El Periódico de l'Eixample

Eixample

Pla d’usos

El moviment veïnal surt en defensa de la restricció de botigues i bars a l’Eixample

La coordinadora de les 5 entitats del districte demana per carta al PSC que reconsideri la seva posició i secunda els postulats de BComú

Jóvenes en una de las terrazas de paseo Sant Joan.

Jóvenes en una de las terrazas de paseo Sant Joan. / Manu Mitru (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La divisió de BComú i del PSC sobre el pla d’usos de l’Eixample, que restringirà noves botigues i comerços del districte, té com a ona expansiva una divisió d’opinions creixent entre l’associacionisme de la ciutat. Si les entitats de comerciants s’han posicionat majoritàriament –tot i que no unànime– a favor de la postura socialista, que defensa coartar les obertures només en 11 carrers, el moviment veïnal comença a moure’s per recolzar la restricció més àmplia per la qual aposten els comuns.

El primer gest clar en aquesta direcció és una carta al PSC que firmen les 5 associacions de veïns més grans del districte, reunides en una coordinadora: AVV Fort Pienc, AVV Sagrada Família, AVV Sant Antoni, AVV Esquerra de l’Eixample i AVV Dreta de l’Eixample. La de Sant Antoni i la de la Dreta de l’Eixample representen els dos territoris que ja tenen una restricció vigent i que pot suavitzar-se molt si el PSC guanya el pols. Tot i que el moviment veïnal tradicionalment ha sigut receptiu als postulats del partit d’Ada Colau, en aquesta ocasió és curiós que la coordinació de les 5 AVV recau actualment en Trini Capdevila, veterana activista de l’Esquerra de l’Eixample que va ser regidora d’ERC el mandat anterior.

En la missiva, a la qual ha tingut accés aquest diari, els cinc presidents d’AVV i Capdevila es dirigeixen directament a les regidores Laia Bonet i Montserrat Ballarín, del PSC. Els recorden que ja van veure molt positius els plans d’usos per a Sant Antoni i per al carrer Girona quan es van aprovar el 2018 i el 2020 i també la moratòria de llicències per a tot el districte dictada l’any passat i que expira l’11 de març. Per això ara veuen «amb molta preocupació» el vot contrari del PSC al pla que va votar dimarts en comissió, presumptament acordat entre els dos socis de govern i disposat a rebre llum verda inicial per quedar beneïts a final de mes al ple.

Notícies relacionades

Les entitats consideren que aquest pla, que el PSC veu excessiu, ja era «molt de mínims» i «arriba tard en molts casos». «És imprescindible regular més estrictament la concessió de llicències d’activitat per evitar els monocultius que s’estenen com una taca d’oli», apunten. La proliferació d’un sol tipus de negocis, per exemple bars amb terrassa o botigues per a turistes, asseguren que genera «problemes al veïnat i al mateix comerç de proximitat, que no pot competir».

«Posar ordre no és frenar l’activitat econòmica, sinó al contrari, garantir que es desenvolupi de manera equilibrada», asseveren. «¿No hem après prou el que passa si no es regula, amb exemples com el d’Enric Granados, que ja s’estén per Aribau i altres carrers?», inquireixen amb referència al pol de restaurants i pubs d’aquesta zona. Així, s’oposen a liberalitzar o rebaixar els límits a una trentena de carrers que no són protagonistes de la superilla ni de pacificacions recents però que estan als voltants: «Els nous eixos verds afectaran el seu entorn, no només els carrers de les superilles». «Amb tota la contundència, perquè ens juguem el futur dels nostres barris, reclamem que es mantingui la regulació ja aprovada per a Sant Antoni i el carrer Girona, que ha funcionat raonablement bé i eren de mínims», sentencien.