Esdeveniment mundial

La Copa Amèrica de vela tindrà un impacte econòmic de 1.200 milions d’euros a Catalunya i generarà 19.000 llocs de treball

La Fundació Barcelona Capital Nàutica vol aprofitar el llegat de l’esdeveniment des de diversos àmbits

  • MULTIMÈDIA | La Copa Amèrica de vela comença a alçar el vol a Barcelona amb la construcció de les bases

La Copa Amèrica de vela tindrà un impacte econòmic de 1.200 milions d’euros a Catalunya i generarà 19.000 llocs de treball

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

La Copa Amèrica de vela tindrà un impacte econòmic de 1.200 milions d’euros a Catalunya. És l’estimació que en fa la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN), que aglutina administracions i entitats del teixit econòmic i social. Els organitzadors de l’esdeveniment esportiu que se celebrarà l’estiu de l’any que ve, America’s Cup Event (ACE), sempre han preferit evitar aquests càlculs previs, però un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) revela que es generaran 19.000 llocs de treball.

Els 1.200 milions, ha explicat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, representen el 0,5% del PIB català del 2022. «Es tracta d’impacte net, d’activitat econòmica nova, que no s’hauria produït si no fos per la Copa Amèrica», ha assegurat aquest dijous a l’acte de presentació de la Fundació BCN al Moll de Llevant, on era la majoria dels actors vinculats a l’esdeveniment mundial. Ell ha sigut el primer a intervenir i ell ha donat la dada.

L’informe, més endavant

En la FBCN hi ha representada la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i la Diputació de Barcelona. També el Port de Barcelona, la Cambra de Comerç, el Consorci de Turisme de Barcelona (on al seu torn hi ha el mateix consistori, la Cambra i el Gremi d’Hotels) i Barcelona Global, aquesta última una de les artífexs que va fer que ACE triés la capital catalana. El seu objectiu és mantenir el llegat de la competició esportiva, però fer-ho en tots els àmbits possibles vinculats al mar, explica el director general, Ignasi Armengol.

Torrent només ha donat aquestes tres dades i, d’aquí unes setmanes, es detallaran la resta d’aspectes que ha valorat l’estudi de la UPF, per exemple l’efecte multiplicador de l’organització de l’esdeveniment, és a dir, quants euros es generen per euro invertit.

Combustibles nets

Poc abans de la posada de llarg, Armengol ha explicat a EL PERIÓDICO que la voluntat de l’entitat és congregar la important indústria vinculada al mar, no només en tot allò vinculat a la vela i els 78 clubs nàutics que es reparteixen pel litoral de Catalunya, sinó també sobre temes ambientals, ja sigui dels oceans (Barcelona acollirà l’abril del 2024 una conferència específica de la Unesco) o sobre combustibles nets a les embarcacions, de la mà de les empreses que ja hi treballen, ha explicat el director general.

Està previst que es faci un pla de voluntariat, una exposició itinerant i plans de suport per a la competició de dones i joves que coincidirà amb la Copa Amèrica de vela.

Economia blava

En l’acte, la vicepresidenta de la Fundació BCN i tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha insistit igualment que l’economia blava ja suposa només per a Barcelona 15.000 llocs de treball i 3.750 milions d’euros de facturació, a més de les iniciatives vinculades als joves.

Notícies relacionades

El delegat del Govern central a Catalunya, Carlos Prieto, que aquest dijous s’estrenava en el càrrec en un acte públic en substitució de Maria Eugènia Gay, ha volgut destacar que la celebració dels Jocs Olímpics de 1992 ja va demostrar la capacitat de la ciutat per organitzar aquestes cites de pes mundial.

També fora de la capital

La Generalitat no vol que la repercussió econòmica i social de l’esdeveniment esportiu es noti únicament a la capital catalana. Per això, amb l’empatia dels organitzadors de l’ACE i del director executiu Grant Dalton, han optat perquè la preregata d’aquest setembre se celebri fora, a Vilanova i la Geltrú.