Guerra comercial
La Generalitat donarà fins a 80.000 euros a les empreses catalanes que obrin una filial a l’estranger
El conseller Sàmper anuncia un primer paquet de 37,5 milions d’euros en ajudes a les companyies afectades per la guerra comercial
De crèdits tous a ajuts per obrir filials fora dels EUA: les cinc claus del pla ‘antiaranzels’ d’Illa

La Generalitat donarà fins a 80.000 euros a les empreses catalanes que decideixin obrir una filial a l’estranger. La Conselleria d’Empresa ha habilitat una partida per ajudar més de 110 companyies a fer el salt, estendre internacionalment els seus centres de negoci i diversificar les seves inversions, en l’actual context de guerra aranzelària, més enllà del mercat dels Estats Units.
El conseller Miquel Sàmper ha presentat aquest dimecres un primer paquet d’ajudes a la internacionalització que forma part d’aquest pla de resposta anunciat fa unes setmanes pel president Salvador Illa i xifrat en conjunt en 1.500 milions d’euros. Per ara Sàmper ha posat sobre la taula des del seu departament un total de 37,5 milions d’euros –el doble del destinat l’any passat a internacionalització– i les primeres transferències s’obriran abans de l’estiu.
«Els Estats Units estan molt bé, hem d’intentar mantenir aquest mercat, però hem de començar a mirar d’altres. Les empreses que exporteu hauria de començar a explorar altres mercats i […] així no dependre d’un únic mercat que fins ara ens havia anat molt bé», ha declarat el conseller.
Sàmper ha recomanat especialment a les companyies catalanes que mirin cap a Àsia per diversificar les seves inversions, i que reforcin les relacions que la Generalitat ha estat cultivant i que ja donen els seus fruits pel que fa a inversió realitzada des de la Xina en territori català. Fins al punt que l’any passat les companyies xineses ja van invertir tant a Catalunya com les firmes nord-americanes.
Ajudes per obrir filials
Dins del paquet d’ajudes a la internacionalització hi ha dos programes que s’obriran les pròximes setmanes, si bé des de la Generalitat no se n’ha acabat concretant la data exacta. Un serà aquesta subvenció de fins a 80.000 euros per a aquelles societats que decideixin obrir una filial en un país estranger. El pressupost habilitat serà de nou milions d’euros i, si cada empresa sol·licita l’import màxim, podria arribar fins a 110 empreses.
Aquests fins a 80.000 euros finançaran un 50% de la inversió realitzada per la mateixa empresa a llogar espais, contractar personal, assessors o auditors. És a dir, si una empresa obre una filial i, per exemple, el lloguer del local i els salaris dels nous contractats li costen el primer any uns 160.000 euros, la Generalitat li pagarà la meitat.
L’altre programa d’ajuts que sortirà abans d’estiu serà per finançar la promoció internacional. Les companyies que paguin campanyes de publicitat digital o desplacin equips a fires internacionals per donar-se a conèixer i vendre el seu producte rebran fins a 30.000 euros.
La Generalitat els subvencionarà la meitat del que inverteixin, és a dir, si es gasten 60.000 euros en una campanya de publicitat a les xarxes per vendre, per exemple, vi a la Xina, l’administració catalana els en pagarà la meitat. En total, l’administració catalana hi destinarà vuit milions d’euros, és a dir, si cada empresa sol·licita l’import màxim, podria arribar fins a unes 265 empreses.
Assessorament des d’Acció
Notícies relacionadesAquest primer paquet d'ajudes anunciat pel conseller el completen el que ha denominat «cupons d'internacionalització». Aquests consisteixen en subvencions de 10.500 euros per empresa perquè aquesta «desenvolupi la seva estratègia d’internacionalització i planifiqui el procés exportador més adequat». El total d’aquests cupons estan finançats amb dos milions d’euros, és a dir, si cada empresa sol·licita l’import màxim, podria arribar fins a unes 190 empreses.
La Generalitat ha reforçat les oficines d’Acció, la seva agència pública per a la internacionalització de les empreses, i els pròxims mesos traurà més programes d’ajudes, com subvencions per a les companyies que vulguin començar a exportar els seus productes a l’estranger o estudiïn ampliar la seva dimensió.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Rampes nocturnes: per què es produeixen, quines són les causes i què he de fer?
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- De 7Cases Detinguda una administradora de finques per apropiar-se de 256.246 euros de 14 comunitats de veïns
- Xarxa de pederàstia Els educadors que tractaven la menor tutelada violada pel 'Pelicot català' van descobrir al seu mòbil fotos i vídeos dels abusos
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- En dos anys Catalunya vol incorporar 200.000 migrants al mercat laboral amb el nou reglament d’estrangeria
- Operació Catalunya Mas es querella contra Fernández Díaz i Cospedal i els acusa d’organització criminal i malversació
- Malaltia crònica La telemedicina redueix en un 54% la mortalitat de la insuficiència cardíaca gràcies a la detecció precoç de símptomes lleus
- L’escriptor dels prodigis Eduardo Mendoza, pícar de novel·la i «proveïdor de felicitat», premi Princesa d’Astúries de les lletres 2025