7.605 acomiadaments

CaixaBank prolonga tres setmanes les negociacions per tancar el seu ero amb acord sindical

  • L’entitat bancària es dona fins al 29 de juny per mirar de pactar l’acomiadament col·lectiu amb els representants dels treballadors

CaixaBank prolonga tres setmanes les negociacions per tancar el seu ero amb acord sindical

ACN

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CaixaBank es dona tres setmanes per mirar de tancar un acord amb els sindicats i pactar el seu ero. L’entitat bancària ha comunicat aquest dilluns als representants dels treballadors que allarga fins al 29 de juny el període de consultes per negociar l’acomiadament col·lectiu, tal com han confirmat fonts de la direcció. Les parts encara estan allunyades en alguns i punts i les centrals, amb les actuals condicions, no accepten un expedient d’extinció que ara mateix se saldaria amb 7.605 acomiadaments.

El mes preceptiu per llei de període de consultes no ha sigut suficient per tancar un dels expedients de regulació d’ocupació més grans a la història d’Espanya i les parts han pactat concedir-se tres setmanes més per continuar negociant. De la mateixa manera que el BBVA, una altra entitat bancària actualment en via d’acordar el seu ero, va allargar les negociacions, CaixaBank ha certificat el propi aquest dilluns. En paral·lel a la jornada d’aturades parcials que han convocat els treballadors del gegant bancari, els negociadors s’han tornat a asseure a la taula. On hi ha hagut pocs avenços.

Un dels puntals en què insisteixen els sindicats és en reduir el nombre d’afectats finals. Els 8.291 acomiadaments que inicialment va posar la direcció sobre la taula s’han anat rebaixant fins als 7.605 cessaments que contempla l’últim esborrany. La divisió comercial és un departament on des de l’empresa reconeixen que poden disminuir una mica més l’afectació, amb la intenció de redirigir part d’aquest personal per a la cobertura de baixes de llarga durada. Des dels sindicats han proposat que un grup de treballadors s’acollís a un pla d’excedències, per descarregar de massa salarial durant un període limitat de temps el banc, però l’empresa ha vist amb recels l’esmentada proposta.

Fonts de la companyia han explicat que han ofert a les centrals estudiar «fórmules per a la redistribució territorial de l’excedent de personal». És a dir, han obert la porta a acceptar que treballadors de diferents zones geogràfiques s’adhereixin al paquet de sortides voluntàries i després sigui l’empresa la que reequilibri les plantilles, amb mobilitat dels treballadors que es quedessin, per exemple.

Sense acord en les indemnitzacions

La suma de les indemnitzacions és un altre element que distancia les parts i que es continuarà debatent durant les pròximes tres setmanes. Segons càlculs de l’empresa, les demandes dels treballadors comportarien un desemborsament d’uns 4.000 milions d’euros en indemnitzacions, mentre que l’oferta de l’empresa oscil·la en una forquilla d’entre 1.000 i 2.000 milions; segons han explicat fonts sindicals.

Notícies relacionades

L’última oferta que va traslladar CaixaBank a les centrals a la reunió de la setmana passada incloïa un nou tram per a treballadors de 56 anys o més, que rebrien fins a complir els 63 anys un pagament fraccionat corresponent al 54% del seu salari fix, a més del pagament del conveni especial amb la Seguretat Social. Un altre nou tram és per als de 54, que se sumen al que ja existia per als de 55 anys i que rebrien una indemnització de pagament únic consistent en un 53% del salari multiplicat per 5,5, així com el pagament del conveni especial amb la Seguretat Social fins que el treballador compleixi 61 o 62 anys.

I els treballadors de 52 i 53 anys, per part seva, rebrien una indemnització del 50% del salari regulador multiplicat per 5,5. Per a la resta, la indemnització seria de 35 dies de salari per any treballat amb un límit de 24 mensualitats. D’altra banda, es manté en el 60% el límit màxim d’empleats de més de 52 anys que poden adscriure’s al pla d’extincions de contracte, un dels punts més polèmics per als sindicats.