privacitat vs. productivitat
Del teletreball a un GPS a la maleta: l'etern debat sobre els límits del control empresarial
Les empreses han de tenir un protocol de control el mínim invasiu possible i comunicar-ho de manera preventiva als seus treballadors

zentauroepp53937235 teletrabajo200630134858 /
El teletreball ha obert un nou front en el vell debat sobre els límits d’una empresa per controlar què estan fent i com treballen els seus empleats. La nova normativa laboral aprovada al setembre obliga empreses i treballadors a acordar quins són els mecanismes que permetran a la direcció avaluar la productivitat de les seves plantilles sense vulnerar el seu dret a la intimitat. Els juristes consultats insisteixen en la importància i centralitat d’un protocol consensuat i uns paràmetres concrets per deixar clar des d’un primer moment fins on pot arribar l’empresa.
La pandèmia ha estès, per a molts, un nou model organitzatiu i, com en tots, sorgeix el xoc entre els drets del treballador i els de l’empresa. Entre el dret «a la privacitat i intimitat» del treballador i el de l’empresa per controlar «l’ús que es fa dels seus dispositius i materials i del treball que realitzen els seus empleats», sintetitza l’advocat del Col·lectiu Ronda José Antonio González.
Les formes poden ser noves, però no el fons. Els repartidors de Telepizza van tombar a l’Audiència Nacional el 2019 el sistema de geolocalització que va intentar imposar-los l’empresa. Són algunes les sentències sobre com de precís i fins quan pot transmetre el GPS que algunes empreses de venda a domicili obliguen a portar els seus venedors al maletí. O fa relativament poc temps també han començat a conèixer-se sentències vinculades al dret a la desconnexió digital i com la recepció de correus electrònics o altres comunicacions no pot constituir un mecanisme de control de la companyia fora de l’horari de treball. «Els mitjans han de ser proporcionats, adequats i els mínims indispensables per a la finalitat de control que busca l’empresa», resumeix l’advocat i professor de la UOC, Pere Vidal.
Arma de doble tall
Els programes espies que han florit en els últims mesos i que ofereixen un monitoratge permanent o un accés indiscriminat al correu electrònic dels empleats són clarament una mala praxi empresarial, segons coincideixen els dos juristes. «Pot ser contraproduent per a l’empresa», alerta Vidal. Ja que tota prova obtinguda per la companyia il·lícitament i vulnerant els principis de privacitat i intimitat per justificar una falta o acomiadament pot ser rebutjada en un tribunal. Independentment de si el treballador efectivament estava fent un mal ús del material de treball o si no estava exercint les seves funcions.
«Normalment els treballadors no solen plantejar-se la rellevància d’aquests temes durant la relació laboral, però sí quan són acomiadats. Especialment si aquest acomiadament s’ha produït perquè l’empresa ha envaït el correu electrònic o si han utilitzat unes imatges gravades que no s’haurien d’haver gravat», apunta González. Això pot marcar la diferència entre un acomiadament disciplinari, que no comporta dret a indemnització, i un acomiadament nul, que obliga l’empresa a readmetre el treballador, pagar-li el sou pendent dels mesos que hagi estat cessat i una possible compensació.
«L’empresa no pot imposar al treballador mecanismes de control més estrictes a casa que els que té a l’oficina», resumeix Vidal. La clau està en elaborar un protocol que compti amb la participació de la representació legal dels treballadors i sigui conegut pels mateixos. El que s’haurà d’adaptar a l’exercici des de casa, però sense que això impliqui menys drets per treballar des de l’oficina. Davant una vulneració dels esmentats drets, el treballador pot recórrer a Inspecció de Treball i la ‘policia laboral’ podrà imposar multes d’entre 6.251 i 187.515 euros en funció de la gravetat i l’historial reincident.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pronòstic delicat Operat d’urgència el ferit greu per l’atropellament de Cornellà
- ACTUALITAT BLAUGRANA Flick, sobre la rua multitudinària: «Em vaig quedar impressionat. Va ser increïble»
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Quan falten dos anys per a les municipals Els alcaldes de Junts que endureixen les condicions del padró: «Hem declarat la guerra als okupes»
- SETGE SOBRE GAZA Vent en contra per a Israel: crítiques i aïllament de Trump a Macron passant per la premsa anglosaxona
- "No et mata, però et treu la vida": tres dones posen rostre a la fibromiàlgia, la malaltia ‘invisible’
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- EL GIRO D’ITÀLIA Ayuso torna a desafiar Roglic i li retalla un altre segon
- Fórmula 1 Alonso i Sainz il·lusionen a Imola a l’entrar entre els sis primers
- TEMPORADA CITYZEN EN BLANC El Crystal Palace guanya la FA Cup i deixa el City amb les mans buides