La xarxa, la columna vertebral que flaqueja

La generació d’energia renovable i el consum elèctric s’han disparat els últims anys, però l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) adverteix que la inversió global en les xarxes s’ha mantingut estàtica

La xarxa, la columna vertebral que flaqueja
2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Durant l’última dècada, la generació energètica per renovables s’ha incrementat a passos gegants, fins al punt que la instal·lació d’aerogeneradors i panells solars s’ha duplicat des del 2010. Aquesta acceleració és la resposta a la creixent demanda de consum elèctric, que es preveu augmentar cada vegada més a l’electrificar usos que abans depenien de les energies fòssils.

Aquestes dades són positives i són el camí per aconseguir la transició energètica, però no són suficients. Perquè l’energia verda generada en plantes arribi als espais de consum –tant de clients com d’empreses– és necessari una xarxa elèctrica que els connecti, un factor que durant els últims anys s’ha mantingut en un segon pla amb una inversió global estancada. En aquest sentit, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) va xifrar en 80 milions de quilòmetres la xarxa elèctrica mundial el 2021, unes dades que s’han mantingut pràcticament inalterables amb el pas dels anys.

Que la xarxa no s’estigui expandint al mateix ritme – ni tan sols alhora– que la generació i l’ús de les renovables és un problema i una trava a la descarbonització. "El progrés que hem vist a molts països en energia neta no té precedents i és motiu d’optimisme, però podria córrer perill si els governs i les empreses no s’uneixen per garantir que les xarxes elèctriques del món estiguin preparades per a la nova economia energètica global", adverteix el director executiu de l’AIE, Fatih Birol, després de publicar un informe on es constata que la inversió anual actual en xarxes elèctriques és la meitat del que es podria esperar.

L’organització, que depèn de l’OCDE, apunta en aquest informe que en l’actualitat hi ha 1.500 GW (una potència superior a l’energia solar instal·lada el 2022) que no poden connectar-se perquè no hi ha prou cable per transportar aquesta energia. Això no suposa només un desenvolupament renovable més baix, sinó també una pèrdua potencial d’eficiència de les empreses: acostar les energies netes a les indústries les fa més competitives –per la reducció de costos energètics– i, a la vegada, accelera la descarbonització.

Una ampliació urgent

Si mirem, a més, la situació privilegiada d’Espanya en el panorama mundial de les renovables, és evident que les xarxes elèctriques han d’acompanyar les verdes i créixer juntes. El gran potencial d’economia renovable amb què compta el país necessita una xarxa de distribució elèctrica suficient. En aquest sentit, la setmana passada, el Govern va llançar una ampliació urgent de les xarxes arreu del país, a través d’una inversió de 931 milions d’euros, injectats per fons europeus a Red Eléctrica de España (REE-Redeia).

Notícies relacionades

Amb la mirada posada en els pròxims anys, els experts asseguren que, per abordar els reptes de futur, les xarxes de distribució d’electricitat han de reforçar-se i digitalitzar-se per absorbir tota la capacitat disponible avui, al mateix temps que es construeixen noves infraestructures i s’amplia el nombre de quilòmetres per afegir-hi la potència futura.

Sense xarxes elèctriques no hi ha transició energètica. Són la peça clau del puzle de la transformació verda, la columna vertebral de la integració de les renovables a les ciutats i a les indústries. Per aquesta raó, l’AIE assegura que la xarxa elèctrica actual ha d’augmentar abans del 2040 si es vol complir els objectius climàtics i garantir la seguretat del subministrament.