Reclamació territorial

L’autopista C-32 entre Cubelles i el Vendrell serà gratis a partir del març

La mesura s’aplicarà tots els dies de l’any i a tota mena de vehicles

L’autopista C-32 entre Cubelles i el Vendrell serà gratis a partir del març

GUILLERMO MOLINER / ARCHIVO

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

L’autopista C-32 entre Cubelles (Garraf, Barcelona) i el Vendrell (Baix Penedès, Barcelona) serà gratis a partir del primer trimestre del 2023, segons ha anunciat aquest dimecres el conseller de Territori, Juli Fernàndez. Segons ha explicat, la mesura beneficiarà els vehicles que facin trajectes interns entre els dos municipis. Es tracta d’una mesura llargament reclamada pel territori, que ha vist com en els últims temps s’han alliberat de peatge nombroses autopistes sense que la seva tingués nous avantatges.

No obstant, aquesta gratuïtat anirà a càrrec de l’erari públic i, com han explicat fonts del Govern, el cost de la mesura està incorporat en els Pressupostos del 2023, pendents encara de ser aprovats i en plena negociació amb l’oposició.

Entre els enllaços 2 i 13

Si finalment tira endavant, beneficiarà tots els recorreguts entre l’enllaç 2 (el Vendrell Est) i l’enllaç 13 (Cubelles), així com les barreres de Cubelles i Calafell. La gratuïtat s’aplicarà tots els dies de l’any a tota mena de vehicles, ja siguin motos, turismes o camions de gran tonatge.

Fernàndez ha fet aquest anunci en la Taula de la Mobilitat del Penedès, un òrgan format pels consells comarcals de l’Alt i Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia, a més dels ajuntaments de la zona, de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona i la del Camp de Tarragona.

Nova Ronda del Penedès

Així, la C-32 es convertirà en una Ronda del Penedès que atraurà el trànsit intens que actualment circula per la carretera C-31, una via que travessa els municipis de Calafell, Cunit i Cubelles. L’objectiu és transvasar el trànsit cap a l’autopista i continuar descongestionant i pacificant la carretera C-31, millorant la seguretat i la integració urbana.

La C-31 al seu pas per Cunit registra una mitjana diària de 20.200 vehicles, segons dades de la Generalitat.

Descomptes a Vallcarca

Territori també ha anunciat que augmentarà fins al 50% (ara és del 40%) el descompte per a la mobilitat obligada en el tram Castelldefels-Sitges, a la barrera de peatge de Vallcarca, a Sitges (Garraf, Barcelona). És una rebaixa que beneficia els turismes i furgonetes que, de dilluns a divendres, fan desplaçaments d’anada i tornada en un marge de 24 hores, des del mateix origen i destí, inscrits al registre de mobilitat obligada.

Com en l’altre cas, l’increment de la bonificació es preveu activar en el primer trimestre del 2023. Per al tram Sitges-el Vendrell es manté bonificació actual del 70% per a la mobilitat obligada.

Mètodes de pagament telemàtics

Notícies relacionades

Per beneficiar-se de la gratuïtat, els conductors hauran de tenir l’aplicació  Awai o bé el sistema de telepeatge Via T.

De fet, l’alliberament dels peatges en altres punts de la geografia catalana ha suposat un transvasament de vehicles a altres vies, com és el cas de la mateixa C-32 però al Maresme. La ciutadania, amb l’autopista gratis, ha optat per abandonar l’N-2, que només el primer any havia registrat una caiguda del trànsit del 30%.