ATURADES EL 9 D'AGOST

Trablisa demanda el comitè de vaga dels vigilants de l'aeroport de Barcelona

La companyia també ha presentat un conflicte col·lectiu a la Generalitat, en què al·lega la ruptura de la bona fe negociadora.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’empresa Trablisa, encarregada dels controls de seguretat a l’aeroport de Barcelona, ha presentat una demanda contra el comitè de vaga al considerar que la convocatòria d’aturades del pròxim 9 d’agost és "il·legal", perquè altera el laude dictat el 2017 pel Consell de Ministres.

A més, l’empresa ha presentat un conflicte col·lectiu a la Generalitat, en què al·lega la ruptura de la bona fe negociadora.

El comitè d’empresa de Trablisa ha tornat a convocar una vaga indefinida, a partir del 9 d’agost, per reclamar millores salarials i laborals.

A les aturades estan cridats els prop de 500 treballadors encarregats dels controls d’accés del Prat, que l’any 2017, llavors sota el paraigua de l’empresa Eulen, van secundar una vaga que va posar en perill l’operativa de l’aeroport i que va acabar amb un laude arbitral d’obligat compliment.

L’empresa ha presentat la demanda als jutjats Socials de Barcelona, en la qual detalla "tots els defectes de forma de la convocatòria".

Trablisa ha recordat que el 2017 el Consell de Ministres va emetre un laude com a arbitratge obligatori que en el seu punt nou especifica que les dues parts no podran adoptar mesures de conflicte o vaga relacionades amb les matèries objecte del laude.

També apunta que en l’acord d’una desconvocatòria anterior, en què hi havia la majoria de les reclamacions que s’inclouen en l’actual convocatòria, es va acordar per les dues parts "no adoptar mesures de conflicte i vaga, ni mesures d’afectació individual o col·lectiva sobre les matèries tractades" en la desconvocatòria.

A més, l’empresa considera "desproporcionada" una convocatòria de vaga tenint en compte la "voluntat negociadora i de compliment dels compromisos de Trablisa".

Per això, ha demanat al comitè d’empresa que desconvoqui la vaga i reprengui la via negociadora i eviti la "incertesa i perjudicis" a les persones que tenen previst utilitzar l’aeroport de Barcelona en els pròxims dies.

Trablisa considera "inacceptables" les demandes del comitè de vaga que pretenen "pressionar" l’empresa perquè accepti unes condicions que no tenen res a veure amb aquelles amb què Trablisa va resultar adjudicatària del servei".

Sobre l’exigència d’augmentar un euro per hora treballada, l’empresa recorda que la vaga convocada per al 12 de juliol d’aquest any ja incloïa aquest punt i va ser per això que la convocatòria va ser declarada "il·legal".

Notícies relacionades

L’empresa també apunta que les demandes de 10 minuts de descans per cada hora i dos caps de setmana lliures al mes "sobrepassen el conveni col·lectiu", més encara tenint en compte que des que Trablisa va començar a prestar el servei s’ha augmentat en un 44% la plantilla, davant un augment del 5,6% en el nombre de passatgers.

Per la seva banda, el comitè de vaga de l’empresa ha anunciat avui que ha rebut una citació de mediació per a aquest divendres, tot i que ha avançat que, davant l’"augment de les males relacions amb l’empresa, no s’arribarà a cap tipus d’acord".