Esdeveniment mundial a Barcelona
Cada euro invertit en la Copa Amèrica de vela generarà 6,35 euros a l’economia catalana
La Copa Amèrica de vela tindrà un impacte econòmic de 1.200 milions d’euros
L’ocupació segueix a l’alça al maig i supera per primera vegada els 20,8 milions de treballadors en actiu
L’estudi de la UPF complementa les xifres ja anunciades sobre l’impacte del torneig: 1.239 milions d’impacte econòmic i 19.000 llocs de treball.
Cada euro invertit en la Copa Amèrica de vela de Barcelona generarà 6,35 euros a l’economia catalana. Aquest divendres s’ha fet públic l’informe complet de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) encarregat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN), que aglutina administracions i entitats del teixit econòmic i social. Dos mesos enrere, en la que es va considerar la posada de llarg de la fundació, es van donar les grans xifres: 1.239 milions d’impacte econòmic i 19.000 llocs de treball.
Les despeses amb impacte associades a la celebració de la competició esportiva i tecnològica ascendeixen a 1.115 milions d’euros. Del total, s’estima que 195 milions d’euros corresponen a inversions i organització, 231 milions a les despeses dels equips participants (entre els quals hi ha tant els sis de la categoria principal com els 12 femenins i els dels joves) i 689 milions derivats de les 2,5 milions de visites estimades pels organitzadors de l’America’s Cup Events (ACE) en els 68 dies que dura la cita.
Increment de l’activitat productiva
Les despeses per celebrar la Copa Amèrica, segons estima la UPF basant-se en les dades que tenia el desembre de l’any passat, suposaran un increment de l’activitat productiva de l’economia catalana «de 1.239 milions d’euros en valor afegit, cosa que representa aproximadament el 0,5% del PIB de Catalunya el 2022 i també la creació de gairebé 19.000 llocs de treball», expliquen. Així, per cada euro en inversions i despeses corrents amb impacte «es generaran 6,35 euros de PIB en l’economia catalana», revelen.
El director executiu d’ACE, Grant Dalton, sempre ha preferit evitar aquests càlculs previs sobre l’impacte econòmic, tot i que aquesta mateixa setmana en el Cercle d’Economia va admetre que les dades prèvies de la universitat li semblaven bastant ajustades i que segurament l’impacte econòmic del 2024 seria molt més gran que el de l’edició anterior.
També es va referir al fet que les audiències televisives probablement es dupliquin respecte a les xifres que es van aconseguir el 2021 a Auckland (Nova Zelanda), on la franja horària en la qual se celebraven les regates perjudicava la repercussió en la majoria de mercats audiovisuals.
Una foto prèvia
L’estudi preampliació de la Pompeu Fabra és una «foto prèvia» del que es pot esperar de l’esdeveniment, asseguren des de la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Elaborat entre desembre del 2022 i març del 2023, els seus autors són Júlia Bosch Jou, Jaume García Villar i Carles Murillo Fort, del Departament d’Economia i Empresa i del Centre d’Estudis Sports_Lab.
En els més de dos mesos de Copa Amèrica, se celebraran entre 115 i 135 regates. L’informe destaca que, durant l’esdeveniment, la repercussió econòmica es concentra en les persones que visitaran Barcelona i el seu entorn, les pernoctacions, els desplaçaments interns, el consum de béns o serveis, l’impacte mediàtic aconseguit o la generació d’ocupació.
Potenciació de l’economia blava
Prèviament, durant la competició i una vegada celebrada, els efectes en l’economia de Catalunya es concentren en les inversions públiques que es porten a terme (que en aquest cas han suposat l’impuls del Port Vell), les iniciatives empresarials vinculades al món de la nàutica, la promoció de la vela o el «prestigi i la reputació» per a la zona.
De fet, des de fa FBCN insisteixen que, més enllà de l’enorme impacte econòmic, hi ha aspectes a valorar, com el «llegat» en tot el que està vinculat a l’«economia blava» tant en esport com en empreses. Així, per exemple, s’aspira a traslladar el coneixement tecnològic que es desenvoluparà en una competició que es considera la fórmula 1 del mar.
Setmana plena d’activitat
Les explicacions es donen la mateixa setmana que s’han conegut dos patrocinadors de l’esdeveniment mundial. Es tracta de Damm i Puig. Les dues empreses catalanes han volgut participar en el patrocini: en el primer cas, de la competició i l’equip defensor, l’Emirates New Zealand, i en el segon, de les regates femenines, que s’organitzen per primera vegada en la història de la Copa Amèrica de vela.
Esports aquàtics Barcelona Copa America de vela Diputacions Vilanova i la Geltrú UPF - Universitat Pompeu Fabra Govern Ajuntament de Barcelona Turisme Reactivació Econòmica Infraestructures Dones Joves
- Successos Cau el "gran banc clandestí" de la màfia xinesa més activa a Catalunya: blanquejaven un milió d'euros setmanal
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- ELS EFECTES DEL TEMPORAL Trobada a Paiporta la víctima mortal de la dana número 223
- Crisi al Pròxim Orient "Ho van destruir i ho van cremar tot"
- Champions Amb Pajor, el Barça no perdona i es classifica per a quarts
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Santa Llúcia omple Manresa de tradició
- OCAFÚ A Barcelona la cuina gallega parla amb honestedat
- Ruta amb història Peralada, un viatge fins a l’edat mitjana
- AGENDA DE BARCELONA El Nadal brilla a Barcelona