi pogués acudir, ho hauria de comunicar a la JEZ almenys 72 hores abans de la cita electoral.

Temes:

Eleccions