Sequera

El camp disposarà de 450 milions d’euros en mesures de recolzament per la sequera

La falta d’aigua, la nova crisi que llasta els agricultors i els ramaders després de l’augment dels costos de producció per la pandèmia i Ucraïna

El camp disposarà de 450 milions d’euros en mesures de recolzament per la sequera
4
Es llegeix en minuts

La sequera continua marcant l’any agrícola, una de les crisis addicionals que el camp afronta, junt amb l’encariment dels costos de producció a causa de la pandèmia o l’augment dels combustibles i cereals com a conseqüència de la guerra a Ucraïna.

Com a resposta per mirar de pal·liar l’escassetat de pluges i la baixa reserva hídrica espanyola, el Govern tramitarà com a projecte de llei el Reial decret aprovat pel Consell de Ministres el 15 de març.

Aquest reial decret consisteix en un paquet de mesures urgents de recolzament al sector agrari per la sequera amb un impacte de 450 milions d’euros.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, es va referir a aquest text també com una pota més del pla contra la guerra aprovat dimarts de la setmana passada pel Govern, que també inclou mesures específiques i horitzontals per al camp.

Les mesures incloses en aquest reial decret llei estan vinculades als àmbits fiscal, laboral, financer i hidrològic per recolzar el sector agrari i que pugui fer front a la sequera d’aquest any, que comprometrà la producció agrària.

Reduccions i línies d’ajudes

En l’àmbit laboral, aquestes mesures urgents recullen ajornaments especials de les quotes a la Seguretat Social a un interès reduït del 0,5%, set vegades inferior a l’habitual, per a empreses incloses en el Sistema Especial Agrari i per a autònoms pertanyents al Sistema Especial per a Treballadors per Compte Propi.

Així mateix, s’autoritza una reducció del nombre mínim de jornades reals cotitzades, de 35 a 20, per accedir al subsidi d’atur.

També s’equipararan la contractació com a fix discontinu i la contractació eventual per accedir al subsidi i a la renda agrària.

En termes de fiscalitat, s’aprova una reducció del 20% del rendiment net per a les activitats agrícoles i ramaderes que tributen en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), una iniciativa que s’estima que beneficiarà 918.000 professionals i reduirà la base imposable en més de 500 milions d’euros.

També s’aprova l’exempció de les quotes de l’impost de béns immobles (IBI) de naturalesa rústica per a determinats productors agraris que reuneixin certs requisits.

Pel que fa a les mesures destinades a la sostenibilitat de les explotacions, aquest decret llei inclou mesures de liquiditat. En concret disposa d’una línia d’ajuda directa amb un pressupost de 10 milions d’euros, que podrà mobilitzar més de 100 milions d’euros en el sector.

A més, també es facilitaran avals en explotacions agràries i línies de finançament de 2,7 milions d’euros.

Quant a l’assegurança agrària, el Govern planeja acordar amb la màxima brevetat possible, segons les declaracions del ministre, més ampliacions de crèdit per donar resposta a l’increment en la contractació en el Pla d’assegurances agràries combinades.

Com a lluita contra la sequera, el Govern complirà una de les peticions més demandades pel sector relacionada amb les ajudes de la política agrària comuna (PAC) i és que el Govern sol·licitarà els avançaments de les ajudes i flexibilització de les condicions d’aplicació de la PAC.

Les reserves hídriques de Zamora estan al 44% del total

Des de l’inici de l’any hidrològic, l’octubre del 2021, el valor mitjà nacional de les precipitacions ha sigut un 41,1% inferior als valors normals, segons les dades divulgades pel Ministeri per a la Transició Ecològica.

Actualment, la reserva hídrica espanyola està al 46,8% de la seva capacitat total, 26.281 hectòmetres cúbics d’aigua, enfront dels 35.378 hectòmetres cúbics de l’any passat per les mateixes dates.

Zamora està al 44,82% de la capacitat, una lleugera millora després de les últimes jornades de pluges, que han alleujat lleugerament la reserva hídrica. En el cas de la conca del Duero, els seus embassaments emmagatzemen el 53,1% de l’aigua total, és a dir, 3.986 hectòmetres cúbics d’aigua, una xifra lleugerament superior a la de la setmana passada, quan la conca acumulava 3.837 hectòmetres cúbics.

Tot i així, la conca del Duero es troba molt per sota de la mitjana de l’última dècada en aquesta època de l’any, que és de 5.476 hectòmetres cúbics. En total, la capacitat de la reserva hídrica del Duero és de 7.507 hectòmetres cúbics.

Ricobayo a penes reté el 38,08% de la seva capacitat, és a dir, 436 hectòmetres cúbics d’aigua. Tot i així, això suposa una millora respecte a la setmana passada, quan l’embassament de Zamora estava en un 36,59%.

Notícies relacionades

La resta de basses d’aigua també milloren a Zamora:

  • Almendra embassa el 33,45% de la seva capacitat màxima, amb 886 hectòmetres cúbics.

  • Agavanzal ja està al 77,78%, amb 28 hectòmetres cúbics, més que l’any passat.

  • Valparaíso està al 93,49%, amb 158 hectòmetres, lleugerament per sobre del que emmagatzemava fa un any.

  • Cernadilla es manté al 20,78% de la seva capacitat, una xifra molt baixa en comparació amb l’any passat, quan estava per sobre del 80%.

  • Puente Porto està al 21,74%, amb 5 hectòmetres cúbics, i fa un any estava al 39,13%.

  • San Sebastián està al 50% de la capacitat disponible.

  • Villalcampo està al 96,97% de la seva capacitat, és a dir, 64 hectòmetres cúbics.

  • Castro està al 92,59%, amb uns 25 hectòmetres cúbics.

L’embassament de San José, a Valladolid, es troba al 100% de la seva capacitat (6 hectòmetres cúbics), i d’aquesta bassa es nodreixen el canal de San José de Zamora i el de Toro, i assegura el subministrament als regants.

Temes:

Agricultura