Llei de frau fiscal

El PSOE accepta congelar l’alça de l’impost de matriculació fins al 2022

El PP aconsegueix l’acord de tots els grups a excepció del PSOE per baixar l’IVA de les perruqueries del 21% al 10%

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El PSOE ha acceptat congelar la pujada de l’impost de matriculació fins a final d’any en una esmena transaccional incorporada al Senat al projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal que compta amb el recolzament del Partit Popular, Esquerra, PNB, Esquerra Confederal i Junts, a falta de la seva votació al ple aquesta tarda. Però no ha sigut l’única sorpresa: el Partit Popular n’ha incorporat una altra de transaccional a la norma per rebaixar l’IVA per a les perruqueries i centres d’estètica del 21% al 10% que ha aconseguit la «unanimitat» de la Cambra alta, a excepció del PSOE, segons ha defensat la popular Elena Muñoz, encarregada de la seva defensa.

A finals del mes de maig, el Congrés dels Diputats va suspendre la nova norma d’emissions WLTP en una esmena de PDeCat al Congrés que va obtenir el recolzament de PP, Vox i ERC. Però fa unes setmanes el PSOE va registrar una nova esmena al Senat amb l’objectiu de revertir aquesta suspensió. Finalment, el partit de Pedro Sánchez ha acceptat congelar l’aplicació de la nova normativa fins al 31 de desembre d’aquest any. A partir del 2022, es reprendrà la mesura i es recuperarà aquesta pujada fiscal.

La norma comunitària WLTP es va començar a aplicar a Europa l’1 de setembre del 2018, en substitució de l’antic NEDC; però el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme va establir un ‘règim transitori’ fins a l’1 de gener del 2021. La normativa WLTP és més precisa que l’anterior (NEDC) a l’hora de calcular el consum real de combustible d’un vehicle i les emissions de CO2 que emet. I l’impost de matriculació es calcula en funció de les emissions que produeixen els vehicles, per la qual cosa el canvi en la manera de realitzar el càlcul impacta directament en el gravamen i, d’aquí, la queixa del sector.

Segons la patronal Anfac, l’increment de les emissions que mesura la norma WLTP davant l’NEDC és el 20% superior, cosa que provoca que molts cotxes exempts de l’impost hagin de pagar-lo i que d’altres saltin de tram i això suposa un increment dels preus. La nova esmena aprovada pel Senat manté els mateixos nivells que la registrada pel PdeCat al Congrés fins a final d’any. Això és elevar el límit de 120 grams fins als 144 grams a les emissions gravades a tipus 0, d’entre 120 i 160 a entre 144 i 192 grams a les gravades al 4,75%, d’entre 160 i 200 grams a entre 192 i 240 grams a les gravades al 9,75% i en comptes de comptar a partir dels 200 grams fer-ho dels 240 grams per a les que es regeixen per una taxa del 14,75%.

IVA a les perruqueries

D’altra banda, tot i que falta la votació final que s’ha posposat fins aquesta tarda, el Partit Popular ha aconseguit un acord per materialitzar la rebaixa de l’IVA de les perruqueries al 10% a partir de gener del 2022, en una esmena transaccionada amb Esquerra Confederal, segons ha anunciat la diputada Elena Muñoz i han recolzat la majoria dels representants dels diferents grups.

Notícies relacionades

«És d’agrair la unanimitat que hi ha hagut pràcticament per part de tots els grups tret del Partit Socialista», ha manifestat Muñoz. El Govern de Mariano Rajoy va incloure la pujada de l’IVA de les perruqueries al 21% a partir del 2012, en un primer paquet de mesures d’ajust que tenia una finalitat «temporal», segons ha defensat Muñoz. Estant a l’oposició, el PSOE va demanar l’abril del 2018 abaixar aquest IVA al 10%, però el Govern del PP ho va desatendre. Ara és el PP el qui insta a abaixar l’IVA i el PSOE, des del Govern, qui ho desatén.

Segons les xifres de Muñoz, les perruqueries és un sector «duríssimament castigat» per la crisi actual que manté en risc de desaparició el 42,4% dels salons de bellesa (20.436) i deixa en suspens 47.000 llocs de treball que majoritàriament corresponen a dones. «Aquest canvi suposaria una injecció de liquiditat i salvaria almenys el 50% de les empreses», ha afegit Muñoz.