Estadística del Banc d’Espanya

El resultat de les empreses puja gairebé el 70% la primera part del 2023

El resultat de les empreses puja gairebé el 70% la primera part del 2023
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Els resultats i la rendibilitat de les empreses espanyoles van créixer amb força el primer trimestre del 2023. Segons l’estadística de la Central de Balanços Trimestral que ha publicat aquest dilluns el Banc d’Espanya, el resultat abans d’impostos (i d’atípics) de les empreses que constitueixen la mostra de l’enquesta va créixer el 68,1% el primer trimestre d’aquest any respecte al mateix període del 2022, impulsat per la moderació dels costos intermedis de producció i pels ingressos financers. El sector de l’energia va actuar com a punta de llança en aquesta millora dels resultats empresarials: va multiplicar per 2,4 vegades el seu resultat ordinari brut el primer trimestre.

El fort creixement de gairebé el 70% del resultat ordinari brut (ROM) va resultar així malgrat que les vendes es van mantenir gairebé estancades (només van créixer el 0,7%) i que les despeses de personal van pujar el 8,3%. Segons el que han apuntat les 916 societats no financeres que componen la mostra de la Central de Balanços Trimestral (que representen el 12,1% del valor afegit brut total de les empreses), el nombre dels seus treballadors va augmentar el 2,2% (en mitjana del període), alhora que la remuneració mitjana va créixer el 5,9%.

Segons s’encarrega de remarcar el mateix Banc d’Espanya, en l’enquesta trimestral de la central de balanços, hi ha sobrerepresentades les empreses industrials, energètiques i de gran mida. Això condiciona algunes de les xifres absolutes que s’extreuen de l’enquesta, si bé, com se sol puntualitzar des del Servei d’Estudis del Banc d’Espanya, no altera la tendència general que assenyalen les dades.

El sector energètic duplica els seus resultats

En realitat, tal com apunta en el mateix informe del Banc d’Espanya, la dada del pràctic estancament de les vendes (0,7%) està fortament condicionada per la disminució que presenta en aquesta rúbrica el sector de l’energia, que decreix en un 14,5%, després del fort creixement del 98,3% que va obtenir el primer trimestre del 2022. Per a la resta dels sectors, les vendes van augmentar en la indústria (7%), el comerç i l’hostaleria (4,3%), en informació i comunicacions (4,7%) i la resta d’activitats (23,6%).

La caiguda de vendes del sector energètic (-14,5%) no li ha impedit multiplicar per dos el seu resultat econòmic brut (increment del 103%), augmentar en un 16,4% el seu marge d’explotació, multiplicar per 2,4 vegades el seu resultat abans d’impostos o elevar fins al 6,9% la rendibilitat ordinària sobre els actius.

No obstant, la indústria mostra una retallada del 15,6% en el seu benefici brut, pressionat pels costos intermedis i les despeses de personal. Tot i que el marge d’explotació de la indústria ha pujat el 38,9%, el seu resultat ordinari net abans d’impostos cau el 30,8%.

Per tipus d’empreses, la facturació de la gran empresa només va pujar el 0,6% el primer trimestre, mentre que la de les mitjanes va millorar el 16,8%.

Més rendibilitat que abans de la pandèmia

Notícies relacionades

La reducció dels costos de matèries primeres i de l’energia –en relació amb el primer trimestre del 2022– i la progressiva correcció dels colls d’ampolla que s’havien produït en les cadenes internacionals de subministrament han afavorit l’abaratiment dels costos de producció i el consegüent repunt dels resultats empresarials.

La ràtio de rendibilitat de l’actiu, per la seva banda, es va situar en el 3,7% el primer trimestre del 2023 (enfront el 2,2% del 2022), i –segons l’anàlisi del Banc d’Espanya– s’han arribat a nivells lleugerament superiors als del primer trimestre del 2019 (3,1%), període previ a la pandèmia. Va destacar l’augment de les rendibilitats del sector de l’energia, que va obtenir un 6,9% el 2023 enfront el 2,3% obtingut en el mateix període del 2022, i el del sector d’informació i comunicacions, que va passar d’un 5,9% en el primer trimestre del 2022 a un 9% en el primer trimestre del 2023, segons les empreses que integren la base de dades d’aquesta central de balanços.