Indústria
Alerta roja: el ‘lobby’ europeu del metall tremola amb la pujada del preu de l’energia
La patronal del zinc i de l’alumini reclama a la UE «un paquet de mesures exhaustiu i concret per evitar la desindustrialització»

Eurometeaux, que és el ‘lobby’ europeu de la indústria metal·lúrgica, ha donat la veu d’alarma aquesta setmana: «Estem profundament preocupats que Europa corri ara el risc d’entrar en una dècada de repetits pics en els preus de l’energia, i sol·licitem a la Unió Europea i als governs que presentin un paquet de mesures exhaustiu i concret per evitar la desindustrialització en sectors estratègics». Això ho diuen Guy Thiran i Mikael Staffas en una carta que van enviar aquesta setmana passada a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i al president del Consell Europeu, és a dir, a Charles Michel.
Eurometeaux és el nom de l’Associació Europea de Metalls, que agrupa productors, transformadors i recicladors de metalls no ferrosos –entre d’altres, alumini, zinc, níquel– i altres associacions europees del ram. Entre els seus membres més excel·lents destaca el conglomerat anglosuís Glencore –propietari de l’empresa Asturiana de Zinc– i Alcoa –la multinacional nord-americana responsable del tancament de la producció d’alumini a Espanya–.
Els redactors de la carta a Von der Layen i a Michel –el director general del ‘lobby’ i el seu president, que també ho és de Boliden, competència d’Azsa– assenyalen: «L’actual crisi d’energia ja ha provocat reduccions sense precedents i tancaments temporals a tot el nostre sector, que és el més afectat en l’actualitat». Esmenten directament el tancament de la foneria de zinc de Portovesme, a Sardenya, de Glencore, i a la reducció de producció a les fàbriques de Nyrstar a França, Bèlgica i els Països Baixos, una altra empresa que és competència de Glencore.
Aquests ecos han arribat a la comarca d’Avilés, a Astúries: la planta de San Juan de Nieva d’Azsa ha vist reduïda la seva producció aquest 2021 (la primera vegada en onze anys en què no supera el seu propi rècord), mentre que Alcoa va posar a la venda les seves fàbriques d’Avilés i la Corunya i ha ordenat el cessament de la producció d’alumini primari a San Ciprián, cosa que deixa el país fora del club de productors d’aquest metall. Tot recorrent a l’increment del preu de l’energia.
«Després de quadruplicar els preus de l’electricitat, més de la meitat de les fargues d’alumini i zinc de la UE estan operant avui a capacitat reduïda o han tancat temporalment, juntament amb una reducció significativa a la producció de silici. La UE ha perdut temporalment 650.000 tones de capacitat d’alumini primari: al voltant del 30% del seu total. Les indústries transformadores s’enfronten a costos de materials més alts, i la bretxa de subministrament d’Europa ha de tancar-se amb importacions, sovint amb una petjada més gran», diagnostiquen els responsables de la patronal europea.
Malgrat això, adverteixen que el trencament pot ser més gran: «Existeix un risc real de més restriccions i tancaments al nostre sector, en detriment dels objectius estratègics d’autonomia d’Europa, mentre que altres sectors importants que consumeixen molta energia es veuran desincentivats a l’hora d’invertir en electrificació industrial per a la seva pròpia descarbonització».
Notícies relacionadesThiran i Staffas insisteixen que «Europa no només ha de conservar la seva base de subministrament de metalls existent per satisfer aquesta demanda de manera sostenible, sinó també crear condicions comercials positives per a inversions en capacitat de refinació addicional per a metalls de transició energètica». Però això no es portarà a terme «si els alts preus de l’electricitat d’avui es tornen sistèmics, i la realitat és que la creixent demanda mundial de metalls actualment se satisfà amb nova capacitat de refinació en altres parts del món».
La conclusió del ‘lobby’ és que tot i que les coses ara estan malament, poden estar pitjor. Reclamen a la UE que es posi les piles per evitar-ho.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Apunt Una vergonya absoluta