Esdeveniment mundial a Barcelona

La primera competició femenina de la història de la Copa Amèrica de vela ja té patrocinador

  • Grant Dalton: «No descarto que ens quedem a Barcelona»

  • El dèficit d’inversió en infraestructures catalanes ja s’acosta als 40.000 milions d’euros, segons Foment

La primera competició femenina de la història de la Copa Amèrica de vela ja té patrocinador

Puig

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

En els 172 anys de vida de la Copa Amèrica de velamai s’ha celebrat una competició exclusivament femenina. De fet, en aquesta històrica lluita aquàtica les dones eren sempre «una quota», ha recordat aquest dijous el director executiu de l’America’s Cup Events (ACE), Grant Dalton. Però la 37a edició que se celebrarà a Barcelona l’any que ve serà pionera A incorporar tant una copa femenina com una de joves.

Per a Dalton, director també de l’equip New Zealand que defensa el títol, dos dels pilars en què se sustenta la celebració del 2024 és la diversitat i la sostenibilitat. En el primer cas, ampliar la procedència dels esportistes amb noies i també persones de 18 a 25 anys en la categoria juvenil. En el segon, amb unes infraestructures desmuntables que no requereixin inversions milionàries o bé amb l’ús de llanxes propulsades amb hidrogen per acompanyar les embarcacions.

12 equips de dones

Si fa uns dies es va anunciar elpatrocini de Damm de la Copa América, aquest dijous era el torn de la versió femenina, que comptarà amb la tambécatalanafirma de bellesa i modaPuig. Dalton ha presidit l’anunci al Reial Club Nàutic de Barcelona, que és el club que representarà els dos equips espanyols de dones i joves.

Espanya no comptarà amb equip en les regates amb els AC75, els barcos més grans. Aquí es disputaran el podi els neozelandesos, els americans, els suïssos, els britànics i els francesos. No obstant, en la Copa Amèrica femenina hi haurà 12 equips: els sis que ja competeixen més Espanya, Holanda, el Canadà, Alemanya, Suècia i Austràlia.

Barcos més petits

Elles i els joves aniran a bord dels AC40, de dimensions més reduïdes (40 peus, 11,80 metres d’eslora), que seran precisament amb els que els sis països faran les regates preliminars de Vilanova i la Geltrú i Jidda (Aràbia Saudita) el setembre i el novembre.

Però sens dubte una de les protagonistes de la jornada, juntament amb Dalton i el president executiu de Puig, Marc Puig, ha sigut l’entrenadora de l’equip de dones, Mónica Azón, que va participar com a reserva en els Jocs Olímpics de Barcelona 92, i que ha insistit a recuperar l’esperit d’aquells dies. La selecció de les vuit regatistes que formaran el Sail Team BCN (tot i que només en quatre competiran) es farà en els pròxims mesos.

Coincidència amb les olimpíades

Notícies relacionades

Un dels inconvenients d’aquesta recerca és que les esportistes més competitives solen anar als Jocs Olímpics, l’any que ve a París (i la vela a Marsella), amb què la coincidència pot dificultar la configuració del grup. Azón, entusiasmada amb el repte i il·lusionada amb la cita, ha explicat que no hi haurà límit d’edat per optar a un dels vuit llocs ja que l’experiència serà un dels elements més valorats.

«Després de tants anys és un orgull i una responsabilitat ser al capdavant d’un equip així, estem fent història a Barcelona», ha assegurat Azón. Per la seva banda, Puig també ha volgut remarcar que la seva empresa comparteix els valors de tradició i innovació que són propis de la Copa Amèrica de vela.