Competició prèvia a BCN

L’equip americà de la Copa Amèrica de vela demana no competir en la regata preliminar de l’Aràbia Saudita per seguretat

Vilanova prepara l’assaig general de la Copa per a aquest setembre

Setmana laboral de quatre dies: 41 empreses i 500 treballadors demanen participar del pilot del Govern central

L’equip americà de la Copa Amèrica de vela demana no competir en la regata preliminar de l’Aràbia Saudita per seguretat

American Magic Team

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

La designació de la ciutat que havia d’acollir la segona regata preliminar de la 37a edició de la Copa Amèrica de vela, a mitjans d’abril, no va estar exempta de conflicte. Mentre l’elecció de Vilanova i la Geltrú per al pròxim setembre va ser plàcida a Catalunya (només amb certa decepció per part de l’altra candidata, Palamós), a Sardenya (Itàlia) es van enfurismar perquè els seus dirigents es van considerar ofesos per l’organització de l’d’America’s Cup Event (ACE).

El conseller sard de Turisme, Giovanni Chesa, es va autodescartar per rebre al novembre la preregata, davant la qual cosa el director executiu de l’ACE, Grant Dalton, es va veure obligat a buscar ràpidament un destí alternatiu. El 28 d’abril es coneixia l’elegida: Jiddah, a l’Aràbia Saudita. De fet, havia sigut una de les competidores de Barcelona per celebrar la Copa Amèrica de vela l’estiu del 2024, juntament amb Màlaga o Cork (Irlanda). No obstant, l’elecció de les aigües saudites tampoc ha sigut del gust de tots els equips.

Exigit pel reglament

El primer a mostrar disconformitat ha sigut l’americà, tot i que els britànics ja van dir al seu dia que no els agradava el país per celebrar la competició. Els responsables de l’American Magic Team han sol·licitat al panel d’arbitratge de la Copa l’exempció de navegar en aigües de l’Aràbia Saudita tot i que el reglament de la competició exigeix a tots els equips participar en els esdeveniments previs de Barcelona 2024, és a dir, tant a Vilanova (del 14 al 17 de setembre d’aquest any) com a Jiddah (del 30 de novembre al 3 de desembre).

El panel d’arbitratge, tal com marca el protocol reglat de la competició, haurà de respondre a l’equip del New York Yacht Club, que també han enviat cartes a l’ACE mostrant la seva preocupació, incloses també cinc alertes de seguretat del consolat nord-americà en aquesta ciutat dels últims tres anys. Si els rebutgen la petició i no acudeixen a la segona regata preliminar, se’ls podria penalitzar de cara a la competició del setembre i l’octubre de l’any vinent.

Risc superior per al seu país

L’advocat general de l’American Magic, Luis Sáenz Mariscal, ha escrit en la petició, a la qual ha tingut accés Efe, que, «la preocupació per la seguretat a Jiddah, i a la seva àrea, és veritable i particularment alta per a qualsevol presència prominent dels Estats Units o interès nord-americà, mentre que el risc esmentat pot ser inferior per a altres països i nacionalitats».

Notícies relacionades

També el president d’operacions i patró de l’American Magic, Terry Hutchinson, ha dit que no era possible que els Estats Units, el New York Yacht Club o l’American Magic garantissin la seguretat dels membres de l’equip. El comodor del New York Yacht Club, Paul Zabetakis, va ratificar la postura de Hutchinson i va dir que les objeccions a la regata a Jiddah es van transmetre repetidament a l’organització de la Copa.

Bandera a la vela major

«Una regata que es diu ‘America’s Cup’ i que es porta a terme davant les aigües de Jiddah (al mar Roig) té certs riscos per a tots els competidors i la veritable preocupació per la seguretat augmenta a causa de les relacions entre l’Aràbia Saudita i els països veïns com l’Iran, el Iemen i el Sudan», ha explicat Zabetakis. «Aquests riscos són moltíssim més alts per a un equip que es diu American Magic i que a la vela major porta la bandera dels Estats Units i no estic disposat a posar el nostre equip en perill», ha afegit.