Informe de Pimec

Les pimes de la indústria catalana encaren la desacceleració amb optimisme

Un informe de Pimec constata que l'ocupació continua creixent, tot i que la producció es modera lleugerament

pimec

pimec

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Les petites i mitjanes empreses del teixit industrial de Catalunya reben els ecos de desacceleració de l’economia mundial amb optimisme. Els números del 2018 constaten que el negoci continua creixent, tot i que amb una mica menys d’intensitat que l’any anterior. I per a aquest 2019 les previsions segueixen el mateix guió, amb ritmes per sobre del 2% però, al seu torn, una mica més moderats que els que han tancat aquest 2018. Tot això ho recull el quart estudi anual de la patronal Pimec sobre l’evolució de les pimes industrials catalanes, amb dades recollides pel GESOP.

El 55% de les pimes industrials catalanes van augmentar les seves vendes el 2018, davant el 21%, les vendes de les quals van disminuir. Això deixa un saldo de creixement "molt satisfactori", segons el president de Pimec, Josep González, del 34%. Deu punts per sota que l’any anterior. "El 2018 s’ha consolidat la bona evolució que vam tenir el 2017 i les expectatives per a aquest 2019 són molt bones, millors de les que podríem esperar", ha afirmat González. Per a aquest 2019 les expectatives són quatre punts inferiors.

El mercat de les pimes industrials catalanes cada vegada tendeix a internacionalitzar-se. Catalunya continua sent el mercat prioritari, amb el 44% de quota de mercat, tot i que es va reduir el 2018 en quatre punts, que els van guanyar les exportacions a la resta del món. Aquesta diversificació l’ha destacat González com a bona notícia a l’hora d’encarar la fase més dura de la desacceleració.

Optimisme i inversió

El president de Pimec ha reconegut senyals de "certa desacceleració", però ha volgut matisar que no es tracta, "ni de bon tros", d’una recessió. Aquest optimisme l’ha acompanyat de dades com les perspectives d’inversió de les pimes. L’informe reflecteix que dues de cada tres pimes industrials catalanes continuen en el camí d’inversions per millorar la seva competitivitat, en un nivell que es manté respecte a l’any anterior. I entre les que han invertit, el 64% ho han fet en més volum que en l’exercici anterior.

No obstant, les pimes catalanes no preveuen ser tan expansives el 2019 pel que fa a inversions, ja que el saldo positiu entre les que destinaran fons a millores i les que no baixarà 19 punts respecte al 2018.

L’ocupació, disparada

Notícies relacionades

El que no sembla conèixer signes de desacceleració són les xifresd’ocupació. El nombre de treballadors en plantilla va créixer el 2018 en el 34% de les pimes industrials catalanes. I aquest 2019 la previsió de creixement és de 4 punts per sobre. En termes absoluts, els treballadors del sector van créixer el 2018 el 2,6%, 0,7 punts per sobre que l’any passat. 

Aquestes xifres d’augment de plantilles i els saldos positius, tot i que moderats, en la inversió són dos indicadors que Pimec destaca per fer ressaltar la bona salut de les pimes industrials a Catalunya. I això es reflecteix, al seu torn, en les expectatives de les 400 empreses entrevistades a l’informe, ja que un 81% afirmen no haver notat una reducció de les comandes en els últims mesos.