sector preocupat

Ja es poden visitar cases per comprar o llogar, però sense utilitzar l'ascensor

El mercat immobiliari torna a estar actiu i els clients tornen a veure pisos amb guants, mascaretes i sense tocar res

segea51293386 barcelona  09 12 2019     barcelona    promoci n inmobiliari200518184630

segea51293386 barcelona 09 12 2019 barcelona promoci n inmobiliari200518184630 / JORDI COTRINA

7
Es llegeix en minuts

Sense tocar cap superfície ni utilitzar l’ascensor, estant menys temps a l’immoble i amb guants i mascaretes: des d’aquest dilluns totes les agències immobiliàries d’Espanya podran tornar a ensenyar als seus clients vivendes i locals per a venda o lloguer, fins i tot als territoris que segueixen en fase 0.

La relaxació de les restriccions imposades pel Govern per als territoris que encara no han passat a la fase 1 –la Comunitat de Madrid, l’àrea metropolitana de Barcelona i algunes zones de Castella i Lleó–, permetrà a aquells que fa mesos que esperen per comprar o llogar un immoble poder visitar propietats extremant les precaucions.

La Federació d’Agències Immobiliàries (FAI) estima que entre el 60% i el 70% de les agències han optat per obrir aquest dilluns, tot i que a partir d’ara s’enfrontaran a múltiples canvis i limitacions. En les visites no serà possible tocar les superfícies ni el mobiliari. En general no s’utilitzarà l’ascensor i duraran el mínim possible. A més, s’haurà de mantenir el distanciament preceptiu per prevenir el contagi de coronavirus i s’utilitzarà material de protecció, com ara mascaretes, guants, gel hidroalcohòlic i peücs.

45.000 agències

Aquestes mesures han suposat una inversió important per a les prop de 45.000 agències immobiliàries actives que hi ha a Espanya, que s’han anat adaptant a la nova realitat durant l’aturada de dos mesos, en la qual no han pogut fer visites. Moisés Hernández, consultor de serveis de la zona centre (Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó) de Tecnocasa, ha invertit uns 2.500 euros per poder continuar atenent els seus clients amb total seguretat, segons explica a Efe.

La major part d’aquests diners els han destinat a l’adquisició de màquines d’ozó per netejar tant la seva oficina com els pisos que ensenyen els agents. L’aparell tarda entre 15 i 20 minuts a desinfectar cada habitació, per la qual cosa entre visita i visita passen almenys tres hores, cosa que implica poder fer-ne moltes menys en un dia. «Si abans un pis en podia tenir 10 cada dia, ara potser en tindrà sis. Abans, en general sempre eren a la tarda i ara també, com que molta gent teletreballa, hi ha més marge per ensenyar-los en altres franges horàries», detalla Hernández, que té ja 12 visites programades per a aquesta setmana.

La presidenta de la FAI, Nora García, assegura que a partir d’ara es deslocalitzarà més el treball de l’oficina i s’utilitzaran més eines tecnològiques, si bé el contacte pròxim amb els clients continuarà sent imprescindible en l’última fase de tot el procés.

Visites virtuals

«La gran majoria de les agències que pertanyen a la FAI disposa de reportatges amb visites virtuals, presentacions ‘online’ de propietats, firmes biomètriques per a la formalització de contractes... Això farà que la nostra feina sigui molt més segura per als venedors, compradors, llogaters i arrendataris al minimitzar les visites a immobles i la presència en oficines per evitar riscos tant a clients com als nostres propis equips», afegeix.

Una de les empreses que ha aprofitat l’aturada dels últims mesos per actualitzar-se és Inmobiliaria y Gestoría Toré, a Màlaga. Francisco Toré, el seu gerent, explica que els vídeos en 3D i les visites virtuals abans «eren un luxe», però en el dia d’avui s’han convertit en «una necessitat». «El distanciament social exigeix que es maximitzin eines com les visites virtuals, les videovisites o la firma digital de contractes de lloguer, i els professionals que no estiguin habituats a treballar-hi ho passaran especialment malament», sentencia Fernando Encinar, cap d’estudis d’Idealista.

Alguns dubtes

No obstant, alguns dubten de l’efectivitat d’aquestes eines. És el cas de Pablo Gulías, director d’Engel&Völkers a Biscaia, que assegura que durant el confinament van començar a treballar amb vídeos per internet, «però el client es marejava», per la qual cosa van optar per utilitzar plans i fotos per explicar com són les propietats. Toré assegura que des de principis d’abril s’ha recuperat la demanda al 80% a Màlaga i que hi ha moltes persones esperant que «això acabi» per veure les propietats.

No obstant, la necessitat de trobar una vivenda ha fet que molts s’hagin saltat les normes i hagin estat visitant immobles de la mà d’agents i particulars quan no estava permès. És el cas del madrileny Alberto García. El seu contracte de lloguer finalitza el dia 31 i els seus companys de pis no el poden renovar a l’haver sigut acomiadats, per la qual cosa s’ha vist en la necessitat de buscar un altre lloc en el qual viure. Una gesta gens senzilla, i no només per la crisi de la Covid-19, sinó perquè no ha notat una baixada en els preus malgrat la caiguda en el poder adquisitiu de la ciutadania.

Una percepció que corrobora l’Índex Immobiliari de Fotocasa, que indica que el preu de la vivenda de lloguer va pujar a Espanya un 10,9% a l’abril respecte a l’any anterior i un 1,7% respecte al mes de març. En un primer moment, García va poder veure pisos a través de videotrucada, però aviat el van instigar a fer un pas més, segons confessa a Efe.

Salconduit policial

«Hi ha agències que oferien un salconduit per si et parava la policia, perquè poguessis demostrar que anaves a veure un pis. Amb particulars intentava quedar en les hores en què podia sortir. Semblava que estàvem fent alguna cosa de contraban o cometent un delicte, però és una cosa de primera necessitat. Si no ho feia, em veia al carrer a finals de mes», explica.

Segons dades de la Federació d’Agències Immobiliàries, a curt termini la crisi del coronavirus pot abocar al tancament el 25% de les oficines, cosa que afectaria els 130.000 treballadors del sector, tot i que adverteixen que encara és aviat per saber-ho. La majoria de les agències espanyoles són micropimes, i estan formades per petits equips d’entre tres i cinc persones i moltes podrien acabar integrant-se en d’altres més grans, segons apunten des de la patronal.

Segons les dades de l’Escola de Registradors de la Propietat, en la segona quinzena de març –els primers 15 dies de confinament– la venda de vivendes va baixar un 31% en termes interanuals mentre que la concessió d’hipoteques va caure un 27,2%. Unes dades que reflecteixen un impacte molt important de la pandèmia en l’activitat immobiliària del país, un sector que representa el 5% del PIB segons la FAI.

Caiguda de vendes

Aquesta caiguda de vendes suposarà previsiblement una baixada en els preus, que ja s’està notant en algunes ciutats, com Madrid. Des de Tecnocasa xifren entre un 5% i un 10% aquesta baixada de preu, tot i que és encara més gran als barris populars, on la caiguda se situa entre un 10% i un 12%.

A Màlaga, Toré augura baixades d’entre el 5% i el 15% per «la indecisió dels compradors», que estan «a l’espera de veure què passa», cosa que obliga els venedors a haver d’abaixar els preus per trobar sortida al mercat. Des de pisos.com adverteixen que durant la paràlisi provocada pel coronavirus, hi ha hagut més visites al seu portal, cosa que significa que cada vegada més clients utilitzen internet per informar-se de l’oferta disponible a les zones que els interessen.

«Les agències immobiliàries atendran uns clients que segurament ja hi aniran molt més informats de casa i potser demanaran un tipus d’atenció més tecnificada, com ha anat produint-se en aquest confinament, ja sigui a través de les telereunions o els xats de resposta ràpida», indica Ferran Font, cap d’estudis de pisos.com. El portal també reconeix que s’han començat a utilitzar més els filtres de recerca amb terrassa o amb jardí. «Abans, si ensenyaves un baix amb jardí, no el volien. Ara, interessa encara que sigui petit i em vegi el veí. Ara al comprador el traster li és gairebé igual», afirmen des d’Engel&Völkers a Biscaia.

El teletreball

Per a la FAI, el fet que s’implantin de manera estable el teletreball i la flexibilitat d’horaris presencials a l’oficina pot fer que es modifiquin les preferències respecte a les zones a l’hora de buscar residència. «Pot canviar la preferència que hi havia en molts casos fins ara de residir a prop de la feina i es busquin millors prestacions a les vivendes, a un preu més raonable», ressalta Nora García.

Un altre dels fenòmens que s’estan detectant en algunes immobiliàries és una espècie d’èxode a les zones rurals. Hernández assenyala que moltes persones grans amb segones residències als seus pobles d’origen estan optant per vendre els seus pisos a Madrid i tornar a la terra que els va veure néixer.

Bonificacions fiscals sol·licitades

Notícies relacionades

Per trampejar el temporal, el sector ha sol·licitat al Govern bonificacions fiscals per als compradors en els primers mesos després del confinament. «Reduir l’impost de transmissions patrimonials (ITP) fins a final del 2020 farà que el mercat recuperi molt abans l’activitat. A tot el que tingui una clara intenció de compra, aquesta mesura pot empènyer-lo a fer-ho abans i, a més, contribuiria a fer que les arques de l’Estat comencin a recaptar, que bona falta en farà per afrontar els compromisos adquirits», apunta Nora García, presidenta de la FAI.

En aquest sentit, Ferran Font considera que una altra de les mesures que podrien ser positives per reactivar la demanda és la implantació d’avals estatals per facilitar que les famílies que tenen dificultat d’accés al crèdit es puguin incorporar al mercat de compravenda.