Trobada d’Aldea Ventures

Moguda inversora a Barcelona en ple Mobile

El fons Aldea Ventures congrega un centenar d’inversors i emprenedors, en el marc de la creació d’una plataforma d’inversió paneuropea que pretén canalitzar 100 milions per a ‘start-ups’ tecnològiques

Aldea Summer Celebration / EPC

Aldea Summer Celebration
Aldea Summer Celebration
Aldea Summer Celebration
Aldea Summer Celebration
Aldea Summer Celebration
Aldea Summer Celebration

/

5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les ‘start-ups’ estan d’enhorabona. Tot i que el Mobile d’aquest any ha sigut només un esbós de l’edició del 2019, les firmes tecnològiques i les oportunitats són a Barcelona. Durant aquesta setmana es percep una ‘moguda’ inversora a la capital catalana. De la mà d’Aldea Ventures, el pulmó emprenedor de la ciutat es va congregar durant el vespre de dimarts en un lloc discret davant el club nàutic situat al final del passeig de Joan de Borbó. Il·lustres protagonistes de la vida econòmica van acudir a la cita, àvids de relacions i d’oportunitats. «El nostre objectiu és fer que els inversors, també estrangers, es fixin en les oportunitats d’inversió que hi ha en l’entorn de Barcelona», explicava Gonzalo Rodés Vila, ‘alma mater’ del batejat com a Aldea Summer Celebration. I és que Aldea Ventures ha superat els 78 milions d’euros per invertir i més de 200 empreses ja estan en el seu cercle d’influència. L’objectiu és arribar als 100 milions en capacitat inversora i que 700 empreses tecnològiques es beneficiïn del seu impuls a partir d’aquest mateix any. I els inversors tendeixen a reunir-se i a col·laborar, com a clau de l’èxit. Aldea Ventures ha aconseguit crear una aliança paneuropea de fons de capital risc amb Barcelona com a punt geogràfic de reclam. 

El col·lectiu inversor reunit va ser variat a Barcelona però tots tenien el nexe comú de buscar alguna cosa més que retorns d’inversió. Preval en aquesta marea inversora barcelonina de nou encuny la idea que no es tracta d’invertir en l’Ibex o en immobles i aconseguir una rendibilitat del 6% anual. El capital risc aspira a més. El repte és descobrir aquells emprenedors capaços d’oferir solucions disruptives. També preval en aquesta moguda inversora barcelonina allunyada de burgesies tradicionals la pruïja i el prestigi de protagonitzar el descobriment de ments preclares i firmes innovadores que canviaran el món. Tots volen participar en els futurs unicorns (com es coneix les firmes tecnològiques que arriben a un valor de 1.000 milions de dòlars en alguna de les etapes del seu procés de captació de capital).

I la clau d’Aldea Ventures és que és un fons de fons, que inverteix en microfons de capital risc especialitzats. «No és possible conèixer tots els sectors econòmics, es necessiten especialistes», expliquen a Aldea Ventures. Els inversors són conscients que per discriminar les bones inversions de les altres és necessari conèixer en profunditat el mercat i les tecnologies implicades. Allà entren els microfons i els seus especialistes. A més, Aldea ha previst la participació en plataformes de coinversió (cosa que el defineix com un fons paneuropeu). Com en el sector farmacèutic, les etapes de desenvolupament de les empreses tecnològiques són cada vegada més àvides de recursos i la col·laboració en la inversió és crucial. 

El perfil dels inversors era variat en la informal reunió. Els assistents solen ser adinerats indetectables fora de context, alguns dels de texà espellifat i esportives, elegàncies subtils i aplom personal extrem. Entorn d’un centenar de convidats selectes. Allà hi va haver, per exemple, Laith Pharaon, fundador i CEO d’Orca Holding, grup financer especialitzat en el sector immobiliari i turístic. Un inversor d’alt bressol saudita, jet privat des de petit i relacions en les més altes esferes. També hi havia directius de fons d’inversió, d’aquests que s’han guanyat el dret a invertir amb diners aliens. O joves emprenedors a la recerca de ‘business angels’ (‘àngels’ protectors que posen els diners per fer realitat idees brillants). També van aparèixer empresaris d’èxit, que al seu dia van néixer d’escoles de negocis i el recolzament inversor, com Carlota Pi, presidenta d’Holaluz. O Ferran Martínez, l’exjugador de basquet del Barça, actual empresari i avalador de més d’una trentena de ‘start-ups’ tecnològiques de camps diversos, des del ‘blockchain’ a la computació quàntica, el sector hoteler o el teletreball. «El més important en la creació de les meves empreses és que siguin complementàries entre elles», explica Martínez. Descriu el seu model com a «xarxa neuronal» d’empreses, estratègia bàsica per minimitzar riscos. 

Notícies relacionades

Aquesta idea de necessitat de xarxa la comparteixen els inversors de la moguda empresarial catalana. I és que en la inversió en ‘start-ups’ ja és un gran assoliment que sobrevisquin dos de cada 10 projectes després de cinc anys. Alguns experts presents en la reunió asseguraven en grupet que «el risc assumit està molt controlat» ja que en empreses de nova creació les aliances són clau i cap inversor s’arrisca sol i el guanyat compensa clarament el perdut. En la trobada promoguda per Aldea gairebé tots els assistents tenien algun nexe comú inversor amb el del costat, formen part d’un club invisible, una xarxa que obre portes i negocis, però que també minimitza els efectes d’un desastre en l’elecció d’un projecte empresarial fallit. 

Segons l’opinió d’Antonio Miguel, del fons Mustard Seed Maze, «el més important és invertir en empreses amb impacte en la societat i des d’una perspectiva de sostenibilitat». Luis Or, de Lunar Ventures, amb seu a Berlín, veu amb la seva òptica d’enginyer grans oportunitats d’inversió a Europa i Barcelona en particular. Una altra enginyera, la italiana Marta Gaia, de Nina Capital, també veu en la inversió de capital risc una via per al desenvolupament d’empreses prometedores a Europa, malgrat la dura competència d’altres firmes dels EUA amb més finançament en les seves etapes inicials. Segons l’opinió de Nathan Benaich, d’Air Street Capital, és necessari potenciar les relacions entre les universitats i els projectes emergents. La seva especialitat és la intel·ligència artificial. Són precisament les universitats i les escoles de negoci els principals vivers de projectes tecnològics amb expectatives. Els microfons són clau a l’hora d’elegir les ‘spin-off’ o iniciatives empresarials més prometedores procedents de les universitats. Aldea Capital veu en aquest naixement de l’ecosistema europeu inversor la clau del futur tecnològic del Vell Continent. I de passada també del futur univers inversor barceloní.