El Periódico de l'Eixample

Eixample

Divisió en el govern municipal

El PSC frena el pla per limitar botigues i bars a l’Eixample

Els socialistes i els comuns s’acusen mútuament d’infringir l’acord amb què van suavitzar les restriccions i deixen l’aprovació del pla d’usos en l’aire

El PSC frena el pla per limitar botigues i bars a l’Eixample

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’acord que els comuns i el PSC van anunciar encara no fa una setmana per salvar el reglament que havia de limitar l’obertura de restaurants i altres comerços a l’Eixample s’ha encallat abans de veure la llum. Malgrat presumir d’haver aconseguit que el partit de l’alcaldessa Ada Colau cedís suavitzant les restriccions, els socialistes s’han desmarcat per sorpresa just abans que el pla d’usos se sotmetés a votació en la comissió d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona. La satisfacció que el PSC traspuava fa tan sols uns dies amb el redactat final s’ha transformat aquest dimarts en un vot en contra de la norma que havia aconseguit que es modifiqués al seu gust. Barcelona en Comú s’han mostrat estupefactes i disgustats, i han assegurat que el seu soci en l’executiu ha cedit a pressions que ha atribuït a eixos comercials agrupats a Barcelona Oberta.

Abans de la comissió, el PSC s’ha destapat amb una proposta imprevista: segons les fonts consultades, els socialistes han reclamat excloure l’entorn de Sant Antoni i el carrer de Girona de l’àrea on s’estrenyen les condicions per evitar que obrin més bars, establiments d’alimentació amb espai de degustació, locals musicals, súpers d’autoservei i botigues de conveniència. El pacte que les dues forces de l’executiu municipal van presentar juntes la setmana passada distingeix entre dues zones a l’Eixample, amb diferents criteris per contenir que proliferin encara més comerços que causin soroll i massificació.

Socialistes i comuns s’han contradit abans de la comissió. La tercera tinenta d’alcalde, la socialista Laia Bonet, ha assegurat que els dos partits es van comprometre al fet que les limitacions més estrictes es reduïssin «a 11 carrers», i que no inclogués els àmbits de Sant Antoni i de l’entorn de Girona. «Però s’estenen a gairebé 40 carrers, no es recull el que va recordar. No podem donar suport», ha conclòs Bonet. El PSC ha difós que 11 entitats comercials el secunden i s’han manifestat en contra del contingut definitiu de la regulació.

En canvi, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va defensar que es va convenir que tant Sant Antoni com els voltants de Girona mantinguessin les limitacions que ja se’ls aplica i s’ampliessin a més vies. Segons Sanz, els socialistes van fer un «gir sobtat» a les «24 hores» de presentar-se el detall de la mesura als veïns. En la votació d’aquesta tarda, els comuns s’han quedat sols recolzant el projecte del pla d’usos, al qual s’han oposat el PSC, Junts, Cs, el PP i Valents. ERC s’ha reservat el sentit del vot sobre la qüestió, que es tornarà a discutir en el ple municipal de finals de mes.

Plans propis 

Sant Antoni ja compta amb un pla d’usos comercials propi des del 2018 i el carrer de Girona, des del 2020. Tots dos coincideixen a mirar de sufocar la saturació de locals d’hostaleria, oci nocturn i botigues obertes a la nit.

Bonet ha afirmat que la pretensió era que el reglament de l’Eixample revoqués els dos codis parcials. «Es va dir que se substituirien els dos vigents i s’afectarien només 11 carrers», va esgrimir la socialista. En canvi, els comuns defensen que les restriccions que ja hi ha a Sant Antoni i l’entorn de Girona han de continuar tal qual.

El govern municipal va anunciar mitjançant una nota fa cinc dies que les mateixes condicions s’imitarien en la futura ‘superilla’ de l’Eixample i altres vies en què s’ha reduït el trànsit, incloses Enric Granados i l’avinguda Gaudí, plenes de bars i terrasses. Els integrants del bipartit compartien que, a certs carrers i dins d’un radi de 50 metres, es prohibís que s’instal·lessin més de cinc establiments dels cinc tipus de comerços regulats. De la mateixa manera, s’establia que s’impedís excedir-se de 18 a 100 metres al voltant. En qualsevol cas, els negocis subjectes a la regla havien d’estar separats uns dels altres per 25 metres com a mínim. A la resta del districte, es toleren que es concentrin 20 bars, locals musicals, colmados i comerços de degustació en un radi de 100 metres.

Tot i així, comuns i socialistes es van contradir en la compareixença conjunta que van protagonitzar dijous passat, preludi del desacord d’aquest dimarts. Van discrepar sobre el nombre de carrers afectats i la quantitat de negocis que, fins i tot amb les limitacions, podrien obrir a l’Eixample: el PSC els va elevar a uns 2.000 i Barcelona en Comú els va reduir a uns 1.100.

Notícies relacionades

Les divergències deixen ara en l’aire si el pla d’usos entrarà en vigor o acabarà sent avortat. Sanz ha exigit explicacions als seus aliats en l’executiu municipal. «L’únic que sabem és que hi va haver un ‘lobby’ que es va activar i que hem rebut correus d’un eix comercial del centre de la ciutat perquè els àmbits de Sant Antoni i de Girona se suprimissin», va afirmar la tinenta d’alcalde, abans de concretar que es referia a agrupacions associades a Barcelona Oberta.

Les negociacions que s’estenguin en els pròxims dies seran determinants per resoldre la incògnita que ara planeja sobre les restriccions. Sanz no s’ha tancat a revisar de nou la norma, en la qual els comuns ja van rebaixar les seves intencions. «Tenim una setmana i mitja per continuar dialogant, però en tot cas ha de facilitar-se la preservació del comerç de proximitat i no incentivar la gentrificació», ha brandit. El ple municipal de finals de mes dictarà la sort de la mesura, que evidencia una vegada més les diferències al si del govern municipal entre el partit de Colau i el del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, encara més distanciats a mesura que s’acosten les eleccions municipals del 28 de maig.

Entitats comercials rebutgen estendre les restriccions a més d’11 carrers