Energia

Gairebé un de cada tres beneficiaris del bo social elèctric és una família nombrosa

Unes 230.000 famílies amb tres fills o més reben actualment una ajuda del 60% del rebut siguin quins siguin els seus ingressos

Unes 80.000 grans llars perceben el 70% del descompte per tenir una renda inferior als 8.000 euros anuals

Gairebé un de cada tres beneficiaris del bo social elèctric és una família nombrosa
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Gairebé un de cada tres beneficiaris del bo social elèctric a Espanya és una família nombrosa, segons les dades revelades aquest dilluns per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) al seu informe del mercat minorista de gas i electricitat de l’any 2020. En total, 313.764 famílies amb tres o més fills reben aquest descompte a la seva factura, del total d’1,1 milions d’usuaris beneficiaris d’aquesta ajuda, dels quals 233.758 ho fan independentment del seu nivell d’ingressos.

El bo social elèctric és un descompte del 25% a la factura elèctrica del qual es poden beneficiar els consumidors considerats vulnerables d’electricitat que tinguin contractat el Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) en funció de determinats criteris de renda –el màxim és una renda inferior als 25.000 euros anuals en cas que existeixin circumstàncies especials com que algun membre tingui una discapacitat o sigui víctima de la violència de gènere–, a excepció de les famílies nombroses que poden ser beneficiàries d’aquest descompte sempre que ho sol·licitin sense excepció. En el cas dels vulnerables severs, el descompte ascendeix al 40% i en aquest cas sí les famílies nombroses tenen un límit d’ingressos: que la renda de la unitat familiar sigui inferior o igual a dues vegades l’IPREM en 14 pagues, és a dir, inferior als 7.519,59 euros (segons les xifres del 2020).

La tarifa PVPC està indexada al preu de l’electricitat al mercat majorista i, per tant, està afectada diàriament per les variacions dels preus en aquest mercat que en els últims mesos s’han incrementat un 200%. Per això, el Govern va ampliar a l’octubre els descomptes –fins al 60% i el 70%, respectivament, fins al 30 d’abril de 2022– per mirar d’evitar que els consumidors vulnerables siguin els més perjudicats per la pujada de preus.

Això implica que en l’actualitat hi ha 230.000 grans famílies reben un descompte del 60% siguin quins siguin els seus ingressos anuals. La resta de consumidors vulnerables beneficiaris d’aquesta rebaixa són 228.316 famílies sense fills; 17.827 famílies amb un menor a càrrec; 14.480 famílies amb dos menors i 71.366 pensionistes, així com 2.682 beneficiaris afectats per la covid. En el cas dels vulnerables severs, 306.384 són unitats familiars sense menors; 59.982, unitats familiars amb un menor i 36.760 amb dos; 80.006 famílies nombroses i 49.979 pensionistes. A això cal sumar-hi 4.069 en risc d’exclusió social.

Reforma del bo social

En total, segons les dades de 2020 de la CNMC són 1,1 milions de consumidors que reben aquesta ajuda. No obstant, segons un estudi de Càritas i Foessa, recollit per l’OCU, a Espanya hi ha almenys 2,4 milions de llars amb dificultats severes per pagar la factura elèctrica. Segons les últimes xifres del ministeri per a la Transició Ecològica, el 10,9% de les llars no va poder escalfar la seva vivenda el 2020, cosa que suposa més de 2 milions de llars, si es fa servir l’estimació de 18,7 milions de llars de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). S’ha de recordar que els beneficiaris del bo social elèctric reben de forma automàtica el bo social tèrmic (una espècie de ‘xec’ durant els mesos d’hivern per pagar part del consum de la calefacció amb càrrec als Pressupostos tot i que les comunitats autònomes són les encarregades de repartir-lo).

El Govern treballava des de fa mesos en una modificació de les condicions del bo social per arribar a una base d’usuaris més àmplia, però sense revelar si mantindrà aquesta possibilitat que les famílies nombroses s’acullin a l’ajuda sense necessitat de complir criteris de renda, com la resta, així com perquè la renovació sigui automàtica i no com ara, quan cada dos anys els beneficiaris han de sol·licitar de nou l’ajuda amb tota la documentació pertinent.

Un 42% de les famílies nombroses

Notícies relacionades

En una intervenció al Congrés dels Diputats fa un any la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va obrir la porta a la possibilitat de fixar límits a l’accés a aquesta ajuda per a les famílies nombroses. La Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) es va reunir amb ella uns mesos més tard per defensar que mantenir l’accés al bo social per a les famílies nombroses sense lligar-lo a criteris de renda és una «mesura correctora de la penalització que aquestes famílies pateixen en el consum, al pagar més cara l’electricitat només pel fet de ser més».

Segons va justificar la FEFN en un comunicat després de la reunió, només un 42% de les famílies nombroses accedeixen actualment al bo social i a més hi ha un límit de consum bonificable (4.140 kilowatts-hora a l’any), «que impedeix que puguin beneficiar-se famílies amb rendes altes i amb un consum excessiu». «Les famílies amb consums propis de cases grans, amb jardins, piscines, etc., no estan dins dels beneficiaris del bo social, tot i que tinguin el títol de família nombrosa, ni veuen bonificat aquest consum extraordinari», van assegurar.

Temes:

Energia