Activista i pensador

Josep Maria Terricabras: El filòsof de la política i europarlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va morir ahir als 77 anys. Va ser un intel·lectual lúcid, irònic i sorprenent.

2
Es llegeix en minuts
Activista i pensador

jOSEP MARIA FONALLERAS

Si algú ha merescut a Catalunya, en la història recent del país, el qualificatiu d’intel·lectual, aquest algú ha estat Josep M. Terricabras (1946-2024). Sense cap dubte. Perquè reuneix les condicions necessàries per ser considerat un maître à penser que no es va enrocar mai en la torre d’ivori del pensament o la reflexió, sinó que va posar aquests coneixements al servei de la societat i de la lluita ciutadana. Un intel·lectual, per tant, que va fonamentar el seu corpus teòric en una educació d’arrel germànica (a la Universitat de Münster) que li va permetre ser un reputat especialista en l’obra de Ludwig Wittgenstein, des de la inicial publicació de Ludwig Wittgenstein: Kommentar und Interpretation fins a la traducció al català del Tractatus logico-philosophicus. Un intel·lectual que, al mateix temps, va ser capaç de divulgar i de pensar en les noves generacions. La implantació del Projecte 3/18, Philosophy for Children, és una fita pedagògica de primer nivell, perquè Terricabras sabia, per experiència pròpia, que en l’educació es basa el futur de la civilitat i la democràcia. Al mateix temps, va ser capaç de combinar la investigació i l’acadèmia (membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Societat Catalana de Filosofia), allò que podríem considerar filosofia en majúscules, amb la minúscula filosofia de cada dia, a partir d’assaigs com Ètica i llibertat, Fer filosofia avui, Atreveix-te a pensar: la utilitat del pensament rigorós a la vida quotidiana o Pensem-hi un minut: reflexions sobre política i cultura, lúcides, iròniques, sorprenents.

Justament ell era així: lúcid, irònic i sorprenent, perquè podia analitzar amb rigor, perquè sabia que l’humor, aplicat al pensament, és una arma imbatible, i perquè no deixava mai de trobar una escletxa imaginativa per ensenyar i per entendre la realitat.

Intervenció cívica i política

Notícies relacionades

Deia que l’intel·lectual de debò ha de ser capaç de combinar nivells diferents i, al mateix temps, ha de tenir voluntat d’intervenció cívica i política. En el primer cas, Terricabras, gràcies a la sòlida amistat amb Josep Ferrater Mora, va ser capaç de muntar, amb l’ajut de Josep M. Nadal, una càtedra que duia el nom del filòsof. La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona és, probablement, el seu llegat més perdurable. Un centre que ha acollit una llista absolutament increïble de creadors i pensadors. Des del mateix Ferrater Mora (1989) fins a Giorgio Agamben, passant per Bauman, Varda, Sloterdijk, Vattimo, Stiglitz, Nyman, Heller, Singer, Morin, Cavalli-Sforza, Touraine, Angelópoulos, Boff, Harvey, Bunge, Prigogine, Hobsbawm, Chomsky o Paul Ricoeur i Willard V. Quine. I molts més. Excusin-ne per la llista, però és que, només de llegir-la, et tremolen les cames. Cap altra càtedra pot oferir aquesta llista d’honor, un compendi de tota la filosofia del segle XX.

La quarta pota de l’intel·lectual és el compromís d’acció, polític. El va exercir des de la base i la militància independent i també com a eurodiputat, en defensa dels drets humans, de la llengua i de la nació catalanes.