Anar al contingut

CRÈDITS PER A VIVENDA

Tres claus per entendre què és l'IRPH

1 ¿Què és l’IRPH?

L’IRPH és un índex oficial, elaborat pel Banc d’Espanya des de fa 25 anys. Va deixar de publicar-se el novembre del 2013. Es calcula amb la mitjana d’interès dels préstecs hipotecaris que concedeixen els bancs. És el segon índex més utilitzat en préstecs variables per a vivenda, per darrere de l’euríbor, que s’estableix segons els tipus dels préstecs entre els bancs.

2. ¿Per què aquesta referència és als tribunals?

Les denúncies van començar el 2013, quan l’euríbor va començar a baixar fins al 0%. Per la seva banda, l’IRPH es va estabilitzar entorn del 2%. Segons càlculs d’entitats com Asufin, el sobrecost estaria entre els 200 i els 300 euros mensuals. Quan les hipoteques amb euríbor van arribar a més del 5% el 2008, es va vendre com una referència més estable, però després sempre ha sigut una referència més alta. 

3. ¿Quant pot costar a la banca una sentència negativa?

Els bancs haurien de tornar entre 3.000 i 44.000 milions d’euros als afectats en cas d’una sentència desfavorable i en funció de la retroactivitat que s’estipulés. D’aquí ve aquest enorme ventall. La banca ha donat a conèixer la seva exposició a aquests préstecs i té un saldo viu d’uns 18.000 milions d’euros lligats a aquesta referència, és a dir que té crèdits amb aquesta referència per aquest import, amb més d’un milió de clients afectats.

Temes: Bancs