El Constitucional torna a donar la raó a la Generalitat amb la gestió de les beques

És la tercera vegada que el TC dictamina a favor que la comunitat autònoma es faci càrrec dels fons per a ajudes a l'estudi

 

  / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Una nova sentència del Tribunal Constitucional (TC), que ja és la tercera, torna a donar la raó a la Generalitat en la seva reclamació sobre la gestió de les beques. En aquest cas, la resolució es refereix a la quantia variable de les ajudes a l'estudi, que ara decideix el Ministeri d'Educació. Aquesta sentència del Constitucional, datada el maig passat, estima un conflicte de competències plantejat per la Generalitat respecte al decret de beques del 2013, dictat pel llavors ministre José Ignacio Wert, relatives també a la mobilitat dels estudiants.

El 2015, el TC ja va sentenciar sobre una situació similar, també sobre la gestió de les ajudes, en relació amb el decret del 2007. En aquella ocasió, el Constitucional advertia que, "donat el temps transcorregut, el manteniment d'aquest règim transitori i excepcional, derivat del retard en l'assumpció per les comunitats autònomes de la major part de la gestió del sistema de beques i ajudes a l'estudi, és difícilment conciliable amb les exigències d'un Estat descentralitzat com el nostre".

Ara torna a recordar aquesta argumentació i remarca que "tant els motius com les advertències que vam formular llavors són perfectament traslladables al present conflicte i, per tant, han de ser reiterats", assenyala la resolució del TC, a la qual ha tingut accés l'agència Efe.

LLINDARS DE RENDA

Així, considera que la competència correspon a la Generalitat de Catalunya i que l'article 5.2 i la disposició final segona, apartat 18, del reial decret 609/2013, en què s'estableixen els llindars de renda i patrimoni familiars i les quanties de les beques i ajudes a l'estudi, són inconstitucionals.

Notícies relacionades

També estima que vulneren les competències de la Generalitat els articles 1.1, 2.4 i 50 i els apartats 6 i 7 de la resolució de l'agost del 2013, que es refereixen a la convocatòria de les beques, les condicions dels beneficiaris i que era la Secretaria d'Estat d'Educació, Formació Professional i Universitats qui dictava resolució sobre les ajudes, i assignava l'import que es destinava a la quantia variable dels becaris universitaris i no universitaris.

EL DECRET D'AQUEST ANY

També el decret de beques d'aquest any 2016 ha suscitat protestes, aquesta vegada dels rectors universitaris (agrupats a la Crue) i de les famílies dels estudiants (a través de la confederació Ceapa). La setmana passada, a més, rectors de les universitats públiques catalanes, sindicats i estudiants es van unir en un front comú per exigir, a més d'una rebaixa immediata de les taxes de matrícula, una revisió de l'actual sistema de beques, que fixa una nota mitjana mínima d'un 5,5 per poder optar a una d'aquestes ajudes.