Teixit empresarial

Catalunya, cinquè mercat que més inversió estrangera atrau en salut digital

En un any s’han fundat o instal·lat a la comunitat més de 60 companyies del sector, que mou en total gairebé 600 milions d’euros

Catalunya, cinquè mercat que més inversió estrangera atrau en salut digital

Paula Clemente

1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Pocs sectors hi ha a la seva mateixa lliga que presentin un balanç tan sòlid. Els responsables de recopilar la informació amb què el radiografien parlen de dades "espectaculars". En només un any, el teixit d’empreses que operen en el sector de la salut digital a Catalunya ha crescut un 24% en nombre de companyies (són 331, 64 més que el 2022), un 34% en el volum de negoci que mouen (592 milions d’euros de facturació) i un 56% en la quantitat de professionals que s’hi dediquen (4.800 treballadors). Fins i tot així, hi ha una altra fita que destaca per sobre d’aquestes: que Catalunya s’ha convertit al cinquè mercat del món que més projectes d’inversió estrangera capta en aquest terreny.

En porta 18, en els últims cinc anys, alguns menys que Irlanda, Massachusetts, Califòrnia i l’Illa de Francia (París), però una quantitat prou gran per ocupar la cinquena posició en aquest rànquing mundial que elabora fDi Markets. Aquestes operacions, entre les quals Acció, responsable de l’informe, destaca les d’AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Roche o Teladoc Health, es tradueixen en 1.000 milions d’inversió des del 2019. També en aquest cas, Catalunya és el cinquè mercat que més capital ha rebut, per darrere de Massachusetts, Califòrnia, Kanto (Tòquio) i Irlanda.

Referència en innovació

Notícies relacionades

Un dels motius és que "Catalunya té multitud de centres d’investigació de referència internacional molt lligats a l’àmbit hospitalari –va valorar ahir el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos–, i que s’ha convertit en una referència quant a la innovació".

Prova d’això és que d’aquesta vintena aproximada de projectes d’inversió, 13 són hubs digitals o tecnològics de multinacionals que volen desenvolupar aquí la seva innovació. Destaca, en aquest sentit, el centre global de R+D que va prometre obrir a la comunitat la farmacèutica AstraZeneca.