El turisme torna a l’Afganistan malgrat els avisos d’Exteriors

El ministeri "insta amb encariment" a no viatjar-hi i adverteix d’atemptats i segrestos

El turisme torna a l’Afganistan malgrat els avisos d’Exteriors

GERMÁN GONZÁLEZ / agències

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Per a molts afganesos, i especialment afganeses, la tornada al poder dels talibans no els ha portat precisament una vida més segura. Però això no és el que pensa un nombre petit però creixent de turistes (5.000 entre el març del 2023 i el març del 2024) que estan tornant al país atrets per la idea que amb els talibans ha tornat l’ordre al país després d’anys de guerra. I ho fan desatenent les advertències del Ministeri d’Afers Estrangers a la seva web que no és ni de bon tros així, una informació a què potser no accedeixen els viatgers però sens dubte sí les agències de viatges.

D’entrada, un missatge taxatiu adverteix que "es recomana NO viatjar a l’Afganistan sota cap circumstància". La recomanació del ministeri recorda que "hi ha risc de segrest o atemptat arreu del país" i que la falta de seguretat ha obligat a tancar l’ambaixada i traslladar-la a Qatar, per la qual cosa no es pot oferir assistència consular sobre el terreny. Per aquesta raó, Exteriors ha hagut de desplaçar personal des del Pakistan i Qatar per atendre els supervivents de l’atac a Bamian. La nota avisa que "es poden produir manifestacions o alteracions de l’ordre públic en qualsevol moment, així com atacs amb bomba i atacs suïcides", per la qual cosa, es reitera, "s’insta amb encariment a no viatjar a l’Afganistan", i en cas de fer-ho, evitar llocs freqüentats com ara basars o restaurants.

La majoria dels turistes de l’últim any procedeixen de la veïna Xina, fruit de les bones relacions diplomàtiques entre Pequín i el Govern dels talibans. Però també s’hi van registrar visites de turistes de països europeus, segons va informar a l’agència Efe el ministre adjunt d’Informació i Cultura del Govern dels fonamentalistes, Muhajir Farahi.

Notícies relacionades

Els talibans s’han esforçat a accentuar la condició de seguretat que viu el país des que hi van arribar l’agost del 2021, i si bé els atacs han disminuït perquè eren els que cometien la majoria d’aquests abans de prendre el poder, la presència del grup gihadista Estat Islàmic s’ha convertit en el seu desafiament més gran.

Els 5.000 visitants de l’últim any són un nombre que és molt lluny dels gairebé 90.000 estrangers que van viatjar a la nació asiàtica el 1970. La inseguretat el va situar com un dels menys visitats del món, segons estadístiques del Banc Mundial. Tot i que la tornada al poder dels talibans, després de la seva victòria en la guerra l’agost del 2021, suposava la paralització total del turisme, el país intenta cada vegada més ser una destinació atractiva, promoguda especialment pels fonamentalistes. Una agència de viatges en línia amb base al Regne Unit ofereix a visitants "les gemmes ocultes i el ric tapís cultural de l’Afganistan; una terra que ha captivat cors durant segles", amb viatges a partir de 2.858 dòlars per persona per uns nou dies.