'BIG TECH' SOTA LA LUPA

Els EUA estrenyen el setge antimonopoli sobre Silicon Valley

L'Administració prepara investigacions dels gegants tecnològics i el Congrés estudia una reforma regulatòria

FILE PHOTO  The brand logo of Alphabet Inc s Google is seen outside its office in Beijing  China August 8  2018   Picture taken with a fisheye lens  REUTERS Thomas Peter File Photo

FILE PHOTO The brand logo of Alphabet Inc s Google is seen outside its office in Beijing China August 8 2018 Picture taken with a fisheye lens REUTERS Thomas Peter File Photo / Thomas Peter (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Bufen vents de canvi a Washington cap a Silicon Valley. Després de gairebé dues dècades en què autoritats i poders governamentals als EUA han donat pràcticament carta blanca als gegants tecnològics amb l’argument de no limitar la innovació, s’obre una nova fase d’escrutini i potencial reforma regulatòria. En la diana més específica hi ha les possibles pràctiques monopolístiques de titans com AppleGoogleFacebook i Amazon, però l’escenari general apunta a un nou plantejament que posa en qüestió el poder acumulat pel ‘Big Tech’, que fins ara només havia hagut d’afrontar els esforços més seriosos de control des d’Europa.

En els últims dies, diversos mitjans nord-americans han confirmat que el Departament de Justícia i la Comissió Federal de Comerç (FTC per les seves sigles en anglès) han acordat, després d’"inusuals" negociacions, repartir-se la jurisdicció sobre les companyies, alhora que preparen el terreny per a investigacions antimonopoli que també semblen en potència. Justícia, que segons les informacions quedaria encarregada dels processos contra Alphabet i Apple, ja prepara el terreny per a una investigació de Google segons el que s’ha publicat, tot i que no hi ha hagut una confirmació oficial. Mentrestant, l’FTC, que a finals de febrer va establir un grup especial de treball per monitorar els mercats tecnològics i la competència i “investigar qualsevol conducta anticompetitiva en aquests mercats”, quedaria amb Amazon i Facebook en la seva cartera.

Estira-i-arronsa polític

No és només l’Administració la que intensifica l’escrutini. Al Congrés es comença a plantejar també la possibilitat de preparar una reforma de la regulació i dilluns el comitè judicial de la Cambra baixa del Congrés va anunciar que posa en marxa la seva pròpia investigació sobre la competència en mercats digitals i la potencial reforma. "Hi ha hagut una gran concentració que està resultant en comportament anticompetitiu, serioses violacions de privacitat i consumidors que no estan en control de les seves pròpies dades", va dir el congressista David Cicilline, que presideix el subcomitè que dirigirà les indagacions i que celebra la seva primera vista el dia 11. "És la primera vegada que hi ha una investigació d’aquesta magnitud en dècades i, francament, ja era hora”.

Tot i que la Cambra la controlen demòcrates com Cicilline, en files republicanes també es palpa la incomoditat amb el poder acumulat pels gegants de Silicon Valley, malgrat que sigui per diferents motius. Com escrivia la revista 'Wired', els progressistes es mostren més preocupats pel mal a la competència, als consumidors i a la societat que provoca l’acumulació de poder dels gegants i els conservadors denuncien la suposada parcialitat progressista del sector, però en qualsevol cas “el malson de Silicon Valley són unes eleccions (presidencials el 2020) en què els dos partits competeixin sobre qui pot ser més dur amb les tecnològiques”. Jutjant per posicions com la de la candidata demòcrata Elizabeth Warren, que ha advocat ja per dividir les grans empreses del sector, o les denúncies del president Donald Trump sobre la suposada repressió i supressió d’opinions conservadores, aquest malson és a prop.

Els reptes

El que sembla més llunyà és la transformació efectiva i real de les normes i regulacions o les sancions. Durant dècades, als EUA, s’ha legislat i regulat sota la interpretació que només es podien provar violacions antimonopoli quan es danyava el consumidor, sobretot en preus, i molts dels gegants tecnològics que ara són sota la lupa ofereixen serveis gratuïts. Tampoc el sistema nord-americà ha dissenyat bones guies per examinar o frenar les adquisicions per part de gegants d’empreses més petites, com ara Instagram i WhatsApp en el cas de Facebook. I no s’han d’oblidar les ingents quantitats de diners que Silicon Valley ha estat invertint en el ‘lobby’ a Washington, on ha quintuplicat en una dècada aquesta partida fins a assolir el rècord de gairebé 78 milions de dòlars el 2018, segons les xifres del Center for Responsive Politics.

Notícies relacionades

A més, hi ha qui creu que aquest nou impuls a l’escrutini de Silicon Valley no va a un dels seus nuclis de negoci més problemàtics: l’ús indegut o el comerç de les dades dels usuaris. En un article publicat dimarts a ‘The New York Times’, Kara Swisher, de la web de notícies tecnològiques ‘Recode’ i defensora des de fa temps de més regulació i controls al sector, recorda la paradoxa que aquest nou setge arribi quan “ni tan sols s’està intentant aprovar una llei de protecció de la privacitat”.

Els mercats també han reaccionat. Dilluns, amb el cúmul d’informacions de l’escrutini intensificat al ‘Big Tech’, els gegants van tenir fortes caigudes que van arrossegar a pèrdues en les borses. Dimarts, no obstant, Amazon, Apple i Alphabet es recuperaven en un Wall Street que rebia amb entusiasme les paraules tranquil·litzadores de Jerome Powell, president de la Fed, sobre la possibilitat de baixar els tipus si les tensions comercials amb la Xina i Mèxic empitjoren.