Preparatius per a la competició

Barcelona accelera les obres del Port Vell per acollir la Copa Amèrica de vela

Fins a l’agost del 2024 s’impulsen 17 actuacions «immediates», amb un cost de 86,1 milions d’euros, 35 de privats

Remodelació de molls, redisseny d’espais o construcció d’equipaments es reparteixen per la infraestructura portuària

zentauroepp51213244 barcelona 03 12 2019 tema remodelaci n del port vell vista d191223225834

zentauroepp51213244 barcelona 03 12 2019 tema remodelaci n del port vell vista d191223225834 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El desembarcament de la Copa Amèrica de vela continua fent passos a Barcelona. Aquest dimecres, en forma d’obres al Port Vell. Eren uns treballs del Port de Barcelona previstos, però la celebració, l’estiu pròxim, de la competició esportiva els ha accelerat, tal com han explicat els responsables de la infraestructura portuària.

El Port Vell «del futur», com han explicat el president del port, Lluís Salvadó, i el director del Port Vell, David Pino, es concentra en la remodelació del moll d’Espanya, la transformació i obertura del moll de Barcelona i del de pescadors, la designació de nous usos per als magatzems del moll Oriental i, finalment, la rehabilitació també dels magatzems de Sant Bertran.

Col·laboració publicoprivada

L’impuls a la transformació del Port Vell es concretarà en 17 actuacions «immediates» que, amb inversions publicoprivades, ha relacionat Salvadó. Algunes les portaran a terme des del port; d’altres, les concessionàries, i unes terceres, empreses privades. El seu calendari és que estiguin completament a punt l’agost del 2024.

L’encarregat d’explicar aquestes 17 actuacions, amb un pressupost global de 86,1 milions d’euros (35 de privats i altres públics) ha sigut Pino. Hi ha treballs de tot tipus, des de rehabilitacions urbanístiques, per exemple, de la bocana nord o dels magatzems del moll Oriental, fins a d’altres que estan més destinats a la ciutadania, com la creació d’un espai a l’edifici de l’Imax per projectar imatges virtuals de la Copa Amèrica i acostar l’esdeveniment als barcelonins i la remodelació del Maremàgnum. «Volem que sigui un aparador de la futura competició», ha assegurat.

La rambla de la Nova Bocana

Una de les actuacions més vistoses per als barcelonins serà la que es durà a terme a la bocana nord, on es rehabilitarà el dic per 2,2 milions i es construirà la rambla de la Nova Bocana (1,9 milions més) sobre els molls. Aquí, segons s’ha pogut veure en el render de simulació presentat pel port, es podrà passejar fins arribar al nou edifici mirador.

Tot això estarà a punt en el segon semestre d’aquest any per 3 milions, a més de la urbanització de les esplanades de la nova bocana que ara estan inutilitzades, per 2 milions més, han assenyalat. El director de Port Vell ha concretat que les obres de la rambla i el mirador estan «molt avançades», a punt per aquest octubre, i que el projecte d’urbanització de la bocana està en redacció per licitar-lo també a la tardor.

Nou bus nàutic regular

El moll de les Drassanes i el de Llevant estaran connectats per mar amb un nou servei de bus nàutic regular, operat per barcos que funcionaran amb energia renovable a partir del segon trimestre de l’any que ve, amb un cost d’1,1 milions, i la rehabilitació dels «tinglados» del moll Oriental costarà 5,7 milions.

Una altra de les 17 actuacions destacades és la construcció d’una llotja pesquera per 7,6 milions i la reurbanització de l’entorn per «obrir al màxim aquest espai i explicar a la ciutadania què és la pesca», ha dit Pino, i ha anunciat que 4,5 milions més es destinaran a la construcció d’espais per a l’Institut de Nàutica, que concentrarà la seva activitat en dos edificis. En definitiva, un impuls del Port Vell de què es beneficiarà l’esdeveniment esportiu i social, però també la ciutat.

Bases ja entregades

Els treballs de les bases dels equips que li disputaran el podi a l’equip de Nova Zelanda en la Copa Amèrica estan en marxa. El director del Port Vell ha detallat quina és la situació de les diferents bases: algunes ja s’han entregat perquè puguin fer les obres i d’altres estan a punt de fer-ho. Ha recordat que els sis equips, que mobilitzen com a mínim 150 persones i les seves famílies, s’han d’estar entrenant obligatòriament aquest mateix estiu.

«Nosaltres som els titulars de l’estadi, de l’espai on es desenvoluparà tot: hi ha molta feina, però molta il·lusió», ha confessat Pino.

Més coordinació

Notícies relacionades

Per contribuir a l’impuls de l’esdeveniment, el Port de Barcelona ha designat Pino com a nou director de la Gerència Urbanística del Port Vell i ha dotat la unitat de noves competències i més recursos econòmics i humans, ha explicat el president.

També han reforçat l’oficina de coordinació entre l’administració portuària i el Port Vell, que serà l’espai on hi haurà les bases dels equips i el ‘village’, és a dir, el punt on es concentrarà l’activitat d’aquí molt pocs mesos.