Ajuda per pagar la llum i la calefacció

Ribera anuncia canvis en el bo social per imposar criteris de renda a les famílies nombroses

Després de conèixer que el vicepresident de la Comunitat de Madrid rep aquesta subvenció pública

Ribera anuncia canvis en el bo social per imposar criteris de renda a les famílies nombroses
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat canvis en la regulació del bo social elèctric per establir criteris de renda en el cas de les famílies nombroses que, de moment, es beneficien del descompte en la seva factura independentment del seu volum d’ingressos. L’anunci ha sigut publicat a través de la xarxa social Twitter després de conèixer que el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, va rebre aquesta ajuda, segons ha revelat Infolibre.

Segons la informació d’infoLibre, el 14 d’octubre del 2022 la Conselleria de Família de la Comunitat de Madrid va concedir a Ossorio el bo social tèrmic corresponent a la convocatòria del 2021 per 195,82 euros. Aquest ‘xec’ per a la calefacció durant els mesos d’hivern el reben tots els receptors del bo social elèctric. Però es diferencia d’aquest últim en el fet que són les comunitats autònomes les que el gestionen, mentre que el descompte de la llum es fa directament en la factura mensual.

Totes les famílies amb més de tres fills que tinguin contractat el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) són considerades «vulnerables» i poden rebre una rebaixa del 25% en el seu rebut de la llum independentment dels seus ingressos, mentre que la resta de consumidors han de seguir determinats criteris de renda. En el cas de ser vulnerables extrems l’ajuda s’eleva al 40%. Des de l’esclat de la guerra d’Ucraïna, el Govern central ha elevat aquestes ajudes al 65% i el 80% de descompte, respectivament.

La polèmica no és nova. La mateixa Teresa Ribera reconeixia fa dos anys (gener del 2021) al Congrés dels Diputats que la intenció del Govern era realitzar canvis en la regulació per concentrar-se «en els que més ho necessiten». «Hem de precisar, entendre si les categories prèviament establertes l’any 2017 de consumidor vulnerable es corresponen realment amb qui més ho necessita. De vegades ens trobem que no necessàriament és així i, si creuem informació de renda i patrimoni, podem estar donant cobertura a persones que poden sortir-se’n millor i deixant de banda recursos que es podrien destinar a col·lectius particularment necessitats», va dir llavors la vicepresidenta.

Notícies relacionades

Com ja va explicar El PERIÓDICO, gairebé un de cada tres beneficiaris del bo social elèctric és una família nombrosa, segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en el seu informe del mercat minorista de gas i electricitat de l’any 2020. Una afirmació que es manté vigent, segons les últimes dades de la CNMC que fan referència al mes de setembre de l’any passat. En concret, hi ha 347.863 famílies nombroses que es beneficien d’aquesta ajuda, de les quals 244.141 són considerades «vulnerables», és a dir, no han de justificar criteris de renda, el 17% de tots els beneficiaris.

En els últims dos anys el Govern central, a més d’ampliar els percentatges després de la guerra, també hi va introduir altres canvis, com que la renovació d’aquesta ajuda sigui automàtica per evitar que els consumidors que s’hi acollien perdin la prestació després dels dos anys, quan havien de presentar de nou tota la documentació, cosa que provocava que molts consumidors perdessin l’ajuda. Llavors, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) fins i tot anava més enllà i demanava que el descompte fos d’aplicació automàtica partint de criteris d’ingressos.