Energia

Només 2.300 llars de les 1,5 milions anunciades per Sánchez han sol·licitat el descompte del 40% en la factura de la llum

En el cas del gas, només 2.000 comunitats de veïns i 330.000 llars individuals s’han acollit a la tarifa barata des que la va intervenir el Govern espanyol

Només 2.300 llars de les 1,5 milions anunciades per Sánchez han sol·licitat el descompte del 40% en la factura de la llum
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Fracàs de les ajudes del Govern espanyol per alleujar l’impacte a la butxaca dels consumidors de les seves factures de llum i el gas. Només 2.300 llars del total d’1,5 milions de potencials usuaris han sol·licitat el descompte del 40% de la factura de la llum anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, com una de les mesures estrella de l’Executiu per fer front a la crisi de preus de l’energia durant aquest hivern, segons les xifres facilitades per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en l’avaluació que cada mes fa sobre el pla de contingència.

Sánchez va anunciar un descompte del 40% a mitjans d’octubre des de la tribuna del Congrés dels Diputats com una manera d’arribar a la classe mitjana treballadora espanyola, que no està inclosa dins les ajudes del bo social dirigides a consumidors vulnerables, però que s’han vist afectats pel creixement dels preus de l’energia derivats de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. En concret, es tracta d’un descompte del 40% en la factura de la llum per a consumidors amb tarifa regulada (Preu Voluntari per al Petit Consumidor) amb rendes inferiors a 28.000 euros a l’any, persones que visquin soles i que guanyin 16.000 euros anuals o parelles que ingressin 20.000 euros a l’any.

En total, l’Executiu estimava un total d’1,5 milions de potencials beneficiaris, però només han sol·licitat aquesta ajuda unes 2.300 llars, segons la xifres del Ministeri per a la Transició Ecològica. I una cosa similar ha passat amb el gas a les comunitats de veïns. L’Executiu va crear una nova tarifa específica per a aquest grup des de principis del mes de novembre per contenir l’increment dels preus, però només 2.000 comunitats de veïns s’han acollit a la denominada TUR veïnal del potencial del voltant d’1,6 milions de llars anunciades per l’Executiu en aquesta mateixa intervenció de Sánchez.

Respecte als consumidors individuals acollits a la tarifa barata (TUR 1, TUR 2 i TUR 3) de gas, a finals de desembre del 2022 sumaven 330.000 usuaris més fins a un total de 2 milions de clients acollits a aquesta tarifa. És a dir, hi ha al voltant de 6 milions de clients que encara tenen una tarifa lliure de gas natural, tot i ser el doble de cara que la tarifa regulada. La intervenció d’aquesta tarifa, així com la rebaixa al 5% de l’IVA al gas, ha suposat un estalvi del 41% per als consumidors amb només aigua calenta amb gas natural (TUR1) en el primer trimestre de 2023 i del 37% per als que tenen aigua calenta i calefacció (TUR 2).

Reducció de la demanda

Notícies relacionades

La vicepresidenta tercera va anunciar en la seva tercera presentació davant els mitjans, després d’aprovar el pla de contingència a mitjans d’octubre, l’avenç sobre el consum de gas a Espanya per complir amb els objectius acordats el juliol a Brussel·les i que passen per reduir el consum de gas un 15% des d’agost fins a l’abril (en cas que la Unió Europea entri en fase d’alerta la rebaixa del consum serà d’entre el 6% i el 7%). Segons les xifres facilitades per Ribera, de l’1 d’agost al 31 de desembre Espanya ha estalviat entre el 21% i el 23% del total de la mitjana de consum de gas natural dels últims cinc anys.

En concret, ha destacat Ribera la reducció del consum domèstic i de les pimes, que ha sigut del 31%, respecte a la mitjana de consum dels últims anys.